10 jaar 11 jaar 12 jaar Educatief Gezelschapsspellen

{ Review } | De S.P.E.L. Show – Het taalspel

{ Review } | De S.P.E.L. Show - Het taalspel
Linda - Go or No Go

Vind je het leuk om taalspelletjes te spelen? Dan is de S.P.E.L. Show wellicht een spel voor jou! Dit bekende tv-spel is nu ook als bordspel verkrijgbaar en wij vertellen je in deze review wat we er van vinden.

De S.P.E.L. Show is een spel van Just Games, die bekend staan om hun spellen bekend van tv. Denk aan Expeditie Robinson, Max geheugentrainer, Wie is de Mol, De slimste Mens, Temptation Island, Jachtseizoen en nog veel meer.

De S.P.E.L. Show is een spel voor kinderen van 10 jaar of ouder en dan met name voor kinderen die het leuk vinden om met taal en spelling bezig te zijn. Je verdient in dit spel namelijk punten door taalvragen goed te beantwoorden. Het is het leukste om het spel met drie of vier personen te spelen, zodat er uiteindelijk ook een spannende finale gespeeld kan worden door de twee spelers met de meest behaalde punten.

S.P.E.L. Show Rondes

Het spel bestaat uit vijf rondes. In de eerste ronde staat spelling centraal. Je speelt dus met de kaarten waar ronde één op staat. Elke kaart heeft drie keer hetzelfde woord erop staan, maar op drie verschillende manieren gespeld. Eén spelling is juist en aan de spelers om te beantwoorden welke spelling dat is. Elke speler beantwoordt dezelfde kaart, iedereen legt namelijk het fiche met het juiste antwoord (a, b of c) gesloten voor zich neer. Wanneer iedereen gekozen heeft, laat je zien welk antwoord je hebt. Als je het goed hebt, krijg je een punt. Als je het fout hebt, krijg je niets.

De tweede ronde gaat over spreekwoorden, gezegdes en uitdrukkingen. De derde ronde gaat over zinnen met een taalfout.

De vierde ronde gaat iets anders: alle spelers noteren een vierletterwoord bovenaan hun vel. Vervolgens krijgen alle spelers om de beurt open vragen. Wanneer een vraag goed beantwoord wordt, mag er een letter gepakt worden die overeenkomt met een letter uit het vierletterwoord. Zodra de vier letters door één speler verzameld zijn, is de ronde af. De winnaar van ronde vier ontvangt drie punten.

Tot slot is daar ronde vijf: deze wordt weer hetzelfde gespeeld als ronde één.

Wanneer alle vijf de rondes gespeeld zijn, is het tijd om de punten te gaan tellen. De twee spelers met de meeste punten spelen de finale.

De finale van de S.P.E.L. Show

Voor de ronde gebruik je de finale kaarten. Alle letterfiches (op de extra klinkers na) worden dichtgelegd en vervolgens worden er tien fiches omgedraaid.
De quizmaster pakt een finalekaart en noemt een thema dat op die kaart staat. Denk aan kleur, speelgoed, natuur, sport, enz.
Vervolgens moeten de finalisten zo snel mogelijk een woord noemen dat past bij het thema, dat gevormd kan worden met de omgedraaide fiches. Dit woord moet voldoen aan een bepaalde hoeveelheid letters, dit wordt aangegeven op het finalekaartje.
Diegene die als eerste een goed woord noemt, wint de finalekaart.
Er worden tien finalekaarten gespeeld (met verschillende aantal punten per kaart) en uiteindelijk wint diegene met de meeste finalepunten.

Go or No Go

Als je van taal en spelling houdt, is dit een heel leuk spel om te spelen. Het is leerzaam en interessant. Daan en Jesse zijn best goed in spelling en taal, maar mijn 10-jarigen hebben echt helaas weinig zin om thuis ook nog eens met taal en spelling bezig te zijn. Voor hun is het spel dus een no go helaas.
Ook vind ik het spel niet ideaal om te spelen in een combi van volwassenen en kinderen, want als volwassene moet je je dan natuurlijk erg inhouden om niet steeds te winnen.
De S.P.E.L. Show zou een leuk spel voor volwassenen kunnen zijn die taalspelletjes leuk vinden. Helaas hoor ik daar zelf niet bij, dus voor mij persoonlijk is het ook een no go. Maar als je wel een taalfanaat bent, dan zit het spel leuk in elkaar en heeft het een leuke opbouw tot de finale, dus dan is het een go!

S.P.E.L. Show Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.