Boeken Educatief Opvoeding & Ouderschap

Pesten: wat kun je er als ouder aan doen?

Een onderwerp wat maar blijft terugkomen, pesten.
Helaas is dit nog steeds een veel besproken onderwerp waar nog veel te veel kinderen dagelijks mee te maken krijgen.
Wat kun je nu eigenlijk doen als je kindje gepest wordt? Of een vriendje of klasgenootje?
Voor mijn dochtertje wilde ik graag weten hoe ik dit met haar kan bespreken. Niet afwachten tot we ermee te maken hebben maar van te voren al bespreekbaar maken en zorgen dat ze altijd bij mij terecht kan als er iets is.
Op school wordt er natuurlijk al gebruik gemaakt van veel verschillende methodes, maar wat kun je er thuis aan doen? Ik ben op onderzoek uitgegaan en deel hier graag mijn bevindingen.

Pesten Rollenspel

Spelenderwijs leren via rollenspel is ontzettend goed voor de ontwikkeling. Het stimuleert niet alleen het inlevingsvermogen maar is ook goed voor het experimenteren, raden, invullen voor een ander en wat fijn is, een situatie overnieuw kunnen doen. Ze kunnen op deze manier een rol aannemen die ze in het echte leven niet hebben. Iets van een andere kant bekijken is zo ontzettend waardevol. Zeker wat betreft het pesten!
Mocht jouw kindje gepest worden, vraag hem of haar dan naar een specifieke situatie en speel deze na. Bedenk samen wat je kunt doen in deze situatie. Hoe kun je terug reageren, welke opties heb je? Sta je er alleen voor, of kun je je vrienden gebruiken, of een volwassene of misschien zelfs de juf of meester?
Wordt jouw kindje zelf niet gepest, vraag je kindje dan of hij of zij een situatie kan bedenken. Grote kans dat ze op school of ergens anders wel eens iets gezien of opgepikt hebben waar je op in kunt haken.

Themaboeken over pesten

Veel ouders hebben een leesmoment met hun kind op de dag. Gebruik dit moment en haak in op de beleving. Voor alle leeftijden zijn er namelijk verschillende boeken te vinden die aansluiten bij het thema pesten.
Je kunt de themaboeken samen lezen en het erover hebben of het ze zelf laten lezen waarna je de vragen bespreekt.
Wat gebeurt er in het verhaal, wat zou jij ervan vinden als dit jou overkomt? Wat kun je ermee? Hoe kun je een ander helpen?
Vragen die bij elke leeftijd aansluiten en natuurlijk een gesprek uitlokken.
De volgende boeken zou je kunnen gebruiken:

Stop hou op

 • Leeftijd: 4 jaar en ouder
 • Onderwerp: Een boek voor de allerkleinsten in samenwerking met Stichting Stop Pesten Nu.
  Als er in de Tovertuin iets gebeurt waardoor 1 van hun vriendjes verdrietig wordt, legt tante Perenboom de vriendjes alles uit over pesten. Gelukkig zeggen ze snel sorry en zijn ze weer vriendjes.
 • Prijs: 12,99 en hier te koop
pesten boek kind

Appels voor Oma

 • Leeftijd: 6 tot 9 jaar
 • Onderwerp: Een klein leesboekje met een duidelijk verhaaltje over pesten. De beertjes spelen piraatje maar het spelen is niet leuk. Oma Beer legt uit dat er gepest werd. 
 • Prijs: € 9,95 en hier te koop
boek pesten kind

De SurvivalKID pesten

 • Leeftijd: 4 tot 12 jaar
 • Onderwerp: Dit boek bekijkt de pestproblematiek vanuit verschillende perspectieven en benadrukt het belang van de omgeving in het oplossen en bespreekbaar maken van pestgedrag. Het werd op maat voor kinderen geschreven en wetenschappelijk onderbouwd aan de hand van de KiVa-programma.
 • Prijs: € 11,95 en hier te koop
pesten en kind

Pudding Tarzan

 • Leeftijd: 6 jaar en ouder
 • Onderwerp: Het herinnert een kind aan zijn “power” en leert een kind om te gaan met bepaalde sociale situaties. Ook leert het een kind over zelfvertrouwen. En het is en blijft een uniek verhaal. Ik heb dit boek zelf gelezen en weet het nog precies! Aan de recensies te zien ben ik hier niet de enige in.
 • Prijs: € 18,99 en hier te koop

Offline

 • Leeftijd: 11 jaar en ouder
 • Onderwerp: Een boek over een moderne vorm van pesten: cyberpesten. In dit boek lees je wat er gebeurt als je veilig achter je toetsenbord zit en iets stuurt naar een ander. Hoe komt dit binnen, wat gebeurt er daarna?
 • Prijs: € 18,00 en hier te koop

Neem de tijd

Belangrijk is om de tijd te nemen voor dit onderwerp. Bespreek het rustig met je kindje, neem er de tijd voor en luister goed.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Laten we samen de strijd aangaan tegen het pesten!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.