2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar Gezelschapsspellen

Spelletjesweer! De Gele Reeks van White Goblin

Linda D

Wat ons betreft is het altijd weer voor spelletjes! Zelfs wanneer het zonnetje volop schijnt, weten we de schaduw op te zoeken voor een momentje rust en dit kan dus zomaar een spelletjesmarathon worden, zoals wij dat noemen 😉 Deze keer met De Gele Reeks spellen van White Goblin!

De Gele Reeks van White Goblin

En nu hadden wij weer het grote geluk dat we vier nieuwe spelletjes uit de gele reeks van White Goblin mochten uitproberen. 

Spelletjesweer! De Gele Reeks van White Goblin

De spelletjes die onlangs werden bezorgd op ons adres hebben een heel handzaam, compact formaat. Dit maakt ze ook zeer geschikt om mee te nemen op reis, mocht je ondanks de corona crisis toch nog een mooi reisje op de planning hebben staan!

Spelletjesweer! De Gele Reeks van White Goblin

Op de stapel zie je vier verschillende spellen, namelijk:

  1. Rudi Racer (leeftijd 4 +)
  2. Li-La-Lawaai (leeftijd 5+)
  3. Robbie Robot (leeftijd 5+)
  4. Willem Wiebeltoren (leeftijd 5+)

In deze volgorde staan ze eigenlijk meteen gerangschikt op populariteit, tenminste als het aan ons ligt.

Review Rudi Racer (4+)

Rudi kan snel rennen, maar een slim team laat zich niet kennen!
Bij dit spel werk je samen, wat ik dus een heel verrassend leuk spelelement vind! Er is ook een variant te bedenken, waarbij je wel speelt als elkaars tegenstander, maar het eerste idee is om samen te werken.
De wedstrijd speelt zich af tussen Rudi en het team. Wij vormde dus samen het team!

Spelletjesweer! De Gele Reeks van White Goblin

Door middel van de losse kaartjes, vorm je helemaal naar eigen idee een route. Op die route raced Rudi tegen de andere drie spelers.
Met de speciale dobbelstenen wordt bepaald wie er een of meerdere stapjes vooruit mag zetten op het spelbord. De kans dat Rudi wint is groter aangezien hij vaker voorkomt op de twee dobbelstenen.
De speler dobbelt altijd beide dobbelstenen en verplaatst vervolgens de dieren die hij ziet op de dobbelsteen. Rudi en de egel gaan hierbij altijd 1 vakje naar voren, de hond 2 en de beer 3 velden. Door een aantal speciale regels die duidelijk staan uitgelegd in de gebruiksaanwijzing wordt het extra spannend gemaakt. Het doel is, voorkomen dat Rudi wint! Hiervoor moet je samenwerken en overleggen.

Review Li-La-Lawaai (5+)

Hoor je lawaai of is het stil – Weet jij waar de vos heen wil
Dit spel kun je met 2 – 5 spelers spelen. De spelregels verschillen zodra je het met meer dan twee personen gaat spelen. Echter, het principe blijft uiteraard hetzelfde.

gele reeks spellen white goblin

Ter voorbereiding leg je de 9 doelkaarten in een willekeurige volgorde in een cirkel en de auto aan de buitenzijde van de cirkel. In het midden van de cirkel leg je de 36 opdrachtkaarten met het vraagteken aan de bovenzijde. Bij dit spelletje moet een speler een geluid maken, deze wordt de lawaai-maker genoemd. Je zult begrijpen dat dit een succes was hier in huis!
Het is even zoeken en afstemmen, maar uiteindelijk leer je elkaars lawaai herkennen. Dat klinkt gek hè? Maar het is echt zo.

De lawaai-maker die aan zet is pakt een opdrachtkaart van de stapel en ziet daarop 1 van de 4 geluiden. (Sissen als een slang, kloppen op de tafel, klappen met je handen of een indiaan nadoen) Verder staat er op de kaart een doelkaart. Zie de foto als voorbeeld. Hierop staat dat de speler moet sissen als een slang tot hij bij de eend is. Afhankelijk van hoe ver de auto zich moet verplaatsen, in dit geval de eend, moet de lawaai-maker een hard of zacht geluid maken. In dit geval is het iets harder dan gemiddeld. Zoals ik al zei is het de eerste paar keer zoeken en afstemmen, totdat je elkaars volume leert kennen.
Heeft een speler het juiste eindstation geraden? Dan mag de lawaai-maker de kaart houden, als zijnde een punt. Degene die het goed heeft geraden mag ofwel een kaart van de stapel bij zich leggen als punt of je kunt de punten noteren met pen en papier. Het spel laat zich vrij lastig uitleggen, maar is in de praktijk heel eenvoudig en hier echt een groot succes. Kinderen leren hierbij harde en zachte geluiden inschatten!

Review Robbie Robot (5+)

Geef hem genoeg tijd – dan raakt Robbie de tel niet kwijt
Bij dit leuke spelletje gaat het om tijd en behendigheid!
Het doosje bevat 50 houten markeerstenen en 12 kaarten met een voor- en achterzijde.

Wanneer je als speler Robbie Robot bent, simuleer je de verplaatsing van de robot op de kaart in de richting van de pijl. De speler start met een pieptoon en eindigt met een pieptoon, zodra de robot volgens de gedachte van de speler op de plek van bestemming is aangekomen.
Door middel van die verschillende snelheden, langzaam normaal en snel.
Ook dit spel is wederom heel lastig te omschrijven, maar wijst echt zichzelf in de praktijk.
Ook dit spelletje werd hier goed ontvangen en wordt nog steeds graag gespeeld.
Wat ik wel merk is dat er voldoende energie en focus moet zijn om het spel serieus te spelen. Het vergt namelijk wel wat inzet! 

Spelletjesweer! De Gele Reeks van White Goblin

Review Willem Wiebeltoren (5+)

Luister naar wat de raaf zegt en hou de boomhut recht
Hierbij gaat het om het vinden van de juiste balans en ontwikkelen van fijne motoriek. Nummer 4 in ons rijtje en eigenlijk tot dusver nog niet onze favoriet. Dit spelletjes vergt nog wat oefening.
De opzet is leuk! Je moet namelijk met boomstamfiches en bouwkaarten een zo hoog mogelijke toren weten te maken.
Op de kaarten geeft raaf aan de voorzijde (de kant die je ziet op de stapel) aan op welke kleuren de twee boomstamfiches in die laag moeten komen liggen.
Wijzen de raven op de afbeelding bijvoorbeeld geel en rood aan? Dan mag je de kaart omdraaien en twee boomstamfiches op de twee kleuren leggen. Maar, van groot belang is dat je de balans weet te houden! En dat is dus behoorlijk lastig!
Wij oefenen nog even verder!

Spelletjesweer! De Gele Reeks van White Goblin

Go or No Go

Wij vinden de Geke Reeks spelletjes met name heel leuk doordat je veel moet samenwerken, samen de juiste keuze moet maken door te overleggen en het succes vieren wanneer dat goed uitpakt! 
Ook een duidelijke pluspunt zijn de variaties die beschreven staan in alle vier de gebruiksaanwijzingen!

Robbie Robot en Li-La-Lawaai zijn beide spelletjes die de eerste keer met de gebruiksaanwijzing in de hand gespeeld moeten worden, maar blijken dan heel eenvoudig en erg leuk!
Ook al hebben we een voorkeur bij deze vier spellen, krijgen ze zeker alle vier een GO!

Specificaties per spel:


Naam spel: Rudi racer
Adviesleeftijd: 4+
Doel: Speel als een team
Aantal spelers: 1 – 4
Speelduur: 10 minuten
Adviesprijs bol.com: € 11,95

Naam spel: Robbie Robot
Adviesleeftijd: 5+
Doel: Tijd en behendigheid
Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: 15 minuten
Adviesprijs bol.com: € 15,95

Naam spel: Li-La-Lawaai
Adviesleeftijd: 5+
Doel: Harde en zachte geluiden inschatten
Aantal spelers: 2 – 6
Speelduur: 10 minuten
Adviesprijs bol.com: € 15,95

Naam spel: Willem Wiebeltoren
Adviesleeftijd: 5+
Doel: Balans en fijne motoriek
Aantal spelers: 1 – 4
Speelduur: 10 minuten
Adviesprijs bol.com: € 15,95


Lees ook: Oega Boega spel

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 4 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.