Huis & Tuin

5 x badkamer schoonmaaktips en hacks

badkamer poetsen tips
Linda - Go or No Go

De badkamer is een heerlijke plek, maar alleen als hij ook lekker schoon is. Want een badkamer is ook dé plek voor kalk en schimmels, als je niet oplet. Met deze 5 schoonmaaktips voor de badkamer heb jij gegarandeerd profijt van een schone en fijne badkamer!

1. De doucheknoppen en douchekoppen ontkalken

Kalk, het blijft een lastig onderwerp. In de meeste huishoudens wordt kalkaanslag als een probleem ervaren. Als je regelmatig alles bijhoudt is kalkaanslag prima onder controle te houden, maar als het jaren geleden is dat je de kalk van je doucheknoppen gehaald hebt, wordt het een ander verhaal. Soms worden doucheknoppen of vaste douchekoppen (die je dus niet los kunt halen van de stang) niet goed bijgehouden als het gaat om kalkaanslag, met name omdat het onhandig is. We weten allemaal dat kalkaanslag goed te verwijderen is met schoonmaakazijn, maar een fles schoonmaakazijn over de doucheknoppen heen gieten heeft weinig zin.
Gelukkig heb ik dé kalkaanslag hack voor je!
Giet een laag schoonmaakazijn van ongeveer 5 centimeter in een bak of emmer. Neem een theedoek en dompel deze helemaal onder in de schoonmaakazijn. Wikkel vervolgens de doorweekte theedoek om de doucheknoppen of de douchekop heen en laat dit zo enkele uren zitten. Let wel op dat je met de theedoek niet tegen eventuele natuursteen-tegels aankomt, want dat kan een beschadiging opleveren.
Haal na een uur of twee-drie de theedoek weg en spoel alles goed af. Het resultaat? Het blinkt weer als nieuw! (en wees gerust, de azijngeur verdwijnt na enkele uren ook weer)

2. De douche tegels schoonmaken

De douche tegels schoonmaken is ook altijd een klusje. Wat sowieso heel veel scheelt, is als je de douche tegels na het douchen even met een trekkertje droog trekt en na droogt met een handdoek. Op deze manier voorkom je kalkaanslag op je tegels en heb je ook geen last van gedroogde waterdruppels die je op je douche tegels kunt zien.
Voor het poetsen van de douche tegels kun je ook weer schoonmaakazijn gebruiken, maar je neemt dan 50% schoonmaakazijn en 50% water. Belangrijk hierbij is dat je, na het ‘insoppen’ van de tegels, alles een minuutje of 15 in laat trekken en daarna nog eens goed afdoet.

Wil je de glans op je douche tegels extra benadrukken, gebruik dan een emmer water met een scheutje glansspoelmiddel. Werkt echt!

3. Je glazen douchewand schoonmaken

Heb je een douchewand in de badkamer, dan weet je vast en zeker dat deze ook lastig schoon te houden is. Kalkaanslag komt namelijk vrij snel voor op een douchewand. Om te beginnen helpt het enorm als je de douchewand na het douchen altijd even droogt met een trekken en na droogt met een handdoek.
Wanneer je je douchewand gaat poetsen, doe dit dan altijd met een pluisvrije doek, het liefst een microvezeldoekje.
Nog een speciale douchewand poets hack: gebruik een droogtrommeldoekje! Deze nemen extra goed de zeepresten weg.

4. De badkamer voegen poetsen

Een vervelender klusje, maar het moet nu eenmaal ook gebeuren. De voegen van je badkamer worden na verloop van tijd ook vies en dat wil je natuurlijk niet. De gemakkelijkste manier om voegen in de badkamer schoon te maken is door er toiletreiniger op de gieten! Klinkt gek, maar het werkt echt. Laat het een paar minuten intrekken voor je het oppoetst.
Toch nog vieze voegen? Ook in dit geval kan schoonmaakazijn wonderen doen.
Om het echt goed te poetsen, kun je het beste een oude tandenborstel gebruiken om de voegen mee te borstelen.

5. Schimmel uit de badkamer verwijderen

Hopelijk heb je hier geen last van, maar als dat wel zo is, dan wil je schimmel het liefst zo snel mogelijk en definitief verwijderen.
Eerst nog even een tip om schimmel te voorkomen: Zorg ervoor dat de badkamer goed ventileert door bijvoorbeeld overdag een raampje open te zetten. Heb je geen raam in de badkamer, zorg dan voor een goed ventilatiesysteem, douche niet met de badkamerdeur helemaal dicht en zet de badkamerdeur na het douchen helemaal open.

Maar goed, als je wél al last hebt van schimmel, wil je natuurlijk de schoonmaaktips lezen. Hier komen ze!
Baking soda kan wonderen doen als het om schimmel gaat. Je mengt zuiveringszout met water en eventueel een beetje azijn. Vervolgens breng je dit met een plantenspuit aan op de schimmel. Poets met een harde borstel en poets nog even na met een doek.
Een iets heftigere aanpak is met ammonia, die je puur op de schimmel spuit en een uur in laat trekken. Vervolgens ga je met een harde borstel flink poetsen.
Let met ammonia wel op, want het brengt een heftige en onaangename geur met zich mee. Gebruik deze bij voorkeur alleen als je een raam in de badkamer open kunt zetten.

Tot zover 5 tips voor het schoonmaken van je badkamer. Succes!


Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

  • Reply
    Een zwarte badkamer, dé woontrend van dit moment - Go or No Go
    26 februari 2021 at 17:31

    […] Je hebt een behoorlijke dosis lef nodig om een badkamer geheel te bekleden met zwarte tegels, maar een gevoel van geborgenheid en gezelligheid zal je tegemoet komen. Iets minder gedurfd maar ook mooi is om alleen een wand of de vloer in het zwart te betegelen. Een gietvloer in de badkamer is ook erg mooi! En een zwarte badkamer houd je makkelijker schoon. […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.