5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar Educatief

{ Review } | Ik leer symmetrie – Leerzaam en leuk!

Linda D

Genomineerde voor het Speelgoed van het Jaar 2020 in de categorie 4 en 5 jaar: “Ik leer symmetrie”. Samen met slechts drie andere kanshebbers was dit leerzame creatieve, speelgoed in de race voor de winst. Inmiddels is bekend dat “Ik leer symmetrie” niet heeft gewonnen, maar daarom verdient het wat mij betreft niet minder aandacht!
Wij testten het uit en ik vertel jullie graag over onze bevindingen.

 Ik leer symmetrie

SIEMmetrie

Zoals sommige van jullie wellicht weten is de naam van mijn zoontje: Siem. Toen ik hem vertelde dat we iets heel tofs mochten gaan testen wat met symmetrie te maken heeft, keek hij me vragend aan. “Symmetrie”? “Zit ik dan in dat spel”?
Na drie seconde dacht ik, natuurlijk! Hij hoort zijn naam terug in het woord “SIEMmetrie”. Lekker alert moeder. Duidelijk moge zijn dat hij dus nog niet eerder van het begrip gehoord had. Des te interessanter om ermee aan de slag te gaan. 

 Ik leer symmetrie

Ik leer symmetrie van Jumbo

In de doos zit een praktische stevige koffer, welke je middels de handige vakjes kunt vullen met alle vormen die je later nodig zult hebben. Het koffertje heeft aan de achterzijde ook nog een opbergmogelijkheid voor de overige materialen. 

Het spel wordt namelijk geleverd met 40 kaarten, twee spiegels die volledig veilig zijn voor je kindje, een clip om de twee spiegels te kunnen koppelen, een witte basis om de figuren op te leggen en 68 vormpjes.
Het doel van “ik leer symmetrie” is om kinderen vanaf vijf jaar spelenderwijs de basisprincipes te leren van symmetrie. Op de kaarten vind je opdrachten op vier verschillende niveaus. De kaart geeft weer welke vormpjes je nodig hebt om het figuur te maken en of je één of twee spiegels nodig hebt. Het aantal spiegels bepaalde mede het niveau. Wij zijn gestart met één spiegel, maar al gauw genoeg uitgebreid naar twee spiegels.

Ik leer symmetrie

Hoe werkt Ik leer symmetrie

Allereerst is het belangrijk om goede uitleg te geven alvorens je kindje kan starten met de opdrachten. Zo moet hij eerst leren hoe en waar de spiegel(s) moet komen te staan en dat het handig is om de weergegeven vormpjes klaar te leggen voordat hij start aan het maken van het figuur. Deze duidelijke instructie vooraf zorgt ervoor dat er daarna geheel zelfstandig mee gespeeld kan worden.
Door de aangegeven vormpjes op dezelfde manier neer te leggen als dat het opdrachtenkaartje weergeeft ontstaat er een magisch effect! De spiegel maakt het figuur namelijk af! En ik kan je zeggen, ik was erg verrast door de optimale verwondering op het gezichtje van Siem. Hij noemt het dus ook echt “het magische spel”. Een ieder die hier binnenkomt krijgt een enthousiaste demonstratie! 

spiegel spel kinderen

Experimenteren maar!

Het is ook erg leuk om de creativiteit de vrije loop te laten en zelf te gaan experimenteren, zo worden er gaandeweg allerlei figuren herkent in de spiegel.
Handig weetje! Op de achterzijde van de kaart staat de oplossing, zodat er zelfstandig kan worden gecontroleerd of de opdracht goed is uitgevoerd. 

Beetje bij beetje gaat het niveau omhoog, worden de opdrachten uitdagender en komt er uiteindelijk dus een tweede spiegel bij die geplaatst wordt in een hoek van 90 graden. Nog meer uitdaging en nog meer magie. En nee, dit is niet overdreven. Deze uitwerking heeft het echt!

Go or No Go

“Ik leer symmetrie” is ontzettend leerzaam en de verwondering waar ik over sprak is zo ontzettend leuk om te zien. Na een duidelijke uitleg vooraf kan het daarna geheel zelfstandig gespeeld worden en daar heeft onze vijfjarige ook echt behoefte aan. Met regelmatig een “wow!” , “vet” en “kijk eens mama!” , geeft het uren speelplezier. 

Wat ik interessant vind is het ruimtelijk inzicht wat wordt gestimuleerd en dit is tevens iets wat me verbaast heeft. Enorm knap hoe ver dat op deze leeftijd al gevorderd is.
Het speelgoed is na afloop handig en compact op te ruimen in het koffertje en kan op diezelfde manier zelfs mee naar bijvoorbeeld opa en oma. De prijs / kwaliteit verhouding is echt top en daarmee een heel leuk verjaardagscadeau of een goede optie voor de komende feestmaanden. 

Absoluut en zonder enige twijfel of kanttekening een GO!

Ik leer Symmetrie Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.