CBD olie en vechten tegen kanker zo kan cannabidiol helpen met de therapie

CBD of cannabidiol olie lijkt een steeds groter wondermiddel te worden. Waar in eerste instantie het werd ingezet tegen epilepsie, slaapproblemen en de ziekte van Parkinson, om er maar even een paar te noemen, zijn er nu ook steeds meer signalen dat mensen die kanker hebben cannabidiol gebruiken om de bedroevende bijwerkingen wat in te dammen. De nare vermoeidheid van chemo bijvoorbeeld, maar er zitten nog meer pluspunten aan het gebruik van CBD zodra kanker bij iemand is vastgesteld.

CBD olie & kanker: hoe kan het helpen

Kanker bestrijding heeft akelige bijverschijnselen waar CBD olie mee kan assisteren. Een van de symptomen van reguliere behandelingen tegen kanker is o.a. (gewricht) pijn. CBD olie helpt dat te verminderen. Daarbij blijkt uit een toets dat het mogelijk is in sommige gevallen dat de oliën het groeien en vorming van tumor remt. Mogelijk kan de verspreiding van de ziekte alsmede de groei door CBD dus onderdrukt worden.

Met name hormonale kankers. Deze soort zijn vaak rap en agressief zijn en vlot uitzaaien. CBD zou dat kunnen beletten en er zijn analyses of het wellicht ook de oorspronkelijke tumor kan stoppen. Zo rapporteerden onderzoekers van de Universiteit van Maribor (Slovenië, 2019) dat cannabinoïden tumorgroei moduleren in verschillende in vitro en in vivo kankermodellen (lees hieronder meer over studies). Er is echter geen officiële goedkeuring voor cannabidiol als behandeling tegen kanker, en verdere studies zijn nodig om een dergelijk effect te bevestigen.

Het is echter altijd raadzaam dit met je oncoloog te bespreken want het kan een mogelijke wisselwerking hebben op bepaalde vormen van chemotherapie. Als gevolg kan er vermoeienis ontstaan. Een onpasselijke uitputting. Maar ook de eetlust na de chemo-therapie kan door het preparaat opknappen.

Cannabidiol bij oncologische ziekten: veelbelovende onderzoeken

Iedere research dat gedaan is naar cannabis betreft studies met proefdieren of cellijnen en CBD olie tegen kanker. Cel-lijnen zijn kankercellen die kunstmatig in een kweek gehouden worden. Er zijn dus nog geen echte proeftoets waarbij het ook echt op mensen getest is. Het is niet automatisch ook goed op de mens toepasbaar ondanks de uitslagen bij de vele cannabisexperimenten vrij positief waren. Onze lijven zijn nou eenmaal veel complexer dan dat van een konijn of een stofje in een reageerbuis. Wat in de reageerbuis goed lijkt te werken, kan op een menselijk lichaam ineens geen effect meer hebben. Darmen zouden het deeltje spontaan niet op kunnen nemen, of mogelijkerwijs wordt het door de nieren afgebroken. Dat uit onderzoeking nu wordt ruchtbaar dat hennep de cellen van kanker vermoord is natuurlijk geweldig nieuws, maar het is geen medische wereldwonder. Er zijn enorm veel stoffen die een kankercellen vernietigen, chloor bijv. En chloorwater kan niet de aandoening plots bestrijden.

CBD olie tegen kanker – dit is wat we weten

Dat CBD olie bij kanker dus niet het redmiddel is, dat moge duidelijk zijn. Toch heeft het, zoals eerder genoemd, maar het kan voor veel lieden wel positieve bijdrage tegen de triestige bijwerkingen van de kankerbestrijding. Sommige mensen die al experimenteren met THC beweren bijv. dat CBD de THC vele malen effectiever maakt en er wordt door velen geadviseerd bij iedere twee flesjes THC olie in ieder geval een spuit ‘pure’ CBD te nemen. De CBD reduceert ook het high uitvloeisel van de THC, mocht men dat als onprettig ervaren, en hierdoor is er ook meer THC inname mogelijk welk volgens sommigen de sleutel kan zijn tot denkbaar succes. Er zijn menig verhalen over op het internet te vinden maar dit zijn geen officiële uitslagen van proefnemingen. De Kankerbestrijding in Nederland houdt zich aan de plechtige bevindingen en niet aan de legio individuen die zeggen dat ze beter zijn geworden van het gebruik bij kanker. Ondertussen komen er wel steeds meer Social Clubs die wietolie en CBD olie zelf maken.

Waar kan cannabis allemaal bij van dienst zijn? 

Naast CBD is er ervaring met het gebruik van wietplanten om mensen met kwaadaardige tumoren te helpen. Cannabis kan al sinds 2003 door artsen voorgeschreven worden en de apotheken het op aanvraag geven. Het is anders dan uit de coffeeshop. Het spul van de apotheek is van veel hogere kwaliteit, er worden bovenmatig hoge eisen aan gesteld en is dan ook van ‘farma- kwaliteit’. Het is namelijk ook echt bedoeld als medicatie. Alle verschillende soorten hebben hun eigen verhouding van werkzame onderdelen. Inmiddels zijn er genoeg gegevens om glashelder te maken dat cannabis kan dienst doen bij multiple sclerose, pijn bij kanker, reuma en chronische darmontsteking. De misselijkheid en het braken van chemo-therapie kan afnemen, en de eetlust weer laten toenemen. Het kan invloed hebben op de seksualiteit en de sekslust. De stoelgang kan bevorderd raken of de diarree stoppen. Ook spierkrampen en spiertrekkingen of langdurige zenuwpijn kunnen door cannabis minder heftig zijn. Toch doen sommige websites alsof weedolie het wonderlijkste uitvinding van de eeuw is dat alles kan genezen en dat CBD en kanker elkaars rivalen zijn. Hier is gewoon geen wetenschappelijk bewijs voor al speelt er misschien wel een psychologisch effect. Wil je dus gaan testen overleg dit eerst met de arts en de andere specialisten die u behandelen, en verwacht niet direct alle mooie resultaten die vele ervaringen op het wereldwijde web doen geloven.


Dit is een gastblog.
Uitgelichte foto via Shutterstock

Lees ook: Meer info hierover

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Reacties

Reacties

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.