Creatief & Knutselen DIY

{ DIY } | Zo kun je een Sneeuwbol / Schudbol knutselen

Rosie

Deze kerst ziet er voor de meeste mensen anders uit dan voorgaande jaren. Dit jaar zitten we niet gezellig met de hele familie aan het kerstdiner, gaan we niet massaal naar kerstmarkten, schaatsen op een kunstijsbaan, een levende kerststal bezoeken, naar een restaurant, een wellnessresort voor de ontspanning of de bioscoop.

Meer tijd voor je gezin

Het voordeel is dat je waarschijnlijk minder tijd in de keuken doorbrengt, je misschien aan het einde van de maand nog wat geld overhoudt, niet na hoeft te denken over je kerstoutfit (een onesie zit ook veel lekkerder) en je deze dagen nóg meer aandacht kunt hebben voor je eigen partner/kinderen/gezin. Deze dagen kun je nog meer genieten van het samenzijn: gezellig knus een kerstfilm kijken, duik de keuken in en maak samen kerstkoekjes/cupcakes, op de bank kerstverhalen en kerstboekjes lezen, kleuren, knutselen of spelletjes spelen.

Een sneeuwbol / schudbol knutselen

Deze kerst(vakantie) zitten mijn kinderen en ik denk ik vaak aan de eettafel te knutselen of spelletjes te spelen. Dat zijn hier toch wel de 2 favorieten bezigheden op een druilerige (waar blijft de sneeuw?) vrije dag. En laten we in deze kerstvakantie en de daarna 2 weken lockdown nog veel vrije dagen hebben!

Een paar weken geleden hadden wij op onze school (ik ben leerkracht in het basisonderwijs) een Kerstcrea. De kinderen uit de onderbouw, middenbouw en bovenbouw konden deze ochtend uit verschillende creawerkjes kiezen. Van kerstkaarten, lampionnen en figuurzagen, tot aan vilten kersthangers, kerstmozaïek en sneeuwpopsokken. Een activiteit, die ik zelf toch wel het allerleukste vond, was een schudbol maken. Wat een enthousiaste kinderen en mooie schudbollen heb ik deze ochtend gezien. Dat gaan we thuis ook maken, was direct mijn idee! Deze schudbol hebben Sara (5 jaar) en Sem (3 jaar) met een héél klein beetje hulp van mij samen thuis ook gemaakt. Vol enthousiasme zijn ze zichzelf gaan tekenen, hebben ze sneeuw in de bol gelegd en hebben ze de grootste lol gehad met schudden. Simpel, maar leuk, dat is deze knutselactiviteit. Laat het maar lekker sneeuwen (in huis)!

Wat heb je nodig voor de sneeuwbol?

 • Dik groot karton (de kleur maakt niet uit, dit wordt je ondergrond/achterkant)
 • Eventueel gekleurd papier (om mee te knutselen, figuren te knippen, …)
 • Stiften
 • Schaar
 • Lijm
 • Transparant bordje
 • Nepsneeuw
 • Wc-rolletje

Aan de slag:

 1. Leg het transparante bordje op het stuk karton.
 2. Trek met een stift het transparante bordje over op het karton en knip het uit.
 3. Teken en/of plak op je ronde uitgeknipte karton een winterlandschap, Kersttekening, jezelf, je familie, of wat dan ook. Wees creatief!
  Sara en Sem hebben een foto van zichzelf uitgezocht die zij erop wilden plakken en hebben met stift hun lijf eraan getekend. Een hartje kon volgens Sara hierbij niet ontbreken.
 4. Leg wat nepsneeuw in het midden op het karton.
 5. Plak de rand van het karton vast aan het transparante bordje en laat dit goed drogen.
 6. Knip uit een wc-rolletje een stukje uit de voorkant en maak er 2 knipjes in. Hier kan het bordje in gezet worden. Het wc-rolletje kun je eventueel nog verven of met papier beplakken.
 7. Schudden maar!

Ook leuk om te maken; Eigen kerstballen!
en Knutselen met Krimpie Dimpie

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.