Attractieparken Friesland

{ Dagje uit } | Duinen Zathe – Verkeers- & Atractiepark in Friesland

{ Dagje uit } | Duinen Zathe - All Inclusive Familiepark in Friesland
De Nijhofjes

Verkeers- & Atractiepark Duinen Zathe is een kleinschalig familie park in het Friese Appelscha. Het park werkt met een all inclusieve concept, dat wil zeggen, dat je de hele dag kan genieten van alle attracties, maar ook van het basisaanbod qua eten en drinken. Recent heeft het park een nieuwe achtbaan gekregen en heeft het voormalige verkeerspark Assen een nieuwe plek gekregen in het park. Voor ons reden genoeg om even een kijkje te nemen in Friesland. Benieuwd hoe dit was? Lees dan snel de blog, of check de vlog voor een leuke sfeer impressie. 

Geschiedenis

Het Friese park is wellicht niet een van Nederlands grootste namen, maar het park heeft zeker een lange geschiednis. Ik weet zelf nog dat ik vroeger met mijn ouders in de omgeving ging wandelen en we ook altijd even gingen kijken bij het attractiepark. De grote appel waar toen een rups door heen ging kreeg altijd mijn aandacht. Deze blikvanger die je vanaf de straat kon zien was de achtbaan van het park. Nu ben ik van de jaren 80, maar al ver voor mijn tijd werden de wortelen gelegd voor een dagje uit in Appelscha. 

{ Dagje uit } | Duinen Zathe - All Inclusive Familiepark in Friesland

Theehuisje

In 1958 begint het met een thee en koffie huis in 1 van de boerderijen in Appelscha nabij het natuurgebied de Kale Duinen. De naam Duinen Zathe betekend “ Duinen Boerderij”. Het doel was destijds om mensen een stukje genieten mee te geven nadat ze een wandeling gemaakt hadden in de omgeving.

In de jaren 30 bouwde de eigenaar zijn eigen speeltoestellen om zo ook de kinderen van zijn bezoekers te vermaken, al snel werd dit een dagattractie. In de jaren er na werden de zelfgemaakte toestellen vervangen en rond de jaren 70 wordt Duinen Zathe verkocht. De nieuwe eigenaar maakt een begin voor het huidige attractiepark en plaats diverse attracties, waaronder de oldtimers, een draaimolen en de botsautos.

De welbekende rupsachtbaan die door de appel gaat kwam ook in de jaren 70 naar het park. Dit is nog steeds dezelfde achtbaan die je vandaag de dag in het park terug vindt. In de jaren 80 liep het even bergafwaarts met het park en werd het park overgenomen door een andere eigenaar. De toenmalige eigenaresse investeerde goed en zorgde voor meer naamsbekendheid.

In 2002 verhuisde het park naar een nieuwe locatie in Appelscha. De reden van de verhuizing was het ruimte gebrek op zijn oude locatie, welke midden in het centrum van Appelscha lag. Het park verhuisde naar de Noorder Es, de locatie waar het vandaag de dag nog steeds te vinden is

Duinen Zathe anno 2020

Van een koffie en thee boerderij is allang geen sprake meer, maar het doel, om mensen te vermaken is zeker overeind blijven staan. Duinen Zathe is een familie park gericht op gezinnen met kinderen in de basisschool leeftijd.  Ook de allerkleinste kinderen komen in dit park goed tot zijn recht. Het park mag dan een kleinschalig attractiepark zijn, maar het park is dusdanig ruimtelijk ingedeeld dat je het gevoelsmatig toch groter is dan dat het in eerste instantie lijkt. 

Het attractieaanbod

Duinen Zathe heeft een divers attractieaanbod voor jong en oud. Van draaimolen tot aan een achtbaan. Ook biedt het park meerdere speel locaties verspreid over het park met oa een super leuke speeltuin, een trampoline, een familie schommel en een heus piraten schip. Deze laatste was bij mijn kinderen een groot succes, helemaal in piraten stemming gingen ze op ontdekking en speelden de hoofdrol in hun eigen piraten film. 

Attracties voor de allerkleinsten

Bijna alle attracties zijn qua lengte geschikt voor de kleinste kinderen. Persoonlijk vind ik de retro draaimolen erg mooi, nog geheel in oude stijl had dit zo een draaimolen kunnen zijn waar ik in de jaren 80 als klein meisje vol plezier vele ritjes in beleeft heb. En deze stijl werkt dus nog steeds! De mini jet, de familie glijbaan (met matjes) en de helikoptertjes  doen het ook goed bij de kleinsten. Maar wat dacht je van een eigen achtbaan? Voor de allerkleinsten staat er de rupsbaan, een mini achtbaan welke – net als vroeger – door de appel heen gaat. 

{ Dagje uit } | Duinen Zathe - All Inclusive Familiepark in Friesland

Attracties voor het hele gezin

Als Familie park mag je natuurlijk ook een paar familie attracties verwachten. Duinen Zathe heeft de flying swing ( ook wel bekend onder de vlinder draaimolen) een draaimolen die omhoog gaat. Deze attractie is leuk om samen met je vader of moeder te ondernemen. Ook de Hara Kiri staat garant voor familie pret. Deze attractie is niets meer dan met rubberbootjes van 1 van de 3 glijbanen af glijden, maar ook dit blijft een succes voor jong en oud. Het blijft ook wonderbaarlijk dat ouders er vaak natter uit komen dan hun kinderen, dit zorgt natuurlijk voor een grote lach op het gezicht van je kind. Een ander water attractie om met je vader of moeder te ondernemen zijn de Botsbootjes. En als je niet van water houdt met wel graag het bots gevecht aan wil gaan, dan zijn er altijd nog de bots autos. 

Attracties voor de stoere gasten

Een van mijn favourite attracties van dit park is toch wel het spookhuis. Het is een mooi ouderwets spookhuis zoals ik hem van vroeger nog ken. In een bakje door een donker huis heen rijden en niet weten wat er komt. Het spookhuis is overigens heel erg mooi gedecoreerd. Je ziet vanaf de buitenkant gelijk dat het hier gaat om een spooky huis. Wat mij betreft qua thematiesring ook 1 van de betere van het park.  

In de Supernova vlieg je in de lucht terwijl je heel en weer schommelt, een soort van schommelbank, de style van deze attractie is een water golf, het park zelf omschrijft de attractie ook als surfer van de golven. 

The london City Coaster is het nieuwste aanwinst van het park en daarmee ook gelijk de snelste attractie. Het gaat hier om een achtbaan die een met een leuke snelheid door diverse mooie bochten gaat. Onze 3 jarige zoon Pipp, was helemaal idolaat van de baan en kon er geen genoeg van krijgen. Zijn 8 jarige broer vond dit ook de leukste attractie van het park. 

Spelen in- en outdoor

Het park biedt diverse speeltuinen en klim mogleijkheden. Favoriet bij onze kinderen was de springkussen van Duinen Zathe, welke in de vorm van een Appel was, natuurlijk voorzien van de parkmascotte, de rups. Direct na de ingang bevindt zich ook een bioscoop waar je gebruik van kan maken.
Naast vele buiten speelmogelijkheden biedt het park ook een indoor speeltuin. Ook hier kunnen de kinderen zich prima vermaken. Wij zijn er – wegens corona tijd – niet geweest om te spelen, maar ik heb er wel even een kijkje genomen. Erg leuke indoor speelmogelijkheid! 

Verkeerspark

Verkeers- & Atractiepark Duinen Zathe heeft een eigen verkeerspark. Volgens mij is dit wel uniek in Nederland. Het voormalig verkeerspark Assen, althans een deel er van, is inmiddels gevestigd in Duinen Zathe. Voor mij persoonlijk een stukje herkenning, gezien ik in Assen ben opgegroeid. Ik vond het echt erg leuk om te zien dat mijn kinderen nu ook in de trap autos hun best deden om een heel parcours af te leggen. Het leukste van allemaal is dat er nog steeds een politie agent rond rijdt die je in de gaten houdt of jij je wel aan de regels houdt. Als je goed je best doet, heb je ook nog de optie om een rijbewijs te halen.

All – inclusive arrangement

Als je een entree ticket koopt voor Duinen Zathe kan je de hele dag genieten van alle attracties inclusief eten en drinken. Het all inclusive arragement bestaat uit onbeperkt genieten van Koffie, thee, Limonade (slimpie), Frietjes, Snacks, Sauzen, Broodjes kaas of ham, soep en waterijsjes. 

Je kan gebruik maken van dit buffet voorin het park. hier bevindt zich het restaurant waar je het eten kan ophalen en vervolgens ook kan nuttigen, er is ook een optie om het eten en drinken te nuttigen op het terras. 

Horeca en shops

Het park biedt naast het standaard buffet ook nog een een candystore, waar je oa snoep kan kopen, maar ook drankjes die niet in het all inclusive concept zitten. Bijv, frisdranken, deze kan je daar tegen bij betaling kopen. In het begin van het park, alsmede bij de uitgang, bevindt zich de winkel van het park. Hier kan je o.a.  souvenirs van het park kopen.

Algemene staat van het park

Het attractiepark ligt er netjes bij. Het park is leuk aangelegd en ruim opgezet. Je kan er ook lekker wandelen en tijdens je wandel route kom je weer wat leuks tegen. Achterin het park is een hele leuke picknickplaats gecreëerd met prachtige leuke kinderzitjes, een sprookjesachtige houten tafel met boomstam zitjes. Het park heeft niet overal thematisering, maar het is ook niet zo dat hierdoor veel verloren gaat. Op bepaalde plekken zie toch echt wel dat het park zijn best heeft gedaan, denk hierbij aan het prachtige mooie piratenschip, het spookhuis en de mooie speeltuin die je aantreft gelijk bij binnenkomst.

Verbeterpunten

Hoewel het park echt leuk is zoals deze is, zie in de toekomst nog wel een mooie familieride als leuke toevoeging voor dit park. Het is en blijft een familie park, des te leuker het is om ook met je hele gezin een ride te kunnen ervaren. Een lasergame ride, of een andere vorm van dark ride zal mooi passen in dit concept, maar ook een wildwaterbaan (boomstam variant). Wat ik zelf ook opmerkelijk vind is dat ze de oldtimers weg gehaald hebben, dit is wat mij betreft toch wel een familie ride. Natuurlijk is hier een prachtige mooie achtbaan voor in de plek gekomen, maar de oldtimers had wat mij betreft ook elders in het park weer mogen staan. Misschien leuk voor in de toekomst een oldtimerbaan met trekkers, past ook wel bij de omgeving van het Friese platte land.

Een ander punt wat misschien ook anders kan is dat je op een ander punt in het park ook een actie doet voor bijvoorbeeld drinken. Je moet nu iedere keer naar voren toe in het park en dit is, in tijden van corona, waarbij je 1 richting hebt, niet altijd even handig.

Tot slot nog een ander klein puntje wat ons op viel. in het hele park is er maar 1 verschoningsruimte en dat is voor bij de ingang. In een familie park als deze lijkt het mij wenselijk dat er ook achterin het park een mogelijkheid is tot verschonen. (zeker in corona tijden en de eenrichtingsverkeer) 

Is Duinen Zathe een Go or No Go?

Verkeers- & Atractiepark Duinenzathe is wat ons betreft een leuk gezinsuitje in de provincie Friesland. Het park is ook vanuit omringende provincies goed bereikbaar. Het all inclusive concept maakt het natuurljk super aantrekkelijk om een onbezorgd dagje uit te gaan. Wij begrijpen dan ook goed dat een park als deze zich goed leent voor familie dagen, verjaardagen en of schoolreisjes. De kracht van dit park zit hem vooral in het spelen. Er zijn geen mega attracties, maar daarentegen wel super leuke attracties die vele ouders herkennen van vroeger. Je zult je echt verbazen hoe leuk kinderen dit vinden. De speeltuinen, de oude wipwappen en de familie schommels die we ook kennen van de jaren 80 zijn hier nog te vinden en die doen het nog steeds goed. Wat ons betreft is Duinen Zathe een GO! voor een leuk dagje uit voor gezinnen met kinderen tot 10 jaar. 

Is een all inclusive park corona proof?

Wij bezochten Duinen Zathe tijdens Corona tijden. Om heel eerlijk te zijn viel ons dit wat tegen. We zijn er natuurlijk niet om het park te beoordelen hierop, want het park zelf is super leuk.

Afstand houden
Nou ja, dat is inmiddels wel een bekende klacht geworden in pretpark-land. Het houden van afstand van je medemens is er gewoonweg niet. Er zijn echt maar een paar mensen die zich wel aan de afstand houden en als je netjes vraagt of mensen afstand willen houden, dan word je soms uitgelachen. Ditzelfde geldt voor eenrichtingsverkeer, ook hieraan wordt gewoonweg niet gehouden. Is dit aan Duinen Zathe te danken? Nee, dit zijn de gasten en hun gedrag.

Hygiene
Het buffet was echt hutje mutje, met zijn allen in de rij staan. Als je bij het buffet aan kwam zag je soms dat mensen een te veel gepakt bakje friet of snack weer terug zette, ja dat kan natuurlijk niet in deze tijden. Als je door loopt naar de sausenbar sta je weer dicht op elkaar en ook hier is geen afstand, dit wil ook lastig als de rij dwars door de uitgang van het buffet is, je moet elkaar dus passeren, ook als je geen saus wil.

Graaien in de ijsbak
Ook kon iedereen zelf hun ijsjes pakken, dus met hun handen in de ijsbak. Ditzelfde geldt voor de belegde broodjes, deze liggen op een dienblad en als je een broodje pakt, raak je zo een ander broodje aan. Ook bij het drinktappunt, (ranja en koffie) was het druk, vooral kinderen komen aanstormen en schuiven een beker onder de tap. Iedereen zit er met hun handen aan. Bizarre omstandigheden in bizarre tijden.

Desinfectiepunten
In het park zijn meerdere desinfectie punten. Extra punten bij het restaurant of toiletten, of de indoor attracties is wel een aanrader.

Wij hebben gevraagd of het park ook een maximaal aantal gasten per dag heeft in corona tijden, daar werd op geantwoord dat ze dit hebben, maar dat deze nog niet bereikt was. Wij kunnen uiteraard alleen spreken over de dag dat wij er waren en toen was het er best druk vonden wij.

Het is natuurlijk niet aan ons om een park te wijzen op regels etc en wij zijn ook van mening dat je niet alles in de gaten kan houden en dat mensen ook zeker zelf een stukje verantwoordelijkheid hebben. Maar kijkende naar de RIVM regels waar we allemaal mee te maken hebben, dan waren hier en daar wel wat verbeter punten. En dit staat los van hoe leuk het park is, want dat is het!


Ook het bezoeken waard in Friesland: Sybrandys speelpark

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.