Opvoeding & Ouderschap

Gas en licht besparen binnen het gezin: hoe doe je dat?

Energie besparen binnen het gezin: hoe doe je dat?
Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Met een of meer kinderen in een huishouden lopen de kosten van gas en licht op, dat is een feit. Maar hoe hard die kosten oplopen, heb je deels zelf in de hand. Zonder uitleg beseft een kind niet dat energie verspillen onnodig veel geld kost, dus als ouder ligt hier een belangrijke taak voor je weggelegd. Waar je op kunt letten als het gaat om energie besparen binnen het gezin, lees je in dit artikel.

Geef het goede voorbeeld

Heel belangrijk: jij als ouder moet het goede voorbeeld geven. Vind jij het heel normaal om iedere dag een half uur in de douche te gaan staan? Dan zal je kind dit automatisch overnemen en het ook normaal vinden. Het spiegelen van gedrag door kinderen is heel normaal.
Probeer ook verder te kijken dan alleen verspilling van water: het zit hem ook in de kleine dingen. Denk aan apparaten niet op stand-by laten staan, een wasrek gebruiken in plaats van een droger en haal stekkers uit het stopcontact als het apparaat niet in gebruik is.

Je kunt je zoon of dochter, als hij of zij al wat ouder is, ook uitleg geven over jouw keuze rondom een energieleverancier. Leg uit wat groene stroom is en waarom gas en licht van een milieuvriendelijke energieleverancier een toegevoegde waarde heeft. Denk aan uitleg over windmolens en zonne-energie.

Maak het onderwerp energie besparen bespreekbaar

Het is ook erg belangrijk dat je uitlegt wat je wil. Waarom is het belangrijk om op te letten met het energieverbruik? Wat zijn de gevolgen als we dat niet doen? Door dit uit te leggen, maak je de noodzaak duidelijk en creëer je draagvlak. Een kind zal niet begrijpen wat het belang is van een lamp uit doen, als hij of zij geen idee heeft dat het geld kost en verspilling is.
Wil je het een beetje speels houden? Maak een spreekbeurt voor je kind! We draaien de rollen dus om: een spreekbeurt die jij als ouder voordraagt aan je kind. Leg met een presentatie, video’s en/of afbeeldingen duidelijk waar je het over hebt.
Is je kind al wat ouder? Dan kun je natuurlijk samen met je kind een spreekbeurt maken die hij/zij op school kan geven over dit onderwerp. Zo steken jouw kind én de klasgenootjes van je kind er nog eens mooi wat van op!

Gas en licht vhallenges in huis

Maak er gewoon een spelletje van: dat vinden kinderen natuurlijk helemaal geweldig. Je kunt bijvoorbeeld meten hoeveel energie je per week gebruikt. Probeer met elkaar om de score te verbreken: hoe minder energieverbruik, hoe beter! En natuurlijk kun je er leuke beloningen aan hangen: Diegene die het meest zijn best doet mag een toetje uitkiezen, of iets in die richting.

Je zult zien dat besparen op energie een stuk beter gaat wanneer je kinderen ook snappen wáárom dit zo belangrijk is.
Voed jij je kind(eren) milieubewust op?♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.