Kerst Sinterklaas

Besparen als gezin in de decembermaand

De decembermaand staat voor gezelligheid, lampjes binnen en buiten, kaarsjes, knusheid, kou, tijd doorbrengen met je familie én cadeautjes met Sinterklaas en Kerst. Dan is er ook nog oud en nieuw waar er vaak vuurwerk afgestoken wordt, Nieuwjaarsdag waar je gaat Nieuwjaar winnen bij vrienden of familie die je de avond er voor niet gezien hebt. Allemaal leuke en gezellige dingen. Maar voor je het weet, kost het je best veel extra geld. In deze blog een aantal tips om te besparen als gezin in de decembermaand.

Kerstdiner, een rib uit je lijf?

De decembermaand is ook een maand waar emotie een rol speelt. Niet alleen door het samen zijn met familie en/of vrienden, maar ook in de winkels wordt er vol op je emotie ingespeeld. Want, voor het heerlijkste kerstdiner moet je toch echt gerecht A maken. Wanneer je eindelijk alle ingrediënten verzameld hebt, al dan niet door meerdere winkelbezoekjes aan de supermarkt, ben je vaak duurder uit. Alleen al dat je vaker dan normaal naar de supermarkt moet gaan en je vaak meer koopt dan wat je nodig hebt. En omdat iedereen dat ene recept uit dat ene reclamefoldertje wil maken, waardoor de ingrediënten vaak op zijn. Herkenbaar? Dit is wat mij vorig jaar “overkwam”. De tip is hier: zoek een recept wat niet iedereen wilt maken en maak dat als kerstdiner. Nu snap ik wel dat je niet perse pannenkoeken met kerst wilt eten, maar er zijn echt genoeg andere opties te bedenken. Met gangbare en niet al te dure ingrediënten.

Vuurwerk, is dat niet geld weggooien?

Hier zal lang niet iedereen het mee eens zijn. En dat is helemaal prima. Maar de laatste jaren ben ik anders tegen vuurwerk aan gaan kijken. Naast dat het slecht voor het milieu is en het je geld kost, kleven er ook risico’s aan het gebruik van vuurwerk. Toen wij kinderen kregen, was dat zo’n dilemma: Moet je nu buiten gaan kijken met je kinderen wanneer er vuurwerk afgestoken wordt? Nee, was onze conclusie, dat risico vonden wij het niet waard. Een aantal jaren later viel aan de overkant van de straat een vuurpot om en het vuurwerk bleef maar afgaan. Het kwam terecht op de plek waar wij met onze kinderen normaal gesproken gestaan zouden hebben. Wij waren toen erg blij dat wij gewoon binnen, vanachter het raam met de kinderen naar het vuurwerk aan het kijken waren. Dus, om als gezin geld te besparen in de decembermaand, koop vooral geen vuurwerk.

Oliebollen zelf maken?

Oliebollen en appelbeignets horen bij Oud & Nieuw en bij ons in het dorp kun je ze vanaf een aantal dagen van tevoren kopen bij diverse kramen. Erg leuk en lekker. Het ruikt dan zo lekker in het centrum. Maar als je bekijkt wat een zak met oliebollen en/of appelbeignets kost.. Dan is het misschien het overwegen waard om óf minder hiervan te kopen, óf ze zelf te gaan bakken.

Bespaar op cadeautjes

En last but not least: bespaar op de cadeautjes in deze maand. Vaak worden er met Sinterklaas en Kerst cadeautjes gegeven. Het is natuurlijk ook een leuke traditie, helemaal voor kinderen. Maar je kunt het heel erg gek maken, of voor jezelf een budget vast stellen. En je daar aan houden, wat misschien ook nog lastig kan zijn. Ook kun je voor cadeaus prima op zoek naar tweedehandsjes. Bepaalde soorten speelgoed zijn tijdloos en kunnen prima een aantal ronden mee. Vaak als je dit soort speelgoed tweedehands koopt, ben je veel goedkoper uit. Tip hierbij is: begin op tijd met het zoeken naar cadeautjes én controleer of je echt wel goedkoper uit bent.


Sintfoto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.