Huis & Tuin

Met je gezin een nieuw huis kopen: waar let je op?

Met je gezin een nieuw huis kopen: waar let je op?
Linda - Go or No Go

Je woont met je gezin in een appartement of huis en jullie zijn toe aan de volgende stap: jullie gaan een nieuw huis kopen. Een spannende stap, want met een gezin betekent dat nogal wat! Om je goed voor te bereiden lees je hier 5 handige tips.

1. Maximale hypotheek en rente

Als je een ander huis wil kopen, wil je natuurlijk met name weten hoeveel het huis maximaal kan kosten. Het is belangrijk om te weten hoe hoog de hypotheek maximaal mag zijn, zodat je ook weet in welke prijsklasse je naar huizen kunt gaan kijken. Hierbij is het ook belangrijk om de hypotheekrente in de gaten te houden. De rentetarieven kunnen in bepaalde periodes voordeliger zijn, wat betekent dat het dus in bepaalde periodes interessanter is om te verhuizen.

2. De bezichtiging van het nieuwe huis

Waarschijnlijk heb je al heel wat uren op Funda doorgebracht en wellicht heb je er ook al wat huisbezichtigingen op zitten. Daar is meteen de tweede tip: zorg dat je meerdere huizen gaat bezichtigen. Ook al heb jij op Funda jouw droomhuis al gevonden en staan alle pijlen op dát ene huis gericht. Dat voelt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je kunt pas echt goed vergelijken als je meerdere huizen bezichtigd hebt. Dit kan namelijk soms helpen om ook de mindere punten van jouw droomhuis te zien. En niet dat die mindere punten een probleem hoeven te vormen, maar het is gevaarlijk om vanaf jouw roze wolkje een huis te kopen, om vervolgens pas na enkele maanden tegen een aantal problemen aan te lopen die je eerst niet zag.

3. Bezichtiging met kinderen

Een andere tip als het gaat om de bezichtiging van een huis: neem de kinderen mee. Dat kan bij de eerste bezichtiging, maar dat kan ook prima bij een tweede bezichtiging die je brengt aan het huis. Als je het fijn vindt om bij de eerste bezichtiging even zonder kinderen rustig rond te kijken, dan spreek je met de makelaar af dat je graag nog een keer terug komt met de kinderen. Het is belangrijk om de kinderen mee te nemen in dit proces, zodat zij voelen dat ze onderdeel mogen zijn van een grote beslissing. En natuurlijk krijgen ze op deze manier al de eerste binding met jullie mogelijke nieuwe huis.

4. Maak een lijstje

Om voor jezelf duidelijk te krijgen of je hét huis gevonden hebt, kan het helpen om een lijstje te maken. Schrijf samen met je partner aan de ene kant alle pluspunten van het huis en aan de andere kant alle minpunten. Het kan voorkomen dat jij of je partner een minpunt opnoemt wat de ander helemaal niet als minpunt ziet, maar schrijf ook deze op. Kennelijk ziet een van jullie dit toch als een minpunt en dus is het een belangrijk punt om over te praten.
Uiteindelijk ga je samen kijken of de plussen opwegen tegen de minnen.
Als je al wat oudere kinderen hebt, dan kan het zeker interessant zijn om hen hier ook bij te betrekken.

5. Maak samen de keuze

Besluit uiteindelijk met het hele gezin of het nieuwe huis een go of een no go wordt. Het nieuwe huis moet voor iedereen goed voelen.
Wellicht dat een paar laatste twijfels weggenomen kunnen worden door nog een laatste bezoekje aan het huis of door in gesprek te gaan met de huidige eigenaar van het huis.


Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.