10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Speluitleg Azul Zomerpaviljoen

{ Review } | Speluitleg Azul Zomerpaviljoen

Wij zijn hier in huis alle vier fan van het spel Azul. Azul is een spel waar je tactisch speelt, maar waar je ook wel een klein beetje geluk moet hebben. Wat ons betreft de perfecte combinatie! Wij kochten Azul enkele jaren geleden op de speelgoedbeurs, toen zij de Spellenprijs wonnen. Eerder kwam al een eerste nieuwe versie van dit spel: Azul De Ramen van Sintra. En dit jaar kwam daar weer een nieuwe versie van Azul bij: Azul Zomerpaviljoen. Wij waren natuurlijk reuze benieuwd! Inmiddels hebben we hem uitgebreid getest en in deze revie van Azul Zomerpaviljoen delen wij onze bevindingen.

Inhoud van Azul Zomerpaviljoen

 • 132 hars tegels (mooie kwaliteit!)
 • 4 dikke kartonnen spelerborden
 • 9 fabrieksschijven
 • 4 scorestenen
 • 4 puntfiches
 • 1 rondesteen
 • 1 scorebord
 • 1 startspelerfiche
 • 1 linnen zak
 • 1 spelhandleiding
zomerpaviljoen azul review

Speluitleg Azul Zomerpaviljoen

Azul Zomerpaviljoen heeft zeker herkenbare handelingen van het gewone Azul. Voor wie Azul al kent, zullen de spelregels dus redelijk snel helder zijn. Heb je nog nooit Azul gespeeld, dan moet je de spelregels even goed doorspitten om het goed te begrijpen.

Doel van het spel

Het doel van Azul Zomerpaviljoen is om het zomerpaviljoen van Koning Mauel I van Portugal af te bouwen. Dit doe je door de tegels op je spelersbord te leggen. Je kiest zelf welke vormen je gaat proberen af te krijgen: allemaal kun je ze nooit afkrijgen, dus hierin maak je een eigen, tactische keuze.

zomerpaviljoen azul review

Sterren vullen

Er zijn zeven sterren op je speelbord die je kunt vullen met tegels. Deze hebben verschillende kleuren: rood, oranje, paars, blauw, geel, groen en zwart (op zwart leg je alle tegels in verschillende kleuren). Iedere kleur ster is een bepaald aantal punten waard als je hem helemaal vol kunt leggen met stenen. Een ster kun je vullen door er de juiste tegels op te leggen. Iedere ster heeft zes vakjes, genummerd van 1 tot en met 6. Op de blauwe ster kun je pas op vakje 6 een tegel leggen, als je 6 blauwe tegels hebt verzameld.

zomerpaviljoen azul review speluitleg

Stenen verzamelen

Stenen verzamelen kun je in iedere ronde. Er liggen namelijk verschillende fabrieksschijven op tafel, met hierop vier tegels. Om de beurt mag je één kleur tegels van een fabrieksschijf pakken. Wanneer er bijvoorbeeld twee groene tegels, een blauwe tegel en een paarse tegel op een fabrieksschijf liggen, mag je de tegels in één kleur van de fabrieksschijf afpakken. Dat houdt dus in dat je, als je groen kiest, twee groene tegels mag nemen.
Let op: Bij Azul Zomerpaviljoen wordt er gewerkt met een joker-kleur. Iedere ronde die je speelt is een andere kleur steen de joker. Stel dat in deze ronde de joker-kleur blauw is, dan mag je naast de twee groene stenen die je pakt, ook één blauwe steen erbij pakken. Die krijg je cadeau.
De kleur(en) stenen die overblijven, gaan naar het midden van de tafel. Ook hier mogen spelers één kleur steen/stenen pakken, maar de eerste die dat doet krijgt wel één strafpunt.

Stenen verzamelen azul

Stenen plaatsen

Bij Azul Zomerpaviljoen speel je 6 rondes. Iedere ronde verzamel je eerst alle stenen, tot alle fabrieksschijven en het midden (waar de overige kleuren terecht kwamen) op zijn. Vervolgens mogen de spelers één voor één een kleur steen neerleggen op hun speelbord.
Indien je een ster helemaal vol kunt leggen met tegels, krijg je een bonus. Het is wel behoorlijk lastig om de sterren vol te krijgen, zeker omdat er steeds meer kleuren tegels uit het spel gaan, aangezien die op de borden van de medespelers komen te liggen. Spaar je dus net als een andere speler voor de blauwe ster, dan wordt het een hele uitdaging om die ster ook vol te krijgen.

Bonustegels

Je kunt ook bonusstenen verdienen in het spel. Op je speelbord zitten verschillende symbolen. Wanneer je met het plaatsen van je tegels deze symbolen helemaal insluit, mag je een of meerdere bonustegels pakken van het algemene scorebord. Het is zeker aan te raden om een aantal van deze symbolen in te sluiten met tegels, want de bonustegels heb je wel nodig om te kunnen winnen: hoe meer je er krijgt, hoe meer kans je hebt op de overwinning.

bonustegels azul

De puntentelling

Wanneer zes rondes gespeeld zijn, is het tijd voor de puntentelling. Tijdens het spel door heb je al punten ontvangen, die bijgehouden worden op het scorebord. Je ontvangt bijvoorbeeld punten door het plaatsen van tegels en extra punten wanneer je tegels aan elkaar aan laat sluiten.
Aan het einde van het spel krijg je nog extra punten als je een of meerdere sterren helemaal gevuld hebt met tegels. Ook krijg je bonuspunten als je alle 1’en, 2’en, 3’en en/of 4’en hebt gevuld met tegels.

Spelvariant Azul Zomerpaviljoen

Er is ook een spelvariant: de spelersborden hebben namelijk twee kanten. Normaal gesproken speel je op de kleurige kant, maar je kunt ook spelen op de kant zonder kleuren. Hier zijn de spelregels hetzelfde, maar je mag zelf weten welke ster je welke kleur maakt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om twee blauwe sterren te maken (normaal gesproken kun je iedere ster maar in één kleur maken).
Een leuke variant die interessant is als je het basisspel van Azul Zomerpaviljoen goed door hebt.

azul variant uitleg

Go or No Go

Wij vinden Azul Zomerpaviljoen zéker een geslaagde versie! Een super leuke variant op het basisspel Azul. Op een aantal punten is het spel hetzelfde, maar er zit genoeg verschil in waardoor het toch als een ander spel voelt en het geen enkel probleem is als je beide versies in je spellenkast hebt staan! Azul Zomerpaviljoen krijgt zéker een GO!
Nu wil je natuurlijk weten welk versie wij leuker vinden; Azul of Azul Zomerpaviljoen. Daar zijn hier in huis de meningen toch over verdeeld. De kinderen vinden Azul Zomerpaviljoen het leukste. Mijn man en ik vinden de gewone Azul het leukste.

zomerpaviljoen azul review

Azul Zomerpaviljoen Facts

Wij zijn hier in huis alle vier fan van het gezelschapsspel Azul. Inmiddels hebben we de nieuwe versie Azul Zomerpaviljoen getest en in deze review onze bevindingen. 
#azul #bordspel #gezelschapsspel

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.