Inspiratie Voeding en gezondheid

Knapperige glutenvrije en koolhydraatarme kruidnoten: recept en tips

Knapperige glutenvrije en koolhydraatarme kruidnoten: recept en tips

Wist je dat ongeveer 1% van de Nederlanders last heeft van coeliakie? Bij coeliakie kun je niet tegen het eten van gluten. Dat is lastig, want er zijn zoveel lekkere recepten en snacks te vinden waar helaas wel gluten in zitten. Met de feestdagen op komst is het voor hen vaak lastig om iets lekkers op tafel te zetten. Tot nu: je kunt namelijk op een redelijk eenvoudige manier heerlijke knapperige glutenvrije kruidnoten maken. Wat nog beter nieuws is, is dat deze kruidnoten ook nog eens koolhydraatarm zijn. Eten zonder je er direct veel van aankomt of zonder dat je er last van krijgt? Yes please. Smullen maar!

Wat heb je nodig voor koolhydraatarme en glutenvrije kruidnoten?

Voeg deze heerlijke kruidnoten maar toe aan je lijst met hapjesinspiratie voor Sinterklaas, want hiervan smullen doe je zeker. Om glutenvrije en koolhydraatarme kruidnoten te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig voor ongeveer 48 kruidnoten:

  • 50 gram plantaardige margarine
  • 100 gram Sukrin Amandelmeel
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden
  • 30 gram Sukrin (zoetstof)
  • 3 eetlepels gewone melk of amandelmelk
  • Snufje zout
  • Handje glutenvrije bloem.
Knapperige glutenvrije en koolhydraatarme kruidnoten: recept en tips

Voor dit recept heb je een oven nodig, evenals een bakplaat met bakpapier, een pannetje, een grote kom en een garde of vork. De voorbereiding van dit recept duurt ongeveer 10 minuten en de baktijd is 7 tot 12 minuten. Het voordeel van dit recept is dat het geschikt is voor vegetariërs (vegan wanneer je het met amandelmelk en plantaardige boter maakt) en voor mensen die geen gluten en/of suiker eten.

Zo ga je te werk: bakken van kruidnoten met amandelmeel

Het bakken van de verantwoorde kruidnoten is helemaal niet zo moeilijk. Houd je aan de volgende stappen en je zult zien dat je binnen no time de lekkerste kruidnoten gemaakt hebt.

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een grote bak de kruiden met het amandelmeel, het zout en de Sukrin.
  3. Pak een pannetje en verwarm de roomboter op een zacht vuurtje tot het geheel gesmolten is.
  4. Voeg de gesmolten boter toe aan het mengsel van kruiden, meel, zout en zoetstof.
  5. Kneed het geheel tot een mooi deeg.
  6. Strooi wat bloem op het aanrecht en maak 48 bolletjes die uiteindelijk kruidnoten moeten worden.
  7. Leg deze bolletjes op bakpapier op een bakplaat en maak ze iets platter, zodat ze een beetje de vorm van kruidnoten krijgen.
  8. Doe de oven dicht en bak de kruidnoten binnen 7 tot 12 minuten af. Het verschilt per oven hoe snel het gaat. Daarom raad ik je aan om in de buurt van de oven te blijven zodat je af en toe kunt kijken of ze al gaar zijn.
  9. Zijn ze klaar? Haal de bakplaat uit de oven en haal de kruidnoten van de bakplaat af. Op die manier bakken ze niet verder aan aan de hele hete bakplaat. Laat ze even flink afkoelen.
  10.  Eet smakelijk!
Knapperige glutenvrije en koolhydraatarme kruidnoten: recept en tips

Extra tip voor nog meer lekkers: ben je ook zo gek op kruidnoten met chocolade? Smelt wat chocolade in een pannetje en dip je kruidnoten daarin. Om voor een glutenvrije en koolhydraatarme variant te gaan, raad ik je aan om even tussen de producten van Sukrin te neuzen. Er bestaat namelijk zelfs Sukrin chocolade; melkchocolade met het zoetstof erythritol. Hiermee maak je de lekkerste glutenvrije en koolhydraatarme kruidnoten, evenals andere zoete recepten.

Mijn oordeel over kruidnoten met producten van Sukrin

Kruidnoten bakken met de producten van Sukrin gaat perfect. Het is misschien even wennen wanneer je normaal gesproken met suiker of een andere zoetstof bakt. Dit ligt niet overigens niet aan de smaak; de kruidnoten zijn net zo zoet en lekker als anders. Eigenlijk merk je zelfs geen verschil tussen deze koolhydraatarme en/of caloriearme kruidnoten en de ‘gewone’ kruidnoten. Hoe bizar is dat? Daardoor zijn deze glutenvrije kruidnoten de perfecte snack voor Sinterklaas en als het aan mij ligt ook voor erna en ervoor. Hier kun je nog eens wat meer van eten zonder dat je je daarbij direct het idee hebt dat je kilo’s eraan aan het snoepen bent.

De zoetstof van Sukrin die we voor de kruidnoten hebben gebruikt, kunnen wij perfect gebruiken voor andere toepassingen in ons dagelijks leven: in recepten zoals dus de koolhydraatarme kruidnoten die we gemaakt hebben, maar bijvoorbeeld ook in de Griekse yoghurt die mijn man iedere ochtend eet in zijn koolhydraatarme dieet. Een beetje zoetstof maakt die Griekse yoghurt een stuk lekkerder! Ook Daan en Jesse vinden een lepeltje Sukrin zoetstof in de yoghurt erg lekker. Voor kids is het wat dat betreft ook nog eens een lekker en gezonde vervanger van suiker. Kortom: een superfijn product voor hele diverse toepassingen.

Wil jij Sukrin ook uitproberen, gebruik dan de volgende kortingscode:

Deze code is geldig t/m 31 december 2020

Bewaar dit recept eenvoudig via onderstaande afbeelding op Pinterest

Recept voor glutenvrije kruidnoten. In dit recept lees je hoe je koolhydraatarme kruidnoten maakt die ook glutenvrij zijn. Stap voor stap recept!
#koolhydraatarm #glutenvrij #kruidnoten #recept




♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.