10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | El Dorado van 999 Games

review speluitleg El Dorado van 999 Games
Linda - Go or No Go

Maak kennis met El Dorado: een van de nieuwste 999 Games bordspellen/kaartspellen én Speelgoed van het Jaar 2020 nominatie! Lees hier de speluitleg van El Dorado en natuurlijk vertellen we je ook wat wij van het spel vinden.

El Dorado van 999 Games

El Dorado speel je met 2 tot 4 spelers. Je doel is om als eerste je weg te vinden naar de gouden stad. Hiervoor moet je door regenwouden, over rivieren en door dorpen. Je kunt hier natuurlijk niet zomaar doorheen lopen: je zult moeten regelen dat je erdoor kan en mag met de juiste kaarten.

Speluitleg El Dorado

De start

Iedere speler begint met een deck kaarten die je gebruikt om over het speelbord te bewegen. Je deck bestaat bij de start uit een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Zo kun je met een zeelied over de rivier en met een padvinder door het regenwoud.
Maar al snel zul je merken dat de kaarten uit je startdeck niet voldoende zijn om de gouden stad El Dorado te bereiken. Dan is het tijd om naar de Markt te gaan.

El Dorado van 999 Games

De Markt

De Markt bestaat uit allerlei soorten kaarten die jou kunnen helpen tijdens het spel. Iedere kaart heeft zijn eigen kracht en afhankelijk van welke route je hebt gekozen voor je spel (je kunt namelijk variëren qua speelbord) zal de ene kaart meer van pas komen dan de ander.
Markt kaarten kun je kopen door geld te betalen. De kaarten uit je start deck zijn namelijk geld waard. De kaarten met een muntje erop zijn 1 munt waard en elke andere kaart een half muntje. Door slim te combineren kun je dus bij de Markt fijne kaarten kopen. Je kunt op de Markt bijvoorbeeld kaarten kopen die meer geld waard zijn, zodat je bij een volgende beurt wellicht een duurdere aankoop kunt doen.

review speluitleg El Dorado van 999 Games

Je beurt

Wanneer je voor de eerste keer aan de beurt bent, pak je vier kaarten van je afpakstapel (je start deck) in je handen. Om over het spelbord te bewegen kun je nu kaarten op de aflegstapel leggen. Dit doe je stap voor stap: eerst één kaart neerleggen, dan de stap(pen) zetten, en dan de volgende kaart neerleggen. Moet je bijvoorbeeld je eerste stap door een regenwoud, dan leg je een verkenner neer en zet je een stap.
Je kunt tijdens je beurt dus stappen zetten en in de markt een aankoop doen.
Wanneer je klaar bent met je beurt, mag je ervoor kiezen om (indien van toepassing) de kaarten die je nog in je hand hebt ook op de aflegstapel te leggen. Vervolgens vul je je hand weer aan met de afpakstapel.
Is de afpakstapel leeg? Schud dan de aflegstapel en dit wordt nu weer je nieuwe afpakstapel.
Een kaart die je op de Markt komt, leg je eerst in je aflegstapel. Pas wanneer je je aflegstapel schudt, komt je nieuw gekochte kaart uit de Markt in je afpakstapel.

review speluitleg El Dorado van 999 Games

Kies je route

Tijdens het spelen zul je zien dat je soms over tegels heen waar je meer dan 1 verkenner voor nodig hebt. Er staan dan bijvoorbeeld 3 kapmesjes op de tegel, of 4 peddels in de rivier. Dit betekent dat je een kaart neer moet kunnen leggen met drie of meer kapmesjes. Deze kaarten vind je in de Markt en om hier over te kunnen steken, zul je die dus moeten kopen.
Maar let op: Er zijn van alle kaarten in de Markt maar 3 stuks, dus soms moet je snel zijn om je kaart te kunnen veroveren!
Gelukkig zijn er vaak ook alternatieven te vinden, maar die kaarten kunnen duurder zijn.

review speluitleg El Dorado van 999 Games

De winnaar

Tijdens je weg naar El Dorado kom je ook onderbrekingen tegen. De speler die als eerste een onderbreking bereikt en deze wegspeelt, mag de onderbreking verwijderen en bij zich neerleggen. Deze onderbreking is punten waard. Deze zijn alleen van toepassingen als twee spelers tegelijkertijd El Dorado bereiken. De speler die dan de meeste punten van de onderbrekingen heeft, wint.

spel 999 games

Variëren in het speelbord

Je kunt volop variëren in het speelbord. Zo kun je routes maken die eenvoudiger zijn voor de jonge of beginnende spelers, maar je kunt ook pittigere routes neerleggen voor de gevorderde spelers.
In de handleiding staan een aantal voorbeelden inclusief moeilijkheidsgraad die je kunt nabouwen, maar je kunt dus ook random zelf routes neerleggen. Er zijn wel meer dan 100 variaties mogelijk!

Go or No Go

Na de eerste keer spelen wisten we het al: dit wordt een van onze favoriete spellen! Het is een mooie combinatie van tactisch denken (welke route neem ik, hoe blokkeer ik het pad andere spelers, welke kaart koop ik) en geluk hebben (krijg je de juiste kaarten van je afpakstapel).
Ook Daan en Jesse vinden het spel erg leuk en ze zijn ook erg enthousiast over de variaties die in het speelbord aangebracht kunnen worden.
El Dorado is absoluut een GO voor iedereen die op zoek is naar een goed gezelschapsspel.

El Dorado is genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020. Door te stemmen maak je kans op het genomineerde speelgoed!

El Dorado Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.