10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Speluitleg Villainous van Disney

review Villainous van Ravensburger

Een Engelstalig Disney gezelschapsspel waarbij je in de huid van een Disney schurk krijgt. Ik was direct enthousiast om Villainous te reviewen, maar ook een beetje terughoudend want ja…Engelstalig. Gelukkig zijn Daan en Jesse inmiddels tien jaar en de spelbeschrijving klonk zo goed, dat ik dit spel wel móest testen! Ik ben ook te enthousiast om het een beetje spannend te houden tot het einde van deze review, dus dan weten jullie het alvast: wát een gaaf spel!!

Om te beginnen even kort: als de Engelstalige spelregels van Villainous jou tegenhouden om het spel te kopen, dan hierbij de oplossing: De Villainous spelregels Nederlandstalig kun je online vinden.

De schurken van Disney

Villainous draait om de schurken van Disney. Er zijn maar liefst zes schurken in dit spel en dat zegt ook meteen iets over het aantal spelers: je kunt dit spel met 2 tot en met 6 spelers spelen. Meteen een groot pluspunt, want de meeste gezelschapsspellen gaan tot en met 4 spelers. Go Disney!
Maar goed, terug naar de schurken. In Villainous staan de volgende schurken centraal:

 • Ursula (van de Kleine Zeemeermin)
 • Captain Hook (van Peter Pan)
 • Maleficent (van Doornroosje)
 • Prince John (van Robin Hood)
 • Queen of Hearts (uit Alice in Wonderland)
 • Jafar (van Alladin)
villianous speluitleg disney

Elke schurk heeft een eigen doel dat behaald moet worden in het gezelschapsspel Villainous. Bij iedere schurk zit een klein handboekje met uitleg over zijn of haar doel en tips.
Iedere speler kiest een schurk en dan kan het spel beginnen. En onthoud: “De worst takes it all”

disney spel voor hele gezin

Speluitleg Villainous van Ravensburger

Villainous is eigenlijk een soort kaartspel. Alle acties die je kunt doen, kun je doen door middel van jouw kaarten en die van je tegenstanders.
Iedere speler heeft een eigen speelbord en twee stapels kaarten: één stapel met kaarten waar jij acties mee kunt doen en één stapel kaarten waar jouw tegenstanders jou dwars mee kunnen zitten.
Per beurt mag je een bepaald aantal acties doen. Dit aantal wordt bepaald door het vak op jouw speelbord waar je met jouw speelfiguur op gaat staan. Ieder vak heeft namelijk zijn eigen acties die je in jouw beurt uit mag voeren. Als het jouw beurt is, verplaats je jouw Disney figuur naar één van de vakken en speel je (indien gewenst) de bijbehorende acties.

villianous

Acties in het spel

Er zijn acht verschillende soorten acties, maar niet iedere Disney schurk kan alle acties uitvoeren. Zo kan Ursula bijvoorbeeld niet de actie: vechten uitvoeren tegen helden die haar dwars zitten. Zij moet dit doen door middel van de kaarten die bij haar in de afpakstapel zitten.
De verschillende acties zijn:

 • Power-fiches nemen: pak het aantal power-fiches dat op het vak van jouw speelbord aangegeven staat. Deze power-fiches heb je nodig om kaarten te spelen
 • Speel een kaart: met deze actie mag je een kaart die je in jouw handen hebt uitspelen
 • Activeren: met deze kaart kun je bepaalde kaarten met hetzelfde activeer-logo activeren. Niet alle schurken hebben deze kaart en actie nodig
 • Het lot: Hiermee van je een tegenspeler aan door twee kaarten van zijn lot-afpakstapel te nemen. Deze kaarten zijn bedoeld om het hem lastiger te maken om zijn doel te behalen
 • Verplaatst een item of ally: Hiermee kun je je kaarten op jouw eigen speelbord verplaatsen. Voor sommige helden kan dit handig zijn om hun doel te behalen
 • Verplaats een held: Hiermee verplaats je een held (een lot-kaart die jou dwars zit) naar een ander veld op jouw bord
 • Versla een held: hiermee ga je de aanval aan op een held door het inzetten van voldoende vechters van jou (allies)
 • Leg kaarten af: hiermee mag je kaarten uit je hand afleggen en nieuwe ervoor terugpakken
Speluitleg Villainous van Ravensburger

Iedere schurk zijn eigen missie

Doordat iedere schurk een compleet ander doel heeft, blijft het een super afwisselend spel. Wat zo knap is, dat alle missies vrij gelijk op gaan: welke schurk je ook bent, je maakt evenveel kans op de overwinning. Dit zit hem met name in een stuk tactiek dat je toepast, maar zeker ook in een stukje geluk met het afpakken van de kaarten.
Je kunt natuurlijk een keer geluk hebben met een doel van een bepaalde schurk als de kaarten die jij nodig hebt uit jouw afpakstapel net alle twee bovenaan zitten. Maar bij ons is dit tot nu toe nog niet gebeurd en gaat het dus mooi gelijk op.

Soorten kaarten in Villainous

Er zijn een aantal verschillende kaarten in het spel te vinden. Zo heb je allies, die voor jou vechten en de helden bestrijden. De helden komen uit het lot-dek en proberen jouw doel te dwarsbomen.
Dan zijn er item-kaarten, die ervoor zorgen dat óf jouw allies, óf jouw helden sterker worden.
De effectkaarten zitten ook in beide afpakstapels en zorgen ervoor dat je een bepaald effect krijgt of tegen je krijgt en tot slot zijn er nog de condition-kaarten. Deze kaart speel je wanneer een tegenspeler aan de beurt is en zorgen voor een positief effect voor jou.

Speluitleg Villainous van Ravensburger

De winnaar van Villainous

De schurk die als eerste zijn of haar doel behaalt, wint. Andere spelers kunnen proberen om hem te dwarsbomen, door veel kaarten uit zijn lot-stapel te spelen. Maar hoe verder het spel vordert, hoe meer spelers dicht bij de winst zijn en dan moet je kiezen wie volgens jou gedwarsboomd moet worden.
Ik moet zeggen dat mijn twee tien-jarigen vanaf het eerste potje echt goed zijn in het spel. Ze hadden het spel snel door en de Engelstalige kaarten zijn geen enkel probleem. Uiteraard moesten we bij de eerste potjes wel een aantal kaarten vertalen, maar al snel leren ze woorden herkennen en weten ze zelf wat een kaart inhoudt.

Speluitleg Villainous van Ravensburger

Go or No Go

Zoals ik aan het begin al zei: we zijn super enthousiast over dit spel. Villainous is een tactisch spel waarbij zeker ook een geluksfactor meespeelt.
Wat ons betreft is het Engelstalige geen enkel probleem, zeker als je de Nederlandstalige spelregels erbij neemt (wat wij overigens niet deden, aangezien ik toen nog niet wist dat ze er überhaupt waren ;-))
De Engelstalige stukjes op de kaarten hebben mijn kids na een of twee keer vertalen door en ze kunnen het spel nu volledig zelfstandig spelen.

Het spel is prachtig: de illustraties op de kaarten zijn erg mooi en het is leuk om allerlei Disney figuren langs te zien komen zoals Ariël, Peter Pan, De Verloren Jongens, Prinses Yasmin en de Geest.
Het speelt heerlijk weg, of je nu Disney fan bent of niet. Wat ons betreft een heeeele grote GO!

Lees hier de review en speluitleg van Villainous.

Villainous Facts

 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Aantal spelers: 2 t/m 6 spelers
 • Speelduur: 20 minuten per speler (dus speel je met 4 personen, dan duurt het spel ongeveer anderhalf uur)
 • Adviesprijs: € 49,95 en online koop je hem hier
Een Disney gezelschapsspel waarbij je in de huid van een Disney schurk kruipt: dat is Villainous. Lees hier de review en speluitleg van Villainous.
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 5 Comments

 • Reply
  Silvia
  26 juli 2022 at 19:03

  Kun je dit ook solo spelen of is dit alleen bij de uitbreidingen?
  Lijkt me wel moeilijk in het engels en staat er ook op de kaarten op dat je nu mag een kaart pakken of neerleggen extra?

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   26 juli 2022 at 20:23

   Hoi,
   Helaas kun je dit spel niet alleen spelen.

   Het is even oefenen de eerste keer, maar als je hem door hebt is het een erg mooi spel. Je moet wel Engels kunnen, maar op enkele termen na is het wel goed begrijpelijk Engels en de losse termen kun je simpel even googlen.

   Er staat duidelijk wat je wel of niet mag en wanneer op elke kaart, dus dat speelt heel fijn

 • Reply
  { Review } | Gezelschapsspel Jaws van Ravensburger - Go or No Go
  20 september 2020 at 06:30

  […] Lees ook: Villainous van Ravensburger […]

 • Reply
  Lifestyle Mommy's ~ Linda
  7 juli 2020 at 22:21

  Het klinkt heel simpel als ik jouw review lees, dus die pak ik er vandeweek nog even bij om het opnieuw te gaan proberen 😁

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   7 juli 2020 at 22:22

   Hahaha jaa zeker doen, het is echt de moeite waard om te leren spelen. Maar met de Nederlandstalige handleiding lukt ‘t hopelijk? 😁

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.