10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Bouw & Constructie

Cobi bouwstenen: Lego of LeNogo?

Arno - Go or No Go

Al generaties lang worden kinderen en volwassenen uitgedaagd om hun fantasie de vrije loop te laten, door de bouwstenen van Lego. Ik hou van Lego. Van die mooie grote bouwpakketten met een compleet boek als handleiding, tot gewoon wat blokjes op elkaar zetten tot er iets ontstaat en dan verder bouwen. Maar hoe gaat dat met die andere merken?

Lego is niet ‘zomaar even’ bedacht: het kostte ruim 30 jaar van ontwikkelen en aanpassen om te komen tot de topkwaliteit bouwstenen en doordachte bouwtechnieken zoals ze vandaag de dag in de winkel liggen. En dat is nou precies wat ik bij de meeste andere merken bouwstenen nogal mis.

Cobi bouwstenen: Lego of LeNogo?

Ban Bao

Een paar jaar geleden kregen we de Prehistorische Leeuw van Ban Bao. De steentjes vond ik redelijk goed op elkaar passen. Er zaten echter ook regelmatig blokjes tussen die net niet helemaal lekker pasten. Of die juist vanzelf weer uit elkaar vielen. De bouwtekening was uiteindelijk wel te doen, maar een stuk minder duidelijk dan bij Lego.

De bouwstenen zelf waren iets zachter dan Lego maar wel met min of meer dezelfde afmetingen. De blokjes pasten even goed op elkaar, als op echte Lego. Al met al een redelijk alternatief.

Sluban

Het grote piratenschip van Sluban bouwstenen was een volgend project. Duidelijk minder dan Lego, vooral de pasvorm vond ik een stuk minder goed. Minder ook dan Ban Bao, vond ik zelf. De kleuren waren wél weer in orde. De bouwtekeningen waren gedetailleerd en redelijk goed te volgen.

Als alternatief voor Lego vonden we het maar matig. We hebben er dan ook extra op gelet dat er geen Sluban stukjes tussen de echte Lego terechtkwamen. Het schip heeft inmiddels voor een paar euro zeil gezet naar de Koningsmarkt.

NepLego Masters

Nog allerlei andere bouwstenen zijn bij ons thuis de revue gepasseerd: Bricks, QUIX, Megabloks, Brick’m… maar het was allemaal bijlange na geen Lego. Desondanks hebben we ze allemaal gebouwd en eigenlijk hebben we met allemaal wel plezier gehad.

De grootste frustratie met de niet-Lego bouwstenen is meestal de pasvorm. Het van elkaar krijgen van bouwstenen die verkeerd geplaatst waren en nu muurvast zaten. Of gammele verbindingen die uit elkaar vallen.

Ook de bouwtekeningen zijn bij de andere bouwstenen vaak lastiger te volgen of onduidelijk. De constructies zijn vaak óók wat minder ingenieus waardoor het alsnog wel te doen is.

Niet de bouwstenen, maar de mini figs

Het allergrootste verschil tussen Lego en alle andere merken zit hem echter niet in de bouwstenen. Het zijn de ‘mini figs’: de poppetjes. De patenten die Lego had op zijn bouwstenen vervielen in 1998, waarna de markt werd overspoeld door andere merken bouwstenen.

Het patent op de iconische mini figs heeft Lego echter nog wél, waardoor andere merken moeten oppassen dat hun poppetjes niet teveel lijken op de bekende gele koppies. Aan de mini figs zie je dus meteen of het Lego betreft of een ander merk.

cobi bouwstenen

De B-25B Mitchell van Cobi bouwstenen

En toen kregen we dus van Toys & More een bouwpakket van het merk Cobi: de North American B-25B Mitchell, een Amerikaanse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Op de plaatje zag hij er wel heel erg strak uit!

Het pakket bestaat uit 725 bouwstenen en 2 mini figs: Lt. Col. J. H. Doolittle en zijn co-piloot Lt. Richard E. Cole. Wat ik erg leuk vond: dit zijn echte vlieghelden uit WOII. Doolittle was bijvoorbeeld de eerste piloot die non-stop van de Amerikaanse Oostkust helemaal naar de Westkust vloog!

Het vliegtuig zelf lijkt op de verpakking bijna wel een schaalmodel! Er zit zelfs een vitrine-bordje bij met de naam erop gedrukt. Tijd om te beginnen met bouwen 🙂

Cobi bouwstenen: Lego of LeNogo?

Handleiding en bouwtechniek

Zoals het hoort bij zo’n chic bouwpakket zit er een flink boekwerk bij met de bouwtekeningen, verdeeld in drie hoofdstukken. De bouwstenen zitten dan ook in drie genummerde zakken, gevuld met kleinere zakjes. keurig gedaan!

De handleiding is pittig, maar dat ligt puur aan de ingenieuze bouwtechniek: deze bommenwerper zit namelijk echt goed in elkaar. Ik heb misschien wel tien verschillende onderdelen zitten bouwen waarvan pas na anderhalve bladzijde opeens duidelijk werd wat het ging worden. Dat maakt het bouwen met deze bouwstenen-set echt super spannend.

Bijzondere bouwstenen

Cobi komt met een aantal modellen op de proppen die ik nog niet eerder had gezien, maar die erg lekker bouwen. De meeste bouwstenen komen echter exact overeen met Lego, en ze zijn dan ook prima onderling uitwisselbaar. De bijzondere bouwstenen zorgen voor verrassende bouwtechnieken en bieden weer nét even wat anders dan Lego.

vliegtuig lego pakket

Ingewikkeld maar erg leuk

Ik heb echt uren aan mijn bommenwerper gebouwd en heb me geen moment geërgerd aan slechte pasvormen, gammele ontwerpen of frustrerende bouwtekeningen. Cobi is naar mijn mening het beste alternatief voor Lego, dat ik tot nu toe heb gezien. Sterker nog: de bouwtechniek vond ik minstens zo goed.

Conclusie: LeGo of LeNogo?

Duidelijk een dikke Go door deze vette bouwstenen van Cobi! Leuk om te bouwen, verrassende constructies en erg mooi eindresultaat. Als ik één kritiekpuntje moet benoemen dan is dat de bouwtekening.

Cobi hanteert de techniek waarbij het bouwwerk in grijstinten wordt weergegeven en de nieuw toe te voegen bouwstenen in hun echte kleur. Als die toe te voegen bouwstenen echter óók grijs zijn, of wit of transparant, dan moet je soms wel even goed opletten om het verschil te zien. Maar ‘goed opletten’ hoort er natuurlijk sowieso bij als je zo’n groot bouwwerk maakt.

Het vliegtuig staat nu op de vensterbank te pronken, met zijn vleugel spanwijdte van meer dan een halve meter: ik ben er gewoon trots op. 🙂

Cobi bouwstenen facts

Like it? Pin it!

Cobi bouwpakket vliegtuig pakket bestaat uit 725 bouwstenen en 2 mini figs




♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.