10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar Gezelschapsspellen

{ Review } | Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een groot spel van White Goblin. Het spel is onwijs populair, want het raakte tijdens de pre-order fase al uitverkocht! Gelukkig is het spel inmiddels op de meeste plekken weer op voorraad en ook wij kregen de kans om dit spel te reviewen. Wat we er van vinden, lees je in deze review van Architecten van het Westelijk Koninkrijk.

Speluitleg Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Om te beginnen even een korte mededeling: een complete speluitleg in deze review plaatsen, is onbegonnen werk. De speluitleg is namelijk flink wat pagina’s lang. Het grappige én belangrijke eraan is wel: het spel is helemaal niet te moeilijk of te lastig, maar er is gewoon heel veel wat je kunt doen en daardoor zijn er veel spelregels waar je even doorheen moet. Een tip: als je dit spel met kinderen gaat spelen, lees dan eerst als volwassene zelf de spelregels door en leg het spel daarna uit aan je kinderen.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Het verhaal

Goed, door met de speluitleg. Architecten van het Westelijk Koninkrijk speelt zich af rond het jaar 850. Als speler (je bent een architect) wil je indruk maken op de koning door middel van het bouwen van gebouwen.
Hiervoor verzamelt iedere speler grondstoffen en daarnaast kun je leerlingen inhuren voor de bouw.

Spelregels Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Het doel van het spel is om aan het einde van het spel zoveel mogelijk overwinningspunten te hebben. Je kunt deze punten op verschillende manieren behalen. Onder andere door de gebouwen die je bouwt, door het bouwen aan de gezamenlijke kathedraal en door loyaal te zijn aan de Koning.

– Hoe kun je een gebouw bouwen in Architecten van het Westelijk Koninkrijk?

Een gebouw kun je bouwen met grondstoffen. De grondstoffen kun je in het spel verzamelen door één van jouw arbeiders op het spelbord te zetten bij de betreffende grondstof. Zet je bijvoorbeeld jouw arbeider op het spelbord op de groeve, dan krijg je steen. Maar staat er al een arbeider van jou bij die groeve? Dan krijg je drie steen. Staat er drie, krijg je er drie, enzovoorts.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Een andere manier om grondstoffen te krijgen is door leerlingen in te zetten. De leerlingkaarten kun je krijgen door één arbeider te plaatsen op het spelbord bij de leerlingkaarten + door een aantal zilverstukken te betalen. Je krijgt niet bij elke leerling grondstoffen: dat ligt eraan wat er bij de leerling op de kaart aangegeven staat.
Behalve grondstoffen zijn leerlingkaarten soms ook nódig om een gebouw te kunnen bouwen. Op sommige gebouwkaarten staat namelijk een speciaal symbool, zoals een kwast. Dat betekent dat je een leerling-kunstenaar nodig hebt om dit gebouw te kunnen bouwen.

leerlingen Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Zodra je je grondstoffen bij elkaar hebt, kun je het gebouw naar keuze bouwen. Ook voor het bouwen van een gebouw heb je een arbeider nodig. Deze leg je neer in het Gildehuis. Het Gildehuis wordt dus (onder andere) gevuld door arbeiders zodra je een gebouw wil bouwen.

grondstoffen spel

– Wat is het Gildehuis en de Kathedraal?

Het Gildehuis wordt dus gebruikt wanneer je een gebouw wil bouwen én wanneer een speler wil bouwen aan de gezamenlijke Kathedraal.
Het Gildehuis is bepalend voor de duur van het spel: zodra het Gildehuis vol ligt met arbeiders, is het spel af en wordt de laatste ronde gespeeld.

Gildehuis spel

De Kathedraal is het gezamenlijke bouwwerk waar alle spelers aan mogen werken. Hoe meer je aan de Kathedraal werkt, hoe blijer de Koning met jou is en hoe meer punten je dus krijgt aan het einde van het spel. Aan de Kathedraal kun je bouwen met grondstoffen. Hoe hoger je komt, hoe zeldzamer de grondstoffen worden. Behalve grondstoffen moet je ook iedere keer wanneer je bouwt een gebouwenkaart afleggen op de afleg-stapel. Mocht je geen gebouwenkaarten meer hebben, dan kun je die weer nieuwe verkrijgen door een arbeider te plaatsen in de werkplaats. Daardoor krijg je gratis één (of meerdere) gebouwenkaarten.

kathedraal spel bouwen

– Hoe werkt de zwarte markt?

Op de zwarte markt kun je voor een klein prijsje bijzondere grondstoffen krijgen. Marmer en goud zijn het meest zeldzaam en daardoor dus lastiger te verkrijgen. Maar op zwarte markt gaat dat een stukje gemakkelijker. Helaas kleven er ook nadelen aan de zwarte markt. Door hier te handelen ben je namelijk niet loyaal aan de Koning. Daardoor zak je op de zogeheten loyaliteitsladder, aan de linkerkant van het spelbord.
Hoe verder je zakt, hoe meer strafpunten je aan het einde van het spel krijgt. Maar hoe hoger je komt, hoe meer extra punten je krijgt.

zwarte markt spelletje

– De gevangenis

Dan is er nog de gevangenis. Daar kunnen je arbeiders terecht komen wanneer gevangen worden genomen door medespelers, door jezelf of doordat ze gepakt worden op de zwarte markt.
Een speler kan heel simpel, door een arbeider op het Stadscentrum te plaatsen, een aantal arbeiders gevangen nemen. Hij kan die van zichzelf of van een ander gevangen nemen. Het klinkt natuurlijk een beetje vreemd: jezelf gevangen nemen, maar uiteindelijk zal iedere speler dit wel gaan doen omdat je op een bepaald punt bijna door je arbeiders heen bent. En aangezien je het hele spel wel arbeiders nodig hebt, is het soms nodig om ze even in de gevangenis te plaatsen, om ze vervolgens weer te bevrijden.

gevangenis spel Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Vanuit de zwarte markt kunnen arbeiders ook in de gevangenis komen. Dit gebeurt wanneer het speciale symbool ergens verschijnt. Dat is een zwart zakje met drie pijltjes, die je onder andere in het Gildehuis ziet.

De winnaar

Zoals aangegeven is de winnaar diegene die uiteindelijk de meeste punten wint. Iedere speler telt (om de beurt) alle punten bij elkaar op. Je kunt ook minpunten krijgen, bijvoorbeeld als je laag op de loyaliteitsladder van de Koning geëindigd bent of omdat je meer dan twee arbeiders nog in de gevangenis hebt zitten.

Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Go or No Go

Wauw! Wat een super mooi spel is Architecten van het Westelijk Koninkrijk!! Zoals ik aan het begin al zei is het echt een aanrader om eerst een volwassene de speluitleg te laten lezen. Bij ons duurde het toen alsnog zo’n 30 minuten tot we alles uitgelegd hadden aan de jongens en toen kon het eerste potje toch echt beginnen. Daan en Jesse (10 jaar) hadden het spel direct goed door. Ook een vriendje (10 jaar) dat een paar dagen later het spel voor de eerste keer mee kwam spelen had het spel direct goed door. Dat is voor ons bewijs dat het spel écht heel goed speelbaar is voor kinderen, zolang een volwassene de regels maar goed begrijpt en uit kan leggen. Het spel is niet lastig, er zijn alleen veel keuzes die je kunt maken.
Wij vinden Architecten van het Westelijk Koninkrijk super uitdagend, spannend en afwisselend (je kunt veel verschillende tactieken gebruiken om een poging te doen tot de winst).
Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een erg mooi spel voor gezinnen (of alleen volwassenen) die houden van mooie, uitgebreide gezelschapsspellen. Het spel krijgt een hele dikke GO!

Architecten van het Westelijk Koninkrijk uitleg speluitleg spelregels

Architecten van het Westelijk Koninkrijk Facts

  • Leeftijd: volgens de spelregels vanaf 12 jaar, maar wij vinden het vanaf 10 jaar geschikt
  • Speelduur: 75 minuten
  • Aantal spelers: 1 – 5 spelers (kan dus ook solo gespeeld worden!)
  • Uitgiftedatum: mei 2020
  • Adviesprijs: € 49,95 en online hier te koop

Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een tactisch gezelschapsspel van White Goblin. Lees onze review van Architecten van het Westelijk Koninkrijk.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.