Opvoeding & Ouderschap

Het gevaar van tablets voor kinderen

kinder tablet Het gevaar van tablets voor kinderen

De laatste jaren zit de jeugd veel meer achter beeldschermen dan vroeger. De komst van de tablet verleidt de jongens en de meisjes tot spelletjes spelen. Op het internet belanden ze makkelijk van de eerste pagina naar het volgende webadres. De kleintjes doen graag mee als hun vriendjes of vriendinnetjes een spel uitvoeren. Het levert geen problemen op als ze af en toe eens achter het toestel kruipen. Leerzame apps stimuleren zelfs de ontwikkeling van de allerjongsten. In elk huishouden blijft het belangrijk om de schermtijd van de kinderen beperkt te houden. Hoe zorg je als ouder dat het tabletgebruik niet uit de hand loopt?

Ogen rust geven

Een kijkje in een gemiddelde woning leert je hoeveel beschermen we neerzetten. Behalve van de tablet krijgen de kinderen ook indrukken mee van de computer of de televisie. Tegelijkertijd duiken de toestellen steeds meer op in het onderwijs. De ogen krijgen te veel indrukken te verwerken als de kleine thuis meteen verder gaan. Zijn oogbollen raken te vermoeid door het concentreren op het tabletscherm. Bij overbelasting loopt het kind ook een grotere kans op klachten als hoofdpijn of nekpijn. Op jonge leeftijd voorkom je grotere gevolgen eerder door verstandig met het apparaat om te gaan.

Minder spelen op straat

Op latere leeftijd krijgt het kind voordeel van verantwoord tabletgebruik. De jeugd tuurt veel naar het tabletscherm, terwijl overgewicht vaker voorkomt. In de buitenlucht dagen ze elkaar uit voor een gezond stukje fietsen. Met klasgenoten of kinderen uit de buurt zoekt de nakomeling je schommels in de speeltuin op. Het kleine lichaam komt op staat meer in beweging dan thuis op de bank. Ondertussen doen de leeftijdsgenoten sociale vaardigheden op in plaats van achter het scherm kruipen.

Verschil met echte wereld

Op het internet durven kinderen meer tegen elkaar te zeggen dan in de offline wereld. Grof taalgebruik tijdens een spel of cyberpesten zijn aan de orde van de dag. In een chatgesprek verschuilt de plaaggeest zich in zijn eigen omgeving. Bij een dialoog op WhatsApp hoor je nooit op welke toon de verzender de boodschap bedoelt. De berichten zorgen makkelijk voor verwarring in de communicatie. Op een sportclub of in een theatergroep leren de allerjongsten zichzelf op een gezonde manier uitdrukken. Net als met het buitenspelen raken ze tijdens de activiteiten hun energie kwijt.

Verslaafd aan het scherm

Games of tekenfilms geven de jeugd toegang tot een onrealistische wereld. Personages gaan met elkaar op de vuist of komen weg met hun streken. Het blijft belangrijk dat het prikkelen van de fantasie een positieve uitwerking op een kind krijgt. Zelfs een kleuter onthoudt eerder dan je denkt de beelden van een televisieprogramma. In het beste geval leert de jeugd iets van de uitzending, bijvoorbeeld over dieren. Een tablet of het internet levert pas een probleem op als stoppen lastig gaat. Het is een aanrader om duidelijk een tijdslimiet in te stellen voor het kind. Je zoon of dochter verwacht dan niet dat het eindeloos achter de tablet of computer mag.

Boeken blijven ongezien

Steeds minder jongeren nemen de moeite om een boek door te lezen. Vanaf jonge leeftijd luisteren kinderen mee hoe papa of mama de bladzijdes bespreekt. Later pakken ze eerder een boek als ze al met literatuur in aanraking komen. Ze leren beter een verhaal te begrijpen wanneer ze het leeswerk tot zich nemen. Een afwisseling tussen boeken en tablets kan de wereld van de kinderen verrijken. De offline publicaties en het internet versterken elkaar als de kleine ze allebei kent.

Beperkt achter apparaat

Door de tablet houdt de kleine minder tijd over voor knutselen of puzzelen. Knipwerk of een sport bevordert de motoriek in de belangrijke levensfase. Het leggen van een puzzel zet de jonge deelnemer aan het werk met logisch nadenken. Afhankelijk van de leeftijd van het kind spreek je als ouders de schermtijd af. Eerst sta je de tablet bijvoorbeeld een half uur per dag toe, terwijl je de grens later ophoogt tot een uur. In ieder geval geldt dat een korte pauze tussendoor verstandig blijft. Met goede afspraken tussen opvoeders en kind komen beide generaties verder. De jeugd leeft zich af en toe uit in de digitale omgeving, maar de ouders hoeven zich geen zorgen te maken.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.