Sporten

8x tikkertje varianten voor de gymles of buiten

8x tikkertje varianten voor de gymles of buiten

Nu de zomervakantie gestart is, of bijna start en het mooie weer in zicht is, hebben we behoefte aan spelletjes. Maar er is een grote kans dat je de bekende spelletjes allemaal wel al 100x gedaan hebt en op zoek bent naar wat nieuwe inspiratie. Een spel waar kinderen namelijk nooit genoeg van krijgen is tikkertje. Maar het originele spel is natuurlijk al zó vaak gespeeld. Gelukkig heeft het ouderwetse tikkertje spel een heleboel varianten, kennen jullie deze tikkertje varianten al?

1. Watertikkertje

Deze tikkertje variant is vooral leuk met lekker warm weer.
Elk kind krijgt een waterpistool. Je kunt teams maken of gewoon allemaal los van elkaar. Je verspreidt je over de ruimte en probeert elkaar te raken met je waterstraal. As je geraakt bent merk je het vanzelf, want je bent nat! Dus trek kleren aan waar je dit goed bij kunt zien.

tikkertje varianten

2. Geblinddoekt tikkertje

Als je iemand kunt zien is het makkelijk tikken. Maar wat als je moet vertrouwen op andere instincten? De tikker krijgt een theedoek (of iets dergelijks) over zijn/haar ogen heen zodat er echt niets te zien valt.
De rest van de groep verspreidt zich over de ruimte en probeert geen geluid te maken. Aan de tikker de taak om de rest te vinden en iemand te tikken zodat de blinddoek doorgegeven kan worden.
Of als je het nog lastiger wil maken: noteer hoeveel mensen getikt worden per persoon en maak er zo een wedstrijdje van.

Let op: spreek af hoe hard of zacht iedereen mag rennen, want voor de tikker is het flink lastig! Daarnaast aan te raden om op gras te spelen en niet handig wanneer er bomen of iets dergelijks staan ;-).

3. Muziek tikkertje

Voordat de muziek start wordt er één iemand aangewezen als de dirigent. De dirigent tikt tijdens het dansen de anderen aan zonder gezien te worden. Diegenen die getikt worden mogen niets zeggen.
Als de muziek stopt laten de kinderen die getikt zijn zich op de grond vallen en blijven zitten. Aan diegenen die nog staan de taak om erachter te komen wie de dirigent is, voordat iedereen uitgeschakeld is.

4. Tikkertje met verlos

Je speelt gewoon het klassieke tikkertje, maar als je getikt wordt moet je aan de kant gaan staan op een rij. Diegenen die getikt zijn mogen pas weer meedoen als ze “vrijgespeeld” worden. Dit kan wanneer ze getikt worden door de vrije spelers. Tikkertje met verlos is vooral leuk met meerdere tikkers.

5. Jagertje

Zodra de tikker iemand tikt, wordt diegene ook tikker. Hoelang duurt het voor iedereen getikt is?

6. Tikkertje met poortjes

Als je getikt wordt door de tikker, blijf je met wijde benen staan. De enige manier om weer vrijgespeeld te worden is als er iemand door je poortje kruipt. Een van de leukste tikkertje varianten wat mij betreft!

7. Televisie tikkertje

Deze tikkertje variant vond ik vroeger ontzettend leuk! Zodra de tikker aankomt en jou wil tikken, moet je snel een (nog niet eerder genoemd) televisie programma roepen. Als je iets roept wat niet echt een televisieprogramma is, of helemaal niets zegt, kun je getikt worden en ben je af.

8. Schipper mag ik overvaren

Het spel bijbehorend bij het liedje. “Schipper mag ik overvaren ja of nee, moet ik dan ook geld betalen ja of nee?”
Op de grond teken je 2 lijnen. Het gebied tussen de lijnen is de zee: daar bevindt de tikker zich. De tikker bepaalt hoe de spelers moeten betalen om naar de overkant te gaan. Moeten de kindjes springen op 1 been, of misschien wel achteruit rennend of al draaiend in het rond.
Terwijl de kindjes oversteken kunnen ze getikt worden door de tikker. Wie is er het snelst of het slimst en blijft het langste over?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.