4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Stratego Junior Disney van Jumbo

Toen deze aanvraag voorbij kwam wist ik dat ik dit spel moest uitproberen, want ja: DISNEY! We zijn er gewoon enorm dol op, ook op de spelletjes ervan. Stratego was voor ons wel al erg lang geleden, dus ik moest weer even goed de spelregels doornemen om te kijken hoe dit ook alweer gaat. Lees je mee met onze review van Stratego Junior Disney?

Inhoud Stratego Junior Disney:

Je vindt in de doos 32 kleine kastelen (16x rood en 16x blauw), 6 grote torens (3x rood en 3x blauw), 38 kartonnen figuren, het speelbord en 1 dobbelsteen.

Klaarzetten van het spel

Je begint met het in eenmalig elkaar zetten van de speelstukken. Blauw is voor de helden en de schurken spelen met rood. Let erop dat je het plaatje naar voren plaatst zodat deze goed te zien is. De 3 torens vul je met de 3 onderste plaatjes.

Het spel kent 2 verschillende varianten: de Disney Stratego Quest (4+) en Disney Stratego Triumph (6+).

Hoe speel je Disney Stratego Quest: (4+)

Deze versie lijkt wat meer op memory en is een kennismaking met Stratego.
Je begint door de speelstukken op het speelveld te zetten. Je zet ze op je eigen kant met de plaatjes naar jezelf gedraaid. De tegenstander mag jouw plaatjes namelijk niet zien!
De 3 torens staan vooraan en de kastelen staan verdeeld in rijtjes van 4.
In het midden houd je 4 lege plekjes over.

De spelers gooien om en om met de dobbelsteen, de speler met de rode speelstukken mag beginnen. De dobbelsteen heeft 6 verschillende kleuren met symbolen erop.
Als je gegooid hebt mag je een kasteel van je tegenstander pakken en omdraaien. Je bekijkt of het verborgen symbool hetzelfde is als het symbool dat je gegooid hebt. Bijv. met de dobbelsteen gooi je de Leeuwenkoning en op het plaatje van het kasteel staat een karakter uit dit spel. Is dit het geval dan mag het kasteel van het speelbord af, is het een ander plaatje dan moet je hem terug zetten. Je moet nu dus gaan onthouden welk symbool waar nu ook alweer stond, zodat je de volgende keer dit speelstuk wel weg kan spelen.

Je begint met het wegspelen van de speelstukken bij de eerste rij met kastelen, pas wanneer je een kasteel weggespeeld hebt is de weg open naar de volgende rij en zo ga je steeds een stukje verder. Als laatste kom je dan bij de torens uit. Onder een van de torens zit de schatkist verstopt, vind je deze dan ben je de winnaar!

{ Review } | Stratego Junior Disney van Jumbo

Hoe speel je Disney Stratego Triumph (6+)

Zet het spel klaar door de torens en kastelen op de juiste plek te zetten.
Je kunt alle speelstukken verplaatsen, behalve degene met een X als verborgen symbool. Deze stukken moeten blijven staan en blokkeren dus de weg.
Wanneer je aan de beurt bent verplaats je je speelstuk naar een aangrenzend leeg vakje.
Dit doe je door opzij te verplaatsen, dus je mag geen schuine lijnen zetten.
Je mag een ander speelstuk uitdagen om deze weg te spelen. Je draait dan beide speelstukken om en bekijkt de nummertjes die erop staan. Je vergelijkt de nummers, 1 is het minst sterk en 6 de sterkste. Al zijn er wel een aantal uitzonderingen natuurlijk, zo kan 3 als enige de X verslaan en is 1 magisch sterk om 6 te verslaan.

Er kunnen nu 3 dingen gebeuren:
– Wanneer je wint verplaats je het speelstuk van de tegenstander naar z’n originele plek.
– Wanneer er een gelijkspel plaatsvind worden ze beide van het speelveld verwijderd.
– Wanneer je verliest moet je jouw speelstuk verwijderen en blijft de tegenstander staan.

Wanneer je een weg gebaand hebt door alle kastelen is het tijd om de torens aan te vallen, hier bevindt zich namelijk de schatkist! Wie de schatkist vindt heeft ware moed getoond en wint het spel.   

{ Review } | Stratego Junior Disney van Jumbo

Voor welke leeftijd is Stratego Junior Disney

Stratego Junior Disney is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot ongeveer 10 jaar. Maar: wij als volwassenen vonden het ook nog steeds erg leuk om mee te doen!
Je kunt het spel Stratego met z’n tweeën spelen. De speeltijd is ongeveer 20 minuten.
Omdat er 2 verschillende varianten van het spel zijn is het spel voor zowel jong als oud goed te spelen.

Go or No Go

Nu zijn wij misschien een beetje bevooroordeeld vanwege de Disney versie maar wij vinden Stratego Junior Disney een heel erg leuk spel. We merken dat de kinderen hier ook heel erg strategisch mee bezig zijn.
Ze proberen namelijk goed te onthouden welk symbool waar staat en ook de “grotere” versie vinden ze interessant en lukt inmiddels al aardig. Dit blijven we dan ook zeker lekker oefenen.
Een GO dus!!

Stratego Disney Junior

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.