10 jaar 11 jaar 12 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Kaartspel 111 Ants van White Goblin

Linda - Go or No Go

Op zoek naar een leuk, leerzaam en vrij snel spelletje voor kinderen vanaf 9 jaar? Die heb ik voor je gevonden hoor! Maak kennis met 111 Ants van White Goblin. In dit artikel lees je de 111 Ants speluitleg en natuurlijk beoordelen we het spel met een go of een no go.

{ Review } | Kaartspel 111 Ants van White Goblin

111 Ants Speluitleg

Eigenlijk is de bedoeling van het spel vrij simpel. In totaal zijn er 110 kaarten en iedere kaart heeft een eigen, uniek cijfer: van 2 tot en met 111. Iedere speler krijgt 12 kaarten gedeeld: deze moeten precies in de volgorde waarop ze gedeeld zijn opgepakt worden en in de hand gezet worden.
Het doel van het spel: zo snel mogelijk de kaarten in je hand op oplopende of aflopende volgorde krijgen. Let op: dit hoeft dus niet nummer 1-2-3-4-enz te zijn, maar dit mag ook zijn: 2-7-28-39-enz.

{ Review } | Kaartspel 111 Ants van White Goblin

In het midden op tafel liggen aan het begin van het spel drie dichte kaarten. De startspeler mag één kaart hiervan pakken en deze in zijn hand zetten, op de plek waar deze het beste past om de kaarten op volgorde te krijgen. De speler kiest dus waar hij de kaart in zijn hand steekt. Vervolgens moet hij een kaart die naast de nieuwe kaart zit (links of rechts) uit zijn hand halen en open op tafel leggen. De volgende speler is nu aan de beurt.
Deze speler kan een van de drie kaarten pakken die nu op tafel liggen: of één van de twee dichte kaarten of de open kaart die de andere speler zojuist neergelegd heeft.
Zodra er drie open kaarten op tafel liggen, mag de speler die aan de beurt is kiezen: een van de open kaarten, of de open kaarten gaan naar de aflegstapel en er worden drie nieuwe, dichte kaarten in het midden gelegd waar hij uit mag kiezen.

Door tactisch kaarten te pakken en in je hand te plaatsen, krijg je langzaam maar zeker je hand op volgorde (oplopende of aflopende cijfers).

Zodra een speler zijn hand helemaal op volgorde heeft legt hij ze open op tafel en kan iedereen even kijken of alles klopt. Zo ja, dan is het tijd om punten te tellen.
De kleuren van de kaarten zijn hierin belangrijk: de kleur zegt namelijk iets over het aantal punten (in de vorm van jokers).
Rood is 4 punten, blauw is 3 punten, groen is 2 punten en zwart is 1 punt.
Iedere speler bekijkt nu welke reeks kaarten het meeste punten oplevert. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een korte reeks met hierin twee rode kaarten meer punten oplevert dan een lange reeks met zwarte en groene kaarten.
De speler die de ronde gewonnen heeft, telt al zijn kaarten bij elkaar op en krijgt ook nog 5 bonuspunten.

111 Ants bestaat uit meerdere rondes: zodra de eerste speler in totaal 60 punten gehaald heeft, heeft hij of zij gewonnen!

{ Review } | Kaartspel 111 Ants van White Goblin

Go or No Go

Wij vinden 111 Ants een leuk en tactisch spelletje. Ik merk dat Daan en Jesse er ook echt goed in zijn: tot op heden winnen zij steeds van mij. Het spel vereist inzicht (kaarten op volgorde krijgen en vooral in het begin, als alles door elkaar staat: waar in je hand is het tactisch om te beginnen met een volgorde) en is een spelletje waarbij je soms even goed moet kijken waar je welke kaart plaatst. Uiteraard is een dosis geluk ook van toepassing: soms is het even wachten op nét die juiste kaart die je hand compleet maakt.
111 Ants krijgt van ons een GO!

111 Ants facts

 • Leeftijd: 8 – 12 jaar
 • Speelduur: 20 minuten (dan speel je meerdere rondes. 1 ronde duurt ongeveer 7 minuten)
 • Aantal spelers: 2 – 5 spelers
 • Adviesprijs:

Lees ook: Spelreview Nova Luna van White Goblin
en Super Cats van White Goblin en Zooloretto

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Leukste cadeaus voor een 9-jarige jongen - Go or No Go
  30 september 2021 at 10:03

  […] een liefhebber van een leuk kaartspel? Dat kan natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan Skip-Bo, Uno, 111 Ants, Koehandel, Beverbende of Halli Galli. Ook Dobble is een erg leuk spel voor deze leeftijd en super […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.