- Attractieparken Vakantie in Europa

Europa-Park: Het beste attractiepark over de grens!

Europa-park review Nederlands
Linda - Go or No Go

Wij hadden tijdens de Meivakantie 2019 een geweldige verrassing voor de jongens. We gingen namelijk met z’n viertjes drie dagen naar Europa-Park! Voor ons trouwens ook het perfecte uitje, want we zijn zelf ook gek op pretparken. Arno vooral van de achtbanen en ik zelf vooral van waterattracties. Gelukkig was er ook nog eens een heerlijk zonnetje voorspeld, dus dat  het genieten zou worden, stond vast.

Update 2022: We gingen weer terug!

April 2022 zijn we opnieuw naar Europa-Park geweest. Benieuwd naar ons recente verslag hiervan? Klik hier!

Europa-Park

Attractiepark Europa-Park ligt in Rust, in Het Zwarte Woud in Duitsland. Vanuit Nederland is het zo’n 5 tot 8 uur rijden, afhankelijk vanuit waar je vertrekt natuurlijk.
In Europa-Park zijn meer dan 100 attracties, waaronder maar liefst 13 achtbanen. Daarmee is Europa-Park het pretpark met de meeste achtbanen. Dat zijn achtbanen voor de echte bikkels, maar ook leuke achtbanen voor de jongere kinderen vanaf 6 jaar. Naast de achtbanen zijn er ontzettend veel familieattracties.
Ook zijn er erg veel shows die je kunt bezoeken in Europa-Park. Maar liefst 23 uur per dag zelfs! Aanraders zijn de Arena-show in Spanje, de Paddington on ice show en de musical Rulantica.
Het park is geopend van 9.00u tot 18.00u, maar de openingstijden zijn flexibel. Dat wil zeggen dat de sluitingstijd verlengd zal worden op drukkere dagen, zodat je extra lang kunt genieten.

Europa-Park heeft 15 themagebieden. Ieder themagebied is een land uit Europa. In dit themagebied zijn de gebouwen, de attracties, de muziek en de restaurantjes aangepast op het land. Zo kun je in Spanje lekker tapas eten, in Italië pasta en in Nederland poffertjes.

Wat leuke feitjes

Europa-Park is open sinds 1975, maar de eerste achtbaan, de houten achtbaan, werd in 1921 al gebouwd. Het allereerste gebouw in het park was trouwens een prachtig kasteel, dat al sinds 1442 bestaat. Jaarlijks komen er 5.6 miljoen bezoekers en 1 op de 4 komt twee of meer dagen. Wat trouwens gaaf is, is dat je die 2 dagen niet achtereen hoeft te komen. Verblijf je een week in Duitsland, dan kun je in die week 2 willekeurige dagen het park bezoeken.
Volgens Tripadvisor is Europa-Park het beste pretpark van Europa en daar zijn de bezoekers het mee eens: 82% van de bezoekers keert binnen 3 jaar weer terug naar het park.

Koop hier je goedkoopste tickets voor Europa-park!

Camp Resort

Wij verbleven in Camp Resort, waar je kunt overnachten in een blokhut, een huifkar, een tipi-tent of in je eigen camper/caravan/tent. Wij sliepen in een blokhut, waarin eigenlijk niet meer staat dan bedden en kasten. De bedden slapen prima, maar wat je wel moet weten is dat de blokhutten erg gehorig zijn. Je verstaat bijna letterlijk wat je buren zeggen, dus ben je een lichte slaper dan zijn oordoppen geen overbodige luxe.
Sanitaire voorzieningen vind je op centrale plekken in Camp Resort, maar in principe is het altijd in de buurt en hoef je niet verder dan 50 meter te lopen. Deze toiletten en wasruimtes zijn schoon en fris.
Je kunt ook verblijven in één van de vijf (en binnenkort zes) hotels, allen 4-sterren hotels.

europa-park tipi tent ervaring

Shows

Zoals al gezegd zijn er super veel shows die je kunt gaan bekijken en beleven. De meeste shows zijn in het Duits, maar in vele gevallen maakt het niet uit dat je niet alles (of niets) kunt verstaan, door het zien weet je waar het over gaat. Wij hebben de Arenashow in het Spaanse themagebied bezocht. Een super leuke show vol met humor, spanning en sensatie. Gave paardenstunts worden afgewisseld met hilarische en koppige ezels. Het verhaal over de prins en zijn zus is begrijpelijk voor de kinderen, ondanks dat het Duits gesproken is. Zeker een aanrader om een of meerdere shows te bezoeken dus!

europa-park arena paarden show

Voletarium

Wow. Dit is wel dé ultieme beleving! Vliegend over allerlei Europese landen beleef je echt een geweldig avontuur. Voletarium is een panoramavliegsimulator. In de wachtrij wordt het verhaal achter de attractie verteld. Doordat je tijdens het vliegen te maken krijgt met een combinatie van beeld, geluid en beweging voelt het alsof je echt over de landen vliegt, de sneeuw bijna kunt aanraken en het water echt in je gezicht spat. De attractie is nog geen jaar oud en een van de mooiste attracties van Europa-Park vonden wij!

Achtbanen en Virtual Reality

Achtbanen zijn natuurlijk al spannend en een hele belevenis. Voeg daar een Virtual Reality (VR) beleving aan toe en je hebt de ultieme kick! Bij een van de achtbanen in Europa-Park kun je met een VR-bril een totaal andere rit beleven. Je kunt mét een VR-bril op instappen, of zonder VR-bril. Als je met de VR-bril de attractie instapt, voel je de achtbaan zoals hij is, maar door je VR-bril krijg je een hele andere beleving. Zo gingen wij de achtbaan in die door de mijnen heen gaat, maar in onze VR-movie ging onze achtbaan door de lucht, op een draak en zelfs over de kop! In het echt ging hij helemaal niet over de kop, maar voor ons voelde het wel degelijk zo. In deze achtbaan zijn maar liefst vijf verschillende VR-films, dus je kunt 6 keer in dezelfde achtbaan en iedere 6 keer een hele andere rit beleven! Een VR-achtbaanritje is iets om te ervaren, want het beschrijven komt niet in de buurt met hoe het daadwerkelijk voelt, merk ik! ?

europa-park silver star pretpark met kinderen

Arthur

Ik moet deze achtbaan echt even apart benoemen. Arthur is een achtbaan waar kinderen vanaf 4 jaar in mogen. Vanaf het moment dat je de ruimte waar de achtbaan zich bevindt binnenstapt, is het geweldig! Er is zoveel te zien en kinderen kunnen er ook lekker spelen in de grote binnenspeeltuin. Als je de wachtrij ingaat, word je vermaakt met filmpjes over Arthur. Je maakt kennis met Arthur en zijn vrienden en natuurlijk de bad guy van het verhaal. Op deze manier ken je al een stuk van het verhaal en dit herken je dan weer allemaal terug in de attractie. Het is écht een aanrader om hier, met kleine of grote kinderen, in te gaan. Deze achtbaan heeft in 2016 ook de prijs voor de beste achtbaan van de wereld gewonnen!

Attracties

Ik zou zoveel verschillende attracties nog willen benoemen en beschrijven, maar het is echt teveel om op te noemen. We hebben genoten van geweldige waterattracties zoals een wildwaterbaan en boomstammen, van attracties waar heel veel te bewonderen valt zoals Piraten in Batavia en het sprookjesbos. Een geweldige 4D-bioscoop, voetbal-botsauto’s, de bobbaan, de mooie speeltuinen en enorme glijbanen en zo kan ik echt nog wel een poosje doorgaan. Wat wij heel bijzonder vonden, is dat heel veel attracties langs elkaar en door elkaar heen gaan. Zo komen door een grote diamantmijn zowel een achtbaan als een waterbaan bij elkaar. Echt heel gaaf!
Ook de vele super stoere achtbanen zoals de Silver Star, de Blue Fire, de Euro-Mir en de Wodan vonden we erg indrukwekkend.

europa-park sprookjesbos

Foodloop

Dit restaurant is, naar onze mening, het coolste restaurant van het park! Natuurlijk is het óók heel tof dat er een 2-sterrenrestaurant (!) aanwezig is in het park, maar voor de kinderen is Foodloop toch wel écht heel gaaf. In dit restaurant wordt je eten en drinken namelijk geserveerd via een achtbaan! Iedere tafel heeft zijn eigen achtbaan en op sommige plekken in het restaurant komt het eten zelfs via een looping! Heel gaaf om mee te maken, de jongens raakten niet uitgekeken en wilden het liefste 10x bestellen! ?

europa-park achtbaan restaurant food loop

En nog meer Food

We hebben tijdens ons verblijf mogen genieten van een ontbijtbuffet bij Silver Lake Saloon, een restaurant op Camp Resort. Ook hebben we hier een keer ons avondeten gegeten. Zowel het ontbijt als het avondeten was lekker. Bij het ontbijtbuffet was meer dan genoeg keuze, dus altijd wel iets wat je lekker vindt. Van een melkontbijtje met cornflakes tot een geroosterd sneetje brood, luxe broodjes, yoghurt met fruit en ga zo maar door.
De laatste avond van ons verblijf hebben we genoten van een heerlijk buffet in Hotel Colloseo. Ook hier weer een zeer uitgebreid buffet en een leuk kinderbuffet.

Ook aan mensen met voedselallergieën etc. wordt gedacht, zo kun je in het park bijvoorbeeld een glutenvrije pizza eten en is in vele restaurants de mogelijkheid tot een alternatief bij voedselallergieën. Gewoon even vragen, want het personeel is super vriendelijk.

europa-park blokhut camp resort

Leukste uitje over de grens

De ANWB hield dit jaar voor het eerst een verkiezing onder hun leden voor het leukste uitje over de grens. Ruim 100.000 mensen hebben gestemd en daaruit kwam een duidelijke winnaar naar voren: Europa-Park is volgens Nederlanders het leukste uitje over de grens! Daar kunnen wij ons eigenlijk alleen maar bij aansluiten. Er is zo enorm veel te doen en te beleven, voor jong en oud en het park is perfect onderhouden. Een terechte winnaar dus!

europa-park winnaar ANWB beste uitje grens

En er komt nog veel meer

Europa-Park staat niet stil. Ze voeren veel verbeteringen en nieuwe attracties door, super mooi dat ze zich zo ontwikkelen! Ook is er in 2019 een enorm waterpark en een 6e hotel geopend, namelijk Rulantica. Dit Waterpark ligt in het thema Scandinavië en is zéker een bezoek waard. Trek hier maar gerust een dag extra voor uit!

europa-park in het donker

Onze indruk van het park

Het viel ons echt op hoe goed alles wordt bijgehouden en hoe netjes alles is. Ook ons verblijf in Camp Resort was erg netjes en schoon.
Het personeel is erg vriendelijk en geduldig. Sommige medewerkers spreken Nederlands en alle medewerkers spreken Engels.
Op de dagen dat wij er waren was het druk in het park, maar toch zagen wij dit niet terug in de wachttijden. Zelfs bij de populaire attracties waar wij in zijn geweest was de wachttijd maximaal een half uur. Vele malen korter in ieder geval dan dat we gewend zijn in andere parken. Zeker aan het einde van de dag was de wachttijd van veel attracties 5 minuten of minder. We hebben uiteraard niet alle attracties gezien en onze jongens zijn nog te klein voor de allersnelste achtbanen, dus wellicht dat het daar wel drukker was qua wachttijden, maar dat durf ik niet te zeggen.

Wat we ook echt tof vonden, is dat je in bepaalde attracties niet alleen beeld en geluid hebt, maar ook geur. Door bepaalde aroma’s word je helemaal meegenomen in de sfeer van de attractie.

En wat ik ook niet weg kan laten, is dat we echt enorm in een deuk hebben gelegen vanwege de waterschieters die er staan bij enkele wildwaterbanen. Voor 50 cent kun je drie keer een waterkanon afschieten, waarmee je de  inzittenden in het bootje kunt verrassen met een enorme plens water. Ze zijn natuurlijk al kletsnat, dus die paar druppels kunnen er ook nog wel bij. Zeker de groepen die niet doorhebben dat er een waterkanon staat, reageren geschrokken en verrast, wat de leukste beelden oplevert. Daan en Jesse rolden bijna over de grond van het lachen. Een stukje leedvermaak dus. Eigenlijk willen we zo’n ding thuis ook gewoon in de tuin.

europa-park waterattracties

App

Een tip: Installeer de Europa-Park app! Die is geweldig! Je kunt alle attracties op volgorde van wachttijd zetten, zo weet je precies waar je aan toe bent. En het mooie is: de wachttijden kloppen ook perfect! In andere parken heb ik regelmatig ervaren dat de wachttijd volgens de app totaal niet overeenkomt met de echte wachttijd.
Ook kun je de attracties op volgorde van afstand zetten. De app bekijkt jouw locatie en laat dan dus zien welke attracties het dichtste bij zijn en hoelang de wachttijd daar is.
Dit geldt ook voor de shows in het park: Je ziet precies welke tijden de shows zijn.
Tot slot kun je ook een attractie opzoeken en een route aanzetten, zodat je er in een rechte lijn naar toe kunt lopen. Want soms vonden wij het best wel even zoeken toen we op zoek waren naar een specifiek land. We zijn regelmatig verkeerd gelopen…tot we dus ontdekten dat de app hierbij perfect ondersteunt.

europa-park bootjes varen

Tickets

Een dagticket voor Europa-Park kost € 42,50 voor kinderen tot en met 11 jaar en € 49,50 per volwassene. Dat is het wat ons betreft écht 100% waard. Ik zou overigens zeker aanraden om, als het even kan, twee dagen te gaan. Er is zoveel te zien en te doen, dat je met gemak twee (of meer) dagen kunt vullen.

Wist je trouwens dat ze ook een super leuk spreekbeurtenpakket hebben sinds maart 2019? Dit is een speciaal spreekbeurtenpakket over achtbanen. Super leuk als je kind hier zijn of haar spreekbeurt over wil doen. Je kunt een email sturen naar benelux@europapark.de als je het pakket graag wil aanvragen.

De jongens vonden het ontzettend jammer dat we weer naar huis moesten gaan. Wat hebben we genoten! Ons uitje had wat hun betreft nog de hele week mogen duren. Dat we nog eens teruggaan, staat vast, want de jongens zijn het helemaal eens met de ANWB: Dit is het allerleukste uitje over de grens!

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze Europa-Park review op Pinterest bewaren ♥


Op uitnodiging van Europa-Park verbleven wij 2 nachten/3 dagen in Camp Resort.
Onze belevenissen in Europa-Park delen wij graag met jullie in deze review.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 15 Comments

 • Reply
  Attractiepark Slagharen: plussen en minnen, toch een Go! - Go or No Go
  3 september 2019 at 06:31

  […] waar het hele gezin blij van wordt. Zo hebben wij Disneyland Parijs, Duinrell, Phantasialand, Europa-park, Toverland, Bobbejaanland en zelfs Universal Studio’s en Sea World in Florida/Orlando een aantal […]

 • Reply
  6x leuk pretpark voor een 7-jarige - Go or No Go
  5 augustus 2019 at 06:31

  […] gedegen concurrent van Disneyland Parijs is Europa-Park. Europa-Park ligt in het Zwarte Woud in Duitsland en is met 13 achtbanen het pretpark met de meeste […]

 • Reply
  AFAS Sprookjesweken in de Julianatoren - Go or No Go
  23 juni 2019 at 12:39

  […] Liever wat verder op pad? Kijk eens naar de mogelijkheden voor Europa-park! […]

 • Reply
  Eline
  14 mei 2018 at 11:25

  Wat een ontzettend leuke uitstap hebben jullie gemaakt. Hier zijn de kids nog een beetje te klein om naar zo’n groot pretpark te gaan. Het lijkt me wel dat alle decoratie mooi werd aangepast naargelang het thema.

 • Reply
  marjolein westerbaan
  13 mei 2018 at 20:57

  Tof en fijne ontdekking, de kaarten zijn wel aan de prijs, maar dat is het zeker waard zo te zien. leuk hoor!

 • Reply
  Armande.net
  13 mei 2018 at 09:03

  Ik had nog nooit van dit park gehoord, het ziet er spectaculair uit. Wel even een stukje rijden, maar zo te zien kun je je ook dagen vermaken.

 • Reply
  Oma Will
  12 mei 2018 at 09:47

  WOW, WAT EEN MOOI PARK.
  Hier wil ik ook naar toe……. misschien volgend jaar!

 • Reply
  Fleur
  11 mei 2018 at 19:57

  Ik heb al heel veel foto’s voorbij zien komen! Het zit er uit als een prachtig pretpark. Jammer dat het wel een eindje weg is

 • Reply
  Laura / fitfunfab.nl
  9 mei 2018 at 18:42

  Wat een goeie tip! Echt een aanrader dus.. leuk om een keer naartoe te gaan.. ik wacht even tot ons meisje ook iets ouder is, maar ik denk dat we dit echt een keer gaan doen!

 • Reply
  Mariëlle | Me-licious
  9 mei 2018 at 15:27

  Wat een super park is dit, ik zag hem al voorbij komen bij verschillende andere bloggers en ik heb hem op mijn lijstje gezet hoor. Wij hebben zelf geen kids, maar soms moet je zelf ook even kind kunnen zijn toch?

 • Reply
  Anja
  9 mei 2018 at 10:05

  WAt een gaaf park, dat lijkt me ook wel wat voor onze twee tieners. En dat foodloop restaurant is ook geweldig!

 • Reply
  Nicole Orriëns
  9 mei 2018 at 08:37

  Het ziet er leuk uit! Is het dus ongeveer net zo ver als Disneyland Parijs?

 • Reply
  Mama Louise
  8 mei 2018 at 21:17

  Die foodloop ziet er gaaf uit zeg, nog nooit van gehoord. En die gave achtbaan op de foto ook!

 • Reply
  Danielle
  8 mei 2018 at 18:07

  Wat ziet dat er tof uit. Ik heb er nog nooit van gehoord.

 • Reply
  Janneke
  8 mei 2018 at 17:46

  Dit ziet er fantastisch uit, ik denk dat Thieme de VR-achtbaan ook super zou vinden. Ik weet waar wij deze zomer heen moeten 😉

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.