10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 9 jaar

{ Review } | 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen

Daan en Jesse zijn groot fan van het zeer bekende spel Weerwolven. Ik zou bijna zeggen: wie kent het niet. Weerwolven is een geweldig spel, maar er is 1 groot nadeel: je kunt het alleen met een groot gezelschap spelen, namelijk met minimaal 8 personen. Dat maakt dat we dit spel maar zo’n 1 a 2 keer per jaar spelen, wat de jongens erg jammer vinden. Maar onlangs had ik goed nieuws voor de heren: er is een oplossing! Maak kennis met 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen!

Weerwolven & Waaghalzen

Beide spellen zijn van White Goblin en zijn herkenbaar als je het gewone Weerwolven spel kent. Je speelt namelijk met vergelijkbare karakters, maar toch zijn er heel wat verschillen!

review 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen

Geen verteller

Een voordeel aan deze spellen is dat er niet iemand zich op hoeft te offeren om verteller te zijn. Het nadeel van verteller zijn bij Weerwolven is namelijk dat je zelf niet mee kunt spelen met het spel. Daar heeft 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen een oplossing voor gevonden! Je kunt namelijk de 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen app downloaden. In de app kun je precies aangeven welke karakters je mee laat spelen en vervolgens begint er een stem het verhaal te doen. Hij vertelt precies wat alle spelers moeten doen, wie er aan de beurt is, enzovoorts. Wij vinden het echt een ideale uitvinding, want op deze manier kan echt iedereen meedoen!

Niemand weet het zeker!

Waar je normaal gesproken je rol bij het klassieke Weerwolven gedurende het hele spel behoudt, is dit bij 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen anders. Je start met een rol, maar de kans is aanwezig dat tijdens de nacht je rol verwisseld wordt. Je rol kan verwisseld worden met die van een andere speler, of met de overige rollen die in het midden liggen.
Het kan dus zomaar zijn dat jij als weerwolf je best doet om het spel te winnen, maar dat je uiteindelijk bij de bekendmaking van de rollen erachter komt dat je ineens een gewone burger bent!
De kinderen vinden dit spelelement wel erg leuk (want spannend), maar zelf moet ik toegeven dat ik het minder leuk vind dat ik nu niet zeker weet wie ik ben: zo ga je toch met minder overtuiging voor de winst, omdat je eigenlijk geen idee hebt wie je bent.

Minder spelers

Een groot voordeel van 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen is dat je het spel vanaf 3 spelers kunt spelen. Je hoeft dus niet meer met een grote groep te zijn en dat is echt een pluspunt! Het leukste vinden wij wanneer je speelt met minimaal 4 a 5 personen. Dan zijn er namelijk wat meer rollen in het spel en gebeurt er dus van alles!

1 nacht

In vergelijking met het klassieke Weerwolven duurt 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen maar 1 nacht. Dus 1 ronde alle ogen dicht, dan iedereen wakker, stemmen en klaar.
Een spelletje duurt dus een minuut of 7 en niemand hoeft het hele spel toe te kijken omdat hij er aan het begin uit gestemd is.

weerwolven 1 nacht

Speluitleg 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen

Aan het begin van een spel kiezen de spelers uit welke rollen mee gaan spelen. Deze rollen kies je in de app en vervolgens start je het spel. In de app kun je trouwens ook instellen hoe lang de vertelstem moet wachten tussen de beurten en welk muziekje je tijdens het spelen wil horen.

Voor je je ogen moet sluiten van de vertelstem, bekijk je je rol. Je weet nu wie je bent…en dan is het tijd om te slapen. Een of voor een roept de vertelstem de rollen om die hun ogen mogen openen. Vervolgens zegt de stem wat je mag doen in je rol. Wat zo fijn is, is dat je dus geen uitgebreide spelregels hoeft te lezen of precies welke rol moet kennen: er wordt verteld wat je mag doen.

Wanneer alle rollen opgenoemd zijn (let op: sommige rollen worden niet opgenoemd omdat zij geen actie uitvoeren ‘s nachts) mag iedereen de ogen openen en is het tijd voor de discussie. Wie is een onschuldige burger en wie is of zijn de weerwolven.
Hierin is ook weer een groot verschil met het klassieke Weerwolven spel: 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen duurt maar, zoals de naam al zegt, 1 nacht. Zodra er gestemd wordt aan het einde van het discussiemoment is het spel direct af en winnen óf de burgers, óf de weerwolven.
Dit is dus een mooi voordeel aan dit spel: je voorkomt dat spelers lang moeten wachten tot het spel af is.

1 nacht weerwolven leuk voor kinderen

Variant: 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen Vampiers

Een variant op 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen is de Vampiers versie. Hierin vind je andere rollen die we nog niet kennen. Wat éxtra leuk is, is dat je deze twee spellen kunt combineren! Je kunt dus rollen uit het Vampiers spel mee laten doen in het Weerwolven 1 nacht spel! In de app kun je dit ook aangeven en zo noemt de vertelstem dus mooi alle rollen op.

Maar je kunt 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen: Vampiers dus ook gewoon als apart spel spelen. De spelregels zijn vergelijkbaar.

Go or No Go

Laat ik voorop stellen dat Daan en Jesse enthousiast zijn! Ze vinden het erg leuk om te spelen en zijn heel blij dat ze het spel nu veel vaker kunnen spelen. De spanning en het beschuldigen en natuurlijk het liegen om welke rol je bent is in 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen nog altijd aanwezig. En dat ze er niet uit gestemd kunnen worden om vervolgens een heel spel toe te moeten kijken vinden ze ook een groot pluspunt.
Maar dan ik. Ik ben groot fan van het klassieke Weerwolven spel en ik mis toch wel een beetje de diepgang in 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen. Je weet niet zeker welke rol je bent wanneer je wakker wordt en het kan dus zomaar zijn dat je denkt te winnen, en ineens toch verliest omdat je rol verwisseld is. Daarnaast duurt een ronde voor mij wat kort en speel ik liever juist wat langer door. Ik vind het als volwassene juist ook wel leuk om toe te kijken wanneer ik vroeg uit het spel lig, want dan volg je het spel op een andere manier.
Maar ik vind het heel logisch dat kinderen de 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen juist leuker vinden vanwege bovenstaande redenen.
Conclusie: 1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen geven wij een Go voor kinderen. Voor volwassenen raad ik het klassieke Weerwolven spel aan.

1 Nacht Weerwolven & Waaghalzen Facts

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.