Gastblog

Hoe bied jij jouw gezin financiële zekerheid?

keukeninrichting Ideale gezinskeuken l-vorm keuken voor een gezin

Het is een onderwerp waar je liever niet over nadenkt, maar toch is het heel belangrijk: financiële zekerheid voor je gezin nadat jij er niet meer bent. In dit artikel geven we je enkele tips op dit gebied. Want je weet nooit wanneer het zover is.

Zorg voor overzicht

Je denkt veel na over veiligheid als het om je gezin gaat. Maar je eigen veiligheid kun je niet altijd garanderen. Een ziekte of een ongeval waarbij de schuld bij iemand anders ligt: we leven continu met onzekerheid. En als er iets is dat je juist niet wilt als het om de financiën thuis gaat, dan is het wel diezelfde onzekerheid.

Overzicht in de totale financiën van het gezin is enorm belangrijk. Een en/of-rekening wordt daarvoor het vaakst ingezet. Daarbij weten beide partners precies wat er op de gezamenlijke rekening staat en zijn ze allebei gemachtigd om hier geld mee over te maken. Wanneer jij onverwacht overlijdt, komt je partner in dat geval niet in de problemen doordat jij de enige bent die bij het geld kan.

De overheid helpt mee

Volgens de Algemene Nabestaandenwet hebben je partner en kinderen recht op een basisinkomen dat maximaal 70% bedraagt van het nettominimumloon. Dat is niet veel geld, maar het is wel een basis die je krijgt van de overheid totdat het jongste kind van het gezin 18 jaar wordt. In een relatie zonder kinderen of met kinderen die al meerderjarig zijn, wordt deze uitkering niet uitgekeerd.

Als je in loondienst werkt, dan hebben je nabestaanden vanuit de pensioenregeling recht op een nabestaandenpensioen. De voorwaarden hiervoor wisselen. Het maakt verschil of je een pensioen hebt op opbouwbasis of risicobasis. In het tweede geval vervalt het recht op een nabestaandenpensioen zodra je van baan wisselt. Dit kun je nalezen in de voorwaarden die je hebt ontvangen.

Een eigen levensverzekering

Vaak wordt er bij het afsluiten van een hypotheek ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten, waarvoor elke maand premie wordt betaald. Wanneer één van beide partners komt te overlijden, keert deze verzekering het totaalbedrag van de hypotheek uit en hoeft er geen aflossing en rente meer te worden betaald. Dat is een flinke stap richting financiële zekerheid voor jouw gezin.

Tot slot kun je ervoor kiezen om zelf een levensverzekering af te sluiten. Hierbij verzeker je in feite je eigen leven en bied je jouw gezin een bepaald bedrag wanneer je overlijdt. Dit is vaak een flinke som geld, waarmee in ieder geval de eerste periode het gemis aan financiële inkomsten wordt gedekt.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.