10 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Speluitleg Ubongo van White Goblin

{ Review } | Speluitleg Ubongo van White Goblin

Snel! Spannend! Eenvoudig! Dat is Ubongo.
Snel – omdat alle spelers tegelijkertijd hun puzzelvlak met tegels proberen te bedekken.
Spannend – omdat je door wil spelen en niet kunt wachten tot de volgende speelronde.
Eenvoudig – omdat de regels in minder dan 3 minuten zijn te leren.

Ubongo: doel van het spel

Iedere speler krijgt een puzzelbord en 12 tegels. De zandloper wordt omgedraaid en alle spelers proberen tegelijkertijd hun eigen puzzelvlak zo snel mogelijk met de opgegeven tegels te bedekken. Iedere speler die binnen de tijd van de zandloper klaar is, krijgt edelstenen. De speler die na 9 ronden de meest waardevolle edelstenen verzameld heeft, wint. En dat is niet altijd de snelste speler!

review ubongo

Het spel bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Dobbelsteen met symbolen
 • Zandloper
 • Edelstenen in verschillende kleuren
 • Puzzelbord (36 stuks)
 • Tegels
 • Scorebord
 • Zakje voor de edelstenen in te doen

Het spel is exact wat het zegt te zijn. De regels zijn eenvoudig. Probeer binnen de zandloper tijd je puzzelvlak te bedekken met tegels.

Het spelverloop bij Ubongo

Je gooit de dobbelsteen. Kijkt op welk symbool hij valt. Valt hij bijvoorbeeld op de hand, kijk je op je puzzelvlak welke tegels je nodig hebt. Je pakt de aangegeven tegels. Daarmee ga je proberen het hele puzzelvlak te bedekken binnen de zandlopertijd. Zodra je klaar bent roep je UBONGO! De persoon die als eerste klaar is mag een blauwe edelsteen van het scorebord nemen. Degene die als tweede klaar is mag een bruine edelsteen van het scorebord pakken. Daarna mag elke speler nog een edelsteen uit de zwarte zak pakken. Wanneer alle rondes zijn gespeeld en alle edelstenen van het scorebord op zijn, ga je de scores tellen. Elke kleur edelsteen heeft zijn eigen waarde aan punten. De persoon met de meeste punten wint.

{ Review } | Speluitleg Ubongo van White Goblin

Wat vinden wij van Ubongo

De eerste keer speelden we steeds met hetzelfde puzzelvlak, maar het is wel aan te raden om deze echt na elke ronde te wisselen. Aan de andere kant is het met jongere kinderen wel weer fijn om hetzelfde puzzelvlak te blijven gebruiken. Zelf doet dit spel me wat terug denken aan tetris. Het zou dan ook best wel leuk zijn als er eens een Ubongo xxl komt met grotere speelvlakken.  Ondanks zijn eenvoud kan het soms ook wel frustreren als je net die goede combinatie voor je puzzelvlak niet gevonden krijgt.

Go or No Go

Wij vinden Ubongo een GO! Niet te moeilijk, een luchtig en fijn te spelen spel waardoor het vrijwel voor iedereen een fijn te spelen spel is.  De aangegeven leeftijd is vanaf 8 jaar, maar dit spel is vanaf een jaar of 6 te spelen vinden wij. Juist door zijn eenvoud.

Ubongo facts:

 • Leeftijd: Volgens het spel vanaf 8 jaar, wij vinden vanaf 6 jaar
 • Aantal spelers: 1 – 4 spelers
 • Speelduur: 25 minuten
 • Adviesprijs: €34.99 en hier online te koop
Speluitleg Ubongo van White Goblin

Lees ook: Review van De Gele Reeks spellen van White Goblin

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.