Zwangerschap

De leukste tradities tijdens de zwangerschap en de geboorte

Tja, wij Nederlanders houden er soms nogal bijzondere tradities op na. Dat hebben we zelf allang niet meer door, want deze tradities zijn zo normaal geworden, dat wij er juist van op kijken als iemand het níet doet. Zo ook tijdens de zwangerschap en de geboorte van een baby. Welke tradities hebben we op dit gebied en wáárom doen we het eigenlijk?

Een aannemers geboortebord

Je ziet het steeds vaker: een geboortebord in de vorm van een aannemersbord. Je kent ze wel: “Project: baby”, “Opleverdatum: Maart 2021” en “Bouwplaats: alle hoeken van de kamer”. Na de geboorte wordt het bord aangepast met de naam en definitieve opleverdatum.
Je moet er van houden, maar het is natuurlijk wel humoristisch!

Het traditionele geboortebord

Dan hebben we natuurlijk ook het echte geboortebord voor in de tuin. De traditie met een ooievaar in de tuin hebben wij overgenomen van Duitsland. Het woord ooievaar betekent ‘geluksdrager’, dus niet vreemd dat deze vogel veel gebruikt werd als geboortebord. In Nederland zijn we vanaf 1909 de ooievaar steeds meer gaan gebruiken als geboortebord, in dit jaar werd Prinses Juliana namelijk geboren. Op het geboortekaartje van Juliana stond naast het paleis een geridderde ooievaar. Koningin Wilhelmina vertelde dat de ooievaar een prinsesje was komen brengen. En zo werd de ooievaar dus ook in Nederland populair onder jonge ouders.
Inmiddels hebben we natuurlijk énorm veel variaties op de traditionele ooievaarsborden.
In vriendengroepen zie je vaak een geboortebord rouleren door groep heen. Op de voor- of achterkant worden alle namen en geboortedata van de kinderen uit de vriendengroep bijgehouden.

bron: www.geboorteplein.nl

De laatste jaren zijn er steeds meer variaties gekomen op het traditionele geboortebord. Voor iedereen die geen geboortebord kan plaatsen, bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan een tuin, zijn er steeds meer mooie geboorte raamstickers, geboortevlaggen of geboorte raamborden te koop. Op Geboorteplein.nl vind je een groot aanbod van alle soorten geboorteborden en stickers.

Beschuit met muisjes

Je zou er bijna naar vragen als je het op kraamvisite niet krijgt: de beschuit met muisjes. Het is in Nederland een echte traditie. De muisjes staan symbool voor vruchtbaarheid. De basis van de bekende blauwe en roze muisjes is namelijk een combinatie van anijszaadjes en suiker. Vroeger dacht met dat anijszaadjes en anijsolie geneeskrachtige eigenschappen hadden en dat dit goed zijn voor de productie van moedermelk. Vandaar dat de anijsmuisjes gekoppeld zijn aan de geboorte.

De luiertaart

De luiertaart is nog geen hele oude traditie, maar inmiddels wel een hele populaire traditie. Een luiertaart is eigenlijk precies wat het zegt: een taart van luiers. Samen met de babyshower is de luiertaart een traditie die is komen overwaaien vanuit Amerika. De luiertaart is een leuke manier om geld te geven, maar dan verpakt in een praktische taart. Luiers kun je als jonge ouder niet genoeg hebben en een pak luiers geven is natuurlijk een heel vreemd cadeau. Daarom is de luiertaart de ideale oplossing én je kunt er nog extra geld in verwerken. Ook dat is natuurlijk leuker dan een gewone envelop.

Tot zover de leukste tradities rondom de zwangerschap en de geboorte van een kindje. Welke traditie vind jij de allerleukste?

Welke tradities tijdens de zwangerschap en de geboorte hebben wij in Nederland en waarom hebben we deze geboorte tradities eigenlijk?







♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.