10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 8 jaar 9 jaar Game reviews

{ Review } | Paper Mario: The Origami King – Nintendo Switch

De Nijhofjes

Op 17 juli kwam de Nintendo Switch met een geheel nieuwe Paper Mario game uit, namelijk ‘Paper Mario: The Origami King’. Juist: Origami, ook wel bekend als Japanse vouwkunst. Paper Mario gaat al wat jaren mee, maar was tot nu toe nog geen game op de Switch. Wij testten hem voor je uit! Is deze game op de Switch net zo’n Go als op de andere Nintendo platformen? Je leest het terug in deze review!

{ Review } | Paper Mario: The Origami King - Nintendo Switch

Paper Mario: The Origami King

“Is de nieuwe Paper Mario voor de Switch een leuk spel?” Hoor ik mijn vrouw vragen vanuit de woonkamer. Met een geheel onschuldige blik antwoord ik: “Hij is nog niet uit gekomen, maar het lijkt me wel een leuk spel”. Ondertussen probeer ik mijn innerlijke enthousiasme te verbergen. Vervolgens zegt mijn vrouw : ‘Oh, want we mogen hem testen, zal ik dat maar doen? Maar…dan mag jij de review schrijven!” Ik maakte van binnen een vreugde dansje, maar zoals een stoere man dat doet, bewaar ik de rust en zeg ik: “Ach, als jij dat wilt…”

Nieuwe console, nieuwe kansen

De Paper Mario serie heeft een lange geschiedenis (hier kom ik later op terug). Hoewel de game in de afgelopen jaren ups en downs heeft gehad, wil ik de nieuwe editie eigenlijk niet missen.
Online las ik her en der wel wat geruchten over de game en heb ik begrepen dat Nintendo met deze versie wat recht wil zetten, tenminste, dat zeggen de die hard fans. Ik ben reuze benieuwd, Paper Mario was er nog niet voor de Switch, dus wat mij betreft nieuwe console, nieuwe kansen.

Let’sa GO!

Oke, deze titel moet je wel even in Mario uitspreken natuurlijk, lees hem dus gerust nog een keer: ‘ Letsa Go!’

Heel nieuwsgierig begon ik met het spel. En zoals we gewend zijn van Mario games, het is gelijk een feest! De vormgeving, de sfeer, de woordgrapjes en de verwijzingen naar vorige delen en andere Nintendo spellen. Het is van enorm hoog niveau..

Tijd vergeten

Vanaf het begin werd ik meegezogen in de wereld van Paper Mario. In mijn eerste speelsessie vlogen de uren voorbij en voor ik het wist vroeg mijn vrouw of ik ook naar bed kwam. Het was toen 01.00u… Oeps.. Ik kom er aan schat. Even naar het volgende opslag punt lopen. En stiekem nog even een Toad zoeken. En je bent zo weer een paar minuten verder.

Papieren wereld

Je bevindt je in een grote papieren wereld waar je overal heen kan lopen of met de beroemde Mario-buizen kunt reizen naar een andere wereld.
In elk gebied waar je komt zitten Toads verstopt die je kan/moet zoeken. Sommige Toads hebben een winkel of iets dergelijks waar je pas heen kunt wanneer je Toad gevonden hebt. De papieren wereld zit vol met scheuren en gaten die je kunt repareren door er papier snippers op te strooien. En in elk gebied moet je eigenlijk wel zoeken, tenminste als je alles wilt vinden en repareren om zo de zeer gewilde 100% complete in je scherm te zien.

{ Review } | Paper Mario: The Origami King - Nintendo Switch

Het verhaal van Paper Mario: The Origami King

Het begint met een intro waar duidelijk wordt dat Mario en Luigi op weg zijn naar het kasteel van prinses Peach. Zoals in veel Mario spellen beginnen daar de problemen. Prinses Peach is niet zichzelf en al snel blijkt dat er een gemenerik is die van alle platte papier karakters origami figuren vouwt en daarmee veranderen zij in slaven van hem. Het is aan Mario en een nieuwe beste vriendin – die je leert kennen in het kasteel – om de papieren wereld te redden.

Het vecht systeem

Terwijl je door een schitterende wereld loopt zijn er ook vijanden. Dit is geen traditionele Mario game waarbij je op de hoofd van je vijand springt en verder rent. In Paper Mario ga je een gevecht aan waarbij je in een soort puzzel de vijanden moet “klaar” zetten voor een optimale aanval. Dit aanvallen gaat “turn based“, wat inhoud dat eerst jij en dan de vijand aanvalt.

Eentonig

De eerste paar gevechten vond ik het nog wel leuk om deze mini puzzels te doen, maar hoe vaker ik dit moest doen, hoe eentoniger het werd. Op een gegeven moment kwam ik op het punt dat ik bewust zoveel mogelijk gevechten uit de weg ging. Ik had er gewoonweg geen zin meer in.
Een variant hier op komt bij de eindbazen. Nu staat de eindbaas in het midden van de puzzel en is het aan jouw om de ringen om hem heen te draaien om zo een aanval te kunnen doen.

Game Geschiedenis

Ik benoemde het al eerder: Paper Mario gaat way back, het is niet een game die zo ineens voor de Switch uit de lucht kwam vallen. Of nou, way back, ik kan mij de release nog goed herinneren. Dit was voor de Nintendo 64. Maar voor de jeugd van tegenwoordig is dit natuurlijk een behoorlijke tijd geleden. In 2020 is het namelijk precies 20 jaar geleden dat Paper Mario voor het eerst uitgebracht werd. In 2004 kwam Paper Mario: The Thousand-Year Door naar Europa, dit spel was destijds ontwikkeld voor de Nintendo Game cube. Ook voor de Wii kwam de game uit, in 2007 kwam Super Paper Mario op de markt. Welke gevolgd werd door Paper Mario: Sticker Star in 2010. In 2016 kwam Paper Mario: Color Splash uit voor de Wii U. In 2020, precies 20 jaar naar de release van de eerste editie verscheen The Origami King voor de Nintendo Switch.

Go or No Go

Voor mij is het een geweldige wereld van herkenning, maar waarbij er voor mij toch wat scheurtjes in de beleving zaten. De sfeer en humor die Mario met zich mee kan brengen, maken heel veel goed, maar niet alles. Het vecht systeem is te eentonig voor mijn smaak. Toch zou ik het spel wel aanraden want het is wel een unieke Mario ervaring op de Switch. Zeker als je de voorgaande games niet hebt gespeeld. Dus voor de nieuwe generatie gamers (de jonge lui waar ik niet meer bij hoor) is dit echt een leuke game met je favoriete Nintendo karakter in de hoofdrol. Wat mij betreft is Paper Mario een GO!

Familie console

Het was een feest om dit te mogen doen. Ik, als 33 jarige papa van 5, vind het nog steeds enorm leuk om te gamen op een familie console zoals de Switch. Helemaal nu mijn kids ook deze interesse hebben ontwikkeld. Samen met hun beleef ik werelden die ik als kind heb mogen ontdekken weer opnieuw of in een moderner jasje. Dat vind ik echt geweldig! En ik denk mijn vrouw stiekem ook wel, ik bedoel, wie wil er nou niet een gelukkige man in huis?

{ Review } | Paper Mario: The Origami King - Nintendo Switch

Paper Mario: The Origami King facts

{ Review } | Paper Mario: The Origami King - Nintendo Switch
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 36 Comments

 • Reply
  { Review } | Kirby Fighters 2 voor de Nintendo Switch - Go or No Go
  14 oktober 2020 at 06:31

  […] Lees ook: Paper Mario: The Origami King voor de Nintendo Switch […]

 • Reply
  Marieka Waalwijk
  10 augustus 2020 at 10:35

  Ik loot graag mee

 • Reply
  Bodil
  7 augustus 2020 at 11:39

  Leuk! Mijn dochters zijn helemaal into Mario! Wij doen graag mee. Fijn weekend!

 • Reply
  Dilara
  6 augustus 2020 at 23:23

  Ik doe mee!

 • Reply
  Kim de Jong
  5 augustus 2020 at 13:26

  Super leuk! Heb een Mario fan hier in huis, die kan ik er bij mee maken.

 • Reply
  Rianne
  5 augustus 2020 at 07:54

  Oh wat een leuke actie, waag graag een kansje voor mijn zwager die een Switch heeft!

 • Reply
  Jolijn
  4 augustus 2020 at 14:18

  Leuk! ik maak graag kans

 • Reply
  Danielle van de Donk
  4 augustus 2020 at 12:15

  Ik doe graag mee

 • Reply
  Shiv Chin
  4 augustus 2020 at 11:42

  Woooaaahhh, dat is wat mijn zoon zal roepen als dit bij ons bezorgd wordt. Hij is een hele grote Mario fan, ik doe graag mee voor hem.

 • Reply
  Sandra
  3 augustus 2020 at 20:56

  Hier gaat mijn zoon heel blij mee zijn 🙂

 • Reply
  maaike beld
  3 augustus 2020 at 15:19

  Super leuk, ik waag graag een kansje!

 • Reply
  Frans Jurriens
  2 augustus 2020 at 22:30

  Super leuk pakketje voor mijn zoon, en stiekem voor mij ook 😀
  Zo in de vakantie sluiten we vaak de dag af met een potje mario kart op de switch. Voor mij is dat nostalgie fun 😀

 • Reply
  Sanne
  2 augustus 2020 at 21:59

  Gave actie! Ik doe mee voor mijn zoon Ryan!

 • Reply
  Gé Geurtsen
  2 augustus 2020 at 19:30

  Ik doe mee voor mijn zoontje!

 • Reply
  Nicolle
  2 augustus 2020 at 18:39

  OOOH, wat zijn de vouwbaadjes uberschattig! De laatste tijd zijn we veel aan het vouwen en met mariopapier wordt het nog veel leuker!

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   10 augustus 2020 at 18:18

   De winnaars van het leuke pakketje (Stickers, sleutelhanger en origami) zijn bekend!! Nicolle en Daantje Jadon Deon X zijn de gelukkigen! Ik ontvang graag je gegevens in een berichtje of email: info@go-or-no-go.nl 🙂

 • Reply
  Anneliese de Waal
  2 augustus 2020 at 13:25

  Heel erg leuk voor mijn zoon, doe erg graag mee voor hem.

  Groetjes Anneliese

 • Reply
  Marian B
  2 augustus 2020 at 12:50

  Leuk pakketje! Ik doe graag mee voor mijn zoon.

 • Reply
  Carla
  2 augustus 2020 at 11:29

  Doe héél graag mee voor m’n kleinzoon Gyan!

 • Reply
  Philip Kraaiveld
  2 augustus 2020 at 09:50

  Ik doe graag mee voor mijn neefje

 • Reply
  Cindy
  2 augustus 2020 at 09:01

  Leuke actie, wij loten graag mee.

 • Reply
  Nelly
  2 augustus 2020 at 08:52

  Ik doe graag mee.

 • Reply
  Suus
  2 augustus 2020 at 05:46

  Ik waag ook graag een kansje!

 • Reply
  Oma Will
  1 augustus 2020 at 23:37

  Hier zou ik graag mijn kleinzoon mee verrassen, na zo’n lange coronatijd, waarin wij elkaar niet kunnen bezoeken.
  Ik volg op bloglovin, maar heb geen facebook, doe toch graag mee.

 • Reply
  Renilda
  1 augustus 2020 at 23:12

  Wat leuk voor mijn kleinkinderen

 • Reply
  Stefany van wijk
  1 augustus 2020 at 21:51

  Ik doe graag mee, super leuke actie!

 • Reply
  Roy
  1 augustus 2020 at 20:32

  Heel erg leuk, ik doe graag mee

 • Reply
  Susanna maccolini
  1 augustus 2020 at 20:24

  Ik doe graag mee voor mijn neefje

 • Reply
  Corine N
  1 augustus 2020 at 19:28

  Mijn zoontje vindt alles van Super Mario “vet” dus ik doe graag voor hem mee

 • Reply
  mariska steijl
  1 augustus 2020 at 17:59

  ik doe graag mee voor mijn dochter ze heeft net een switch en vind hem geweldig

 • Reply
  Silvia Swart
  1 augustus 2020 at 17:04

  Onze zoon Randy zou er super blij mee zijn 😉

 • Reply
  Jan
  1 augustus 2020 at 16:04

  Ik laat mij graag verrassen.

 • Reply
  Grietje
  1 augustus 2020 at 15:41

  Ik doe graag mee voor de kleinkinderen

 • Reply
  Lieke van Veen
  1 augustus 2020 at 15:07

  Ik maak heel graag kans voor mijn neefje.

 • Reply
  elisabeth timmermans
  1 augustus 2020 at 14:49

  leuk voor kleinzoon tije

  • Reply
   Iris
   1 augustus 2020 at 23:11

   Ik loot graag mee voor mijn kids 😊

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.