10 jaar 11 jaar 12 jaar 8 jaar 9 jaar Entertainment

8x tips voor ouders van kinderen die willen vloggen

8 tips voor kinderen die willen vloggen

Vloggen, een term die je steeds vaker hoort onder de basisschoolleerlingen. Voor degene die niet weten wat dit is, een korte uitleg. Vloggen is eigenlijk gewoon kletsen tegen de camera. Waarover? Dat maakt eigenlijk niet echt uit. Over een onderwerp wat jij leuk vindt.

Zo kun je vloggen over een nieuwe trui die je hebt gekocht, maar ook over een dagje uit naar je favoriete pretpark. Je kunt je filmpjes ook gebruiken om anderen iets te leren, bijvoorbeeld hoe vlecht jij je haar mooi of een uitleg over een programma of recept. Dit noemen ze ook wel “how to videos of tutorials” en deze zijn reuze populair.

Tips voor kinderen die willen vloggen

Mijn dochtertje Macy is al een tijdje aan het onderzoeken hierin. Niet bewust maar ik merk dat ze steeds vaker een filmpje van zichzelf maakt waarin ze begint met: “Hoi ik ben Macy, vandaag ga ik knutselen, kijk maar met me mee”. Ook Bentley doet dan wel eens mee.
Nu hebben wij tijdens onze vakanties en dagjes uit wel eens filmpjes gemaakt waarvan ik zei dat ik ze zou gaan bewerken *ahum*, maar dit is er nooit van gekomen. Nu lijkt het me dus wel erg leuk om dit wel te gaan doen, als de kinderen dan hun filmpjes maken van de dagjes uit. Ik ben me meer gaan inlezen in het vloggen om te kijken welke tips ik kan gebruiken in dit avontuur. Deze tips deel ik natuurlijk graag met jullie!

1. Neem die camera mee

Een hele logische natuurlijk, maar je zal niet de eerste zijn die een dagje weggaat en de (vlog)camera vergeet. Dus een hele belangrijke. Voorbereiding is key!

2. Laat ze zichzelf zijn

Verwacht geen perfecte plaatjes en probeer het ook niet te sturen. Laat ze gewoon lekker hun ding doen en laat ze het bekijken vanuit hun eigen perspectief. Willen ze ondersteboven filmen, lekker laten doen. Echt, je zult unieke beelden terugvinden. Ontzettend leuk voor later. Zie je iemand half in beeld en krijg je de neiging om in te grijpen: niet corrigeren, gewoon lekker laten doen. Hier leren ze alleen maar van.

3. Geef ze de ruimte tijdens het vloggen

Hoe verleidelijk het ook is om dicht in de buurt te blijven en te kijken wat er allemaal gebeurt, of misschien wel een rol te spelen, doe het niet. Laat ze hun eigen verhaal maar maken. Als jij niet in de buurt bent zijn ze wellicht veel vrijer en durven ze meer zichzelf te zijn. Herkenbaar toch? Tenminste, ik vind het ook niet altijd prettig als mensen op mijn vingers zitten te kijken als ik ergens mee bezig ben.

4. Geen kant en klare setting

Jij ziet het al helemaal voor je. Die outfit ligt klaar, je gaat naar het bos, je neemt leuke props mee, fixt de haren nog even. Een perfect plaatje, dus camera aan en gaan. Geloof me, dat werkt niet. De meeste kinderen willen toch zelf beslissen, het is ten slotte ook hun vlog toch? Willen ze die oude spijkerbroek aan omdat die zo lekker zit, lekker laten doen dan.

8x tips voor ouders van kinderen die willen vloggen

5. Film horizontaal

Totaal onnatuurlijk vond ik dit zelf, daar moest ik dus ook echt aan wennen. Ik film altijd rechtop, makkelijk toch? Je houdt de telefoon dan vast zoals normaal, dus dat voelde prettig. Maar als je dan de filmpjes nakijkt heb je heel smal beeld, dat is niet handig. Het kijkt ook echt niet fijn op YouTube. Dus leer jezelf aan om horizontaal te filmen, als je dat vanaf het begin af aan doet is de kans groot dat het een gewoonte wordt.

6. Kijk de beelden samen na

Waarschijnlijk willen de kinderen met trots hun film laten zien! Kijk lekker de beelden samen na. Wat is er gefilmd, hoe wordt het filmpje straks? Welke beelden wil je houden en wat kan er toch weg? Zo zien de kinderen ook vanzelf die halve persoon in beeld staan en of ze dat wel of niet vinden passen in het verhaal. Wie weet staat het namelijk hartstikke leuk!

7. Minutenwerk

Zeker als je een grote passie ergens voor hebt is het heel verleidelijk om lekker door te kletsen in de camera. Maar zeg eens eerlijk, kijk jij een uur lang naar een filmpje? Of is je interesse na een kwartier ongeveer wel weer weg? Bedenk je dan dat anderen dit ook bij jou filmpje zullen hebben. Dus maak het compact en aantrekkelijk. Dit zal nog een hele uitdaging zijn waarschijnlijk, maar het is een leuk project waarin je zeker zult gaan ontwikkelen en groeien.

8. Vlog online of toch niet?

Een heel belangrijk puntje. Gooi je dat filmpje straks online, of is hij gewoon bedoeld voor eigen gebruik? Wil je eigenlijk wel dat je kinderen online te zien zijn of heb je dat liever niet? Beide is natuurlijk oké, maar wel erg belangrijk om het er samen over te hebben.
En, wat willen de kinderen eigenlijk zelf? Zorg dat je het hier samen eens over wordt.

Ik wil jullie vast heel veel plezier wensen met het maken van jullie vlogs, want met deze tips worden het natuurlijk prachtige beelden!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze vlog tips op Pinterest bewaren ♥

Wil jouw kind vloggen en zoek je tips hoe hiermee om te gaan? Lees op Go or No Go 8 fijne tips voor ouders van kinderen die willen vloggen. 
#vloggen - Go or No Go

Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.