10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Opvoeding & Ouderschap

Fysieke veranderingen van puber naar volwassene: puberteit jongens vs meisjes

Fysieke veranderingen van puber naar volwassene: puberteit jongens vs meisjes

Door Sandra – De puberteit of pubescentie is een tijd van grote veranderingen binnen en buiten het lichaam van je kind. Het helpt om te weten welke grote fysieke veranderingen in de pubescentie je kunt verwachten en wanneer deze zich voordoen. Lees verder en kom alles te weten over de lichamelijke veranderingen van je zoon of dochter!

Wat is de puberteit?

De pubescentie is een belangrijke mijlpaal in de lichamelijke veranderingen van je kind. Deze veranderingen gaan gepaard met fysieke veranderingen waarbij het lijf van je kind rijpt tot een volwassen lichaam dat fysiologisch in staat is tot seksuele reproductie. Het begin van de pubescentie markeert de overgang van de kindertijd naar adolescentie. De prepuberteit kenmerken zijn onder meer:

  • groeispurt en innerlijke en uiterlijke lichamelijke ontwikkeling van je kind
  • veranderingen in de seksuele organen van je kind
  • veranderingen in de hersenen
  • je kind zal zich anders gaan gedragen (lees hier de anti-vervelingtips voor tieners)

Op welke leeftijd start de puberteit?

De pubescentie begint wanneer geslachtshormonen vrijkomen in de eierstokken of testikels door de wijzigingen in de hersenen van je zoon of dochter.

De puberteit leeftijd is moeilijk in te schatten. De pubescentie start meestal rond de leeftijd van 10 tot 11 jaar voor meisjes en tussen 11 en 13 voor jongens. Het is echter normaal dat de pubescentie van je kind mogelijk begint tussen 8 en 13 voor meisjes en 9 en 14 jaar voor jongens. De puberteit leeftijd vaststellen van je kind is moeilijk omdat ieder kind anders is.

Het is lastig in te schatten wanneer puberteit van je kind start. Wat zich afspeelt in de hersenen en welke hormoonspiegels en andere bij deze periode passende kenmerken je zoon of dochter heeft, zijn niet van buitenaf te zien. Om die reden kan het zijn dat je denkt dat je kleine nog lang geen puber is.

De pubescentie van je kind kan 18 maanden tot vijf jaar duren. Om het even hoelang het duurt, deze duurtijd is volkomen normaal.

Puberteit meisjes: belangrijke veranderingen in het lichaam en gedrag van je dochter

Als je een dochter hebt, zijn dit de meest voorkomende veranderingen in de puberteit meisjes die je kunt verwachten.

10 en 11 jaar

De borsten beginnen zich te ontwikkelen

Dit is het eerste symptoom dat de pubescentie voor je dochter begint. Het is ook volkomen normaal dat de borsten niet gelijkmatig groeien.

Je dochter krijgt een groeispurt en ze wordt groter

Je dochter zal groeispurt symptomen ondergaan. Sommige lichaamsdelen kunnen mogelijk sneller groeien, waardoor het lijkt dat haar hoofd en handen niet passen bij haar ledematen en romp. Het groeiproces van meisjes stopt meestal rond de leeftijd van 16-17 jaar.

De vorm van het lichaam verandert

De heupen van je dochter zullen wijder worden. De uitwendige geslachtsdelen (vulva) en het schaam- en okselhaar van je dochter zal beginnen groeien. Haar schaamhaar zal na verloop van tijd veranderen van kleur en minder zacht worden.

12 en 14 jaar

Een aantal maanden voordat je dochter haar menstruatie begint, zal ze een heldere afscheiding uit haar vagina opmerken. Mogelijk kan dit storend zijn voor je dochter. Het gebruik van een inlegkruisje is een geweldig idee om het probleem op te lossen. Dit is ook meteen een goed moment om tampon te introduceren en over de tamponziekte te praten. Heeft je dochter tijdens deze periode last van jeuk, pijn of een slecht ruikende geur, praat hier dan over met je huisarts.

De volgende stap is het starten van de menstruatie. Op dat moment zal de bekleding van de baarmoeder elke maand loslaten en via de vagina het lijf verlaten. Wanneer dit gebeurt, kan je dochter enkele dagen voor en ook gedurende haar menstruatie pijn hebben. Dit kan zich uiten in hoofd- of buikpijn. Daarnaast kan haar menstruatie in het begin onregelmatig zijn.

Puberteit jongens: belangrijke veranderingen in het lichaam en gedrag van je zoon

Heb je een zoon, dan kun je volgende veranderingen tijdens de puberteit jongens verwachten.

11 en 13 jaar

De uitwendige geslachtsdelen beginnen te groeien

Het is normaal dat de teelballen niet gelijkmatig groeien. Je zoon kan dus op beide oren slapen en hoeft zich geen zorgen te maken dat zijn testikels niet even groot zijn.

Schaamhaar begint te groeien

Het schaamhaar van je zoon groeit en wordt na verloop van tijd donkerder en dikker.

12 en 14 jaar

Je zoon zal groeispurt symptomen krijgen van zodra hij 12 is. Zijn lengte zal toenemen en zijn borstkas en schouders zullen uitzetten. Net zoals bij meisjes is het mogelijk dat sommige lichaamsdelen zich sneller ontwikkelen dan zijn benen, armen en romp. Als puber groeien jongens gemiddeld 10 tot 30 centimeter. Het groeiproces bij jongens stopt rond de leeftijd van 18-20 jaar.

13 en 15 jaar

Je zoon zal meer lichaamshaar krijgen onder zijn oksels, op zijn benen en gezicht. Zijn been- en armhaar wordt dikker. Sommige jonge mannen ontwikkelen meer lichaamshaar tot ze begin 20 zijn.

De testikels van je zoon zullen gestimuleerd raken om sperma aan te maken. Dit komt omdat het testosteron bij een puber verhoogt. Daarnaast zal je zoon erecties krijgen en ejaculeren (zaadlozing). Het is volkomen normaal dat je zoon erecties krijgt op onverwachte momenten. Je kunt je zoon geruststellen en laten weten dat dit niet ongewoon is en dat weinig mensen zijn erectie zullen opmerken. Ejaculatie tijdens het slapen wordt vaak een ‘natte droom’ genoemd.

Wanneer je zoon de leeftijd van 14-15 jaar bereikt, zal het strottenhoofd, ook de adamsappel genoemd, duidelijker zichtbaar worden. Het strottenhoofd groeit en de stem van je zoon zal dieper worden. Het is mogelijk dat tijdens deze periode zijn stem alle tonen aanslaat, wat zich zelfs kan voordoen in één zin. Dit stopt echter na verloop van tijd.


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.