Gelderland Museums

{ Dagje uit met kinderen } | Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Het Oude Ambachten & Speelgoed museum

Als klein meisje ging ik hier al eens heen met mijn opa. Het enige wat ik daar nog van weet, is hoe erg ik onder de indruk was van al dat mooie oude speelgoed. Nu was het de beurt aan mijn kinderen om te ontdekken waar er vroeger mee gespeeld werd en hoe bepaalde werkzaamheden vroeger gingen.

Een dagje naar Het Oude Ambachten & Speelgoed museum met kinderen

Liefde voor het museum

Zodra we in Terschuur aankwamen bij het museum werden we hartelijk ontvangen door de eigenaar. Wat direct opviel was zijn liefde voor het museum. Hij legde alles duidelijk uit, betrok de kinderen overal bij en vertelde ons dat hij naast het museum woont en dus altijd bereikbaar is. Ook is dit het enige museum in Nederland waarbij je aan de spullen mag komen. Wil je iets uitleggen, dan kun je het voorwerp dus gerust oppakken en laten zien aan je kinderen, ideaal!

Het Oude Ambachten & Speelgoed museum

Speurtocht voor kinderen

Ook is er een speurtocht speciaal voor kinderen. Hierbij kun je kiezen uit de A, B en C route. Door het hele museum heen hangen kaarten in een bepaalde kleur, met een cijfer erop. Dit cijfer correspondeert met de lijst die de kinderen hebben, en daar staat een bepaalde vraag bij. Het antwoord op die vraag is te vinden bij de ambacht waar het cijfer bij staat. Leuk om de kinderen bezig te houden, maar voor de oudere kinderen is het ook direct een leermoment. Doordat ze actief op zoek gaan bij de verschillende ambachten en er informatie over lezen, leren ze nieuwe dingen.

Heb je de speurtocht helemaal af, dan staat er onderaan het blad een zin. Dit lever je vervolgens bij de kassa in, om vervolgens een cadeautje uit de schatkist te grabbelen.

{ Dagje uit met kinderen } | Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Horeca

Uiteraard kun je hier ook wat eten en drinken. Binnen is er meer dan genoeg plek te vinden, en ook buiten hebben ze een groot terras staan. Het aanbod is niet heel erg groot, maar biedt wel voldoende om een goede lunch te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een tosti of een broodje frikandel. Ook is er ijs verkrijgbaar en hebben ze een ‘winkel van Sinkel’ waar je oud Hollands snoepgoed kunt kopen. Ook zijn hier producten van Ot en Sien verkrijgbaar.

Het Oude Ambachten & Speelgoed museum

Veel verschillende ambachten

Er zijn in het museum heel erg veel verschillende ambachten te vinden. Zo zie je een oude kapperszaak, verloskundige, een jager en een opticien. Maar ook een supermarkt, parfumerie, een school en een garagebedrijf. Ook buiten zijn verschillende voorwerpen te zien, die vooral op het land werden gebruikt. Daarnaast vind je er ook nog verschillende verzamelingen zoals kwartetspellen, kikkerbeeldjes, typemachines, videocamera’s en spullen over het koningshuis.

Wat ook leuk is, is dat je een kijkje kan nemen in de woningen van vroeger. Zo zie je goed hoe klein de mensen vroeger leefde. Je ziet een oude woning met een bedstee, woonkamer en keuken in één, maar ook een keuken uit de jaren ’70.

Barbie tentoonstelling

Vanaf 1 juli tot en met 30 december is de expositie ‘Barbie & Ken, al bijna 60 jaar een setje’ te zien. Je ziet hier verschillende oude Barbie modellen, maar ook oude voertuigen, verzamelobjecten en reclamespotjes. Daarnaast is er ook grote tafel waar de kinderen kunnen spelen met Barbies en staat er een grote Barbie doos met verkleedkleding waar je in kan staan om een echte Barbie-foto te maken.

Allerlei speelgoed

Voor de kinderen was het natuurlijk het leukste om te kijken naar al dat oude speelgoed. Vitrines vol met verschillende beren en poppen, puzzels en bromtollen maar ook oude Lego, Meccano, K’nex en raceauto’s. Ook is er een kamer met allemaal grote poppenhuizen, inclusief verlichting, en het lijkt wel alsof ieder poppenhuis een eigen verhaal vertelt. Er zijn verschillende knoppen te vinden bij de vitrines, die allemaal zorgen voor een speciaal effect. Zo is er een knop die er voor zorgt dat een robot gemaakt van Meccano gaat praten, en kun je met een andere knop alle kermisattracties laten bewegen!

Zelf spelen

Uiteraard is er ook tijd om zelf te gaan spelen. Er is namelijk ook een speelruimte te vinden waar de kinderen even helemaal los kunnen gaan. Er staat onder andere een oude Nintendo, een ballenbak, een flipperkast en een reuze sjoelbak.

{ Dagje uit met kinderen } | Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Ook buiten is er genoeg te spelen. Door middel van een spelformulier die je bij de kassa kunt halen, kunnen de kinderen verschillende Oud Hollandse spellen gaan doen. Zo moeten ze spijkerpoepen, zaklopen, hoefwerpen en stelten lopen.

Een super leuk dagje uit dus met het hele gezin!

Het Oude Ambachten & Speelgoed museum
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.