Zwangerschap

Babynamen: waar je let op bij het kiezen van de babynaam

Babynamen: waar je let op bij het kiezen van de babynaam

Hoera, je bent in blijde verwachting van je eerste, tweede, derde of misschien wel vierde of vijfde kindje. Nu is aan jullie als ouders de belangrijke taak weggelegd om een naam voor jullie baby uit te zoeken. De moeilijkste keuze, vond ik zelf, tijdens de hele zwangerschap. De naam ligt voor altijd vast na de geboorte van jullie kindje. Waar moet je op letten bij het kiezen van een naam voor je baby?

6 tips voor het uitzoeken van babynamen

  1. Bepaal voor jezelf allereerst of er dingen zijn die je absoluut niet wilt qua naam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dezelfde voorletter als papa, mama, broertje(s) en/of zusje(s). Als het kindje twee of meerdere namen zal krijgen, bedenk dan goed of je dit met dezelfde letters wilt laten beginnen of juist niet. Bedenk ook hoe je tegenover het feit staat van een naam die in de top 20 van Nederland staat bijvoorbeeld.
  2. Bepaal wat je juist wel wilt! Welke achternaam krijgt het kindje, wil je het kindje vernoemen naar iemand? Willen jullie je religieuze achtergrond laten terugkomen in de naam van het kindje? Hoeveel namen wil je dat het kindje krijgt?
  3. Maak apart van je partner een lijst met meisjes- en jongensnamen (tenzij je natuurlijk weet wat het geslacht is van je kindje). Maak dan als je dit wilt gebruik van websites zoals babynamen.nl.
  4. Ga daarna samen zitten, en lees 1 voor 1 je lijstje voor aan de ander. Zo hoor je meteen hoe je het uitspreekt en als de ander de naam ook op het lijstje heeft staan, zet er dan een * voor, zodat je weet dat dit jullie bingo namen zijn. Wij noemden het bingo namen, omdat we die allebei destijds op ons lijstje hadden staan.
  5. Als jullie een lijst hebben met mogelijke babynamen, schrijf ze allemaal eens op, volledig inclusief achternaam (bijv; Daan Sepp Velden), maar ook alleen met initialen en achternaam (bijv; D.S. Velden). Spreek het dan ook eens hardop uit achter elkaar. Spreek de roepnaam ook eens uit na de namen van jullie als papa en mama. Zo kan je horen of de naam goed klinkt bij jullie eigen namen. Door het opschrijven van de naam voorkom je dus ook gekke “fouten” met de initialen. Stel dat jullie je kindje graag Sophie Olivia Anne willen noemen, wordt haar naam afgekort met de initialen S.O.A.. Niet heel leuk voor een kindje om deze initialen te dragen.
  6. Mocht je er niet in 1 keer uit zijn, wat helemaal niet erg is, wat juist eerder normaal is. Maak dan weer een los lijstje met jullie top 3, top 4 of top 5 van namen. Zo kunnen jullie het een aantal dagen later nog eens nalezen en bespreken/uitspreken.

Neem er de tijd voor!

De kop geeft het al aan, dit is eigenlijk nog tip 7. Neem er de tijd voor! Een naam uitkiezen voor je baby is geen gemakkelijke taak. Wij zijn zelf vanaf de 23e week van de zwangerschap bezig geweest met het uitkiezen van een naam. Het is niet iets wat je op een avond bepaald en je bent het ook niet altijd met elkaar eens. Doordat wij de tijd hadden, hebben wij ook goed kunnen puzzelen met de tweede naam van ons kindje. Past een van onze andere favoriete babynamen erbij, of moeten we na gaan denken over een hele andere naam?

Like it? Pin it!

Waar let je op bij het uitkiezen van een babynaam? Lees nu deze fijne 6 tips die je gaan helpen bij het uitzoeken van een naam voor de baby.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.