Gezelschapsspellen

5x de leukste korte gezinsspelletjes met kinderen

5x de leukste korte gezinsspelletjes met kinderen

Werkdruk neemt langzaam toe en kinderen gaan weer steeds meer naar school. We mogen er ook weer lekker met elkaar op uit. Dus tijd voor ons spellen-testpanel. Uit onze uitpuilende spellenkast hebben we een top 5 gemaakt van leuke korte gezinsspelletjes!

Game on!

Als de kids van (15, 13 en 8) niet op hun playstation/tablet/mobiel mogen, komt standaard het geklaag: “Maham, ik verveel me. Wat moet ik dàn gaan doen?” Na wat wandelsessies hier in de buurt, een mozaïekworkshop, actieve workouts, en de Jan van Haasteren legpuzzels, was het tijd voor wat nieuws!
De hamvraag: Wat vinden we de leukste spellen om met het gezin te doen? Bijvoorbeeld op het terras of net na het eten, voor bedtijd. Gezellig, niet te lang, met een vleugje humor. De dobbelstenen en kaarten gaan al standaard mee in de tas en waren altijd goed voor een gezellige middag. Hoog tijd dus om deze top 5 van de leukste korte gezinsspelletjes met jullie te delen. Blijven we weer lekker lang op dat terras zitten!

#1 – 30 Seconds

Bij iedereen is het spel 30 seconds vast bekend. Zo niet, lees dan onze review hier even. Wij hebben in Denemarken zo gelachen op onze hostelkamer. Soms korten we het wel even in, want de bedtijd haalt ons in. Leuk voor de hele gezin en er zitten best nog lastige woorden tussen. Zo had de kleinste van 8 een strakke actie. Er werd druk een boef nagedaan, toen pistoolschoten en daarna politiegeluiden. Yessss, ik had hem goed! Toen ik later het kaartje bekeek, zag ik dat ze 1 letter verkeerd had gelezen, er stond namelijk over(v)all.

#2 – Kaartspelletjes: Take5, Elven, Zweeds pesten, pik-pakken of ‘O Hell!’

Bij mijn opa en oma was ik vroeger al aan het kaarten met mijn neefjes en nichtjes. Toen al lekker fanatiek en het ging altijd om geld (dubbeltjes). Daarom blijft kaarten denk ook bij mij favoriet. Kennelijk geef ik dit gen ook door aan mijn kinderen. Het is bijna onmogelijk om een favoriet te kiezen, dus vandaar onder de noemer ‘kaartspelletjes’.

  • Take5 neemt makkelijk mee, is voor iedereen goed te begrijpen en kun je makkelijk met 5 personen spelen. Het kan alle kanten op en daarom is geluk een belangrijk element. En laat je daar nou net geen invloed op hebben….
  • Elven is een kaart(stok)variant met een ‘bank’ en rondes met van 11-en, 21-en en 31-en, waarbij je van de winnaar steeds geld ‘uit de pot mag halen’. Voor iedereen heerlijk om in die pot met geld te graaien.
  • Zweeds pesten (of Shithead) is ook een leuke variant die ik nog ken uit mijn backpack tijd. Snel uitgaan met handkaarten en 3 blinden en elkaar lekker pesten.
  • Met pik-pakken kun je elkaar ook flink in de weg zitten. Ook al heb je dan maar 3 kaarten, je moet soms een hoge prijs betalen
  • Het strategisch gokkaarten spel ‘O Hell!’ is lastig, want hoeveel slagen ga je halen…. Daar steken de anderen graag een stokje voor. We hebben dit spel zelfs met de Spaanse obers in Valencia gedaan! Fantastisch hoe spelletjes verbinden.

#3 – Ranking de Family

Goh, zo leer je jezelf wel even kennen met dit Ranking the Family spel. Zit ik 5 dagen in de sport-stand, zegt mijn dochter doodleuk dat zij dus het sportiefste is, omdat ze elke dag naar school fietst. En daarna mijn vriend, omdat hij het vaak over zijn racefiets heeft en elke dag zegt dat hij een rondje wil gaan rijden (maar dat niet doet). Lekker dan, sta jij wel ineens op 1 omdat je nooit het toiletpapier aanvult of altijd zeurt. Heerlijk die momenten van zelfreflectie en natuurlijk een flinke dosis zelfspot!

#4 – Regenwormen

Tijdens de lunch in het pretpark, kwam dit spel op tafel en hebben we lekker met elkaar gestreden. Met Regenwormen ‘koop’ je stenen met hoge waarden en hoop je alles te kunnen houden tot de voorraad op is. Maar natuurlijk kun je ook van elkaar stelen, hoe irritant is dat! Ik had mijn schoonzus net ontzien en nu pikt ze gewoon mijn steen af! Hilarisch hoe fanatiek iedereen werd. Daarna maar snel weer lekker van de waterglijbaan geweest en een rondje zweefmolen gedaan!

#5 – Patchwork

Redelijk nieuw spel van 999 games, dit Patchwork, maar met een nieuwe twist. Met dit spel moet je dobbelen, vormen bekijken en kun je creatief tekenen. Dat is echt iets van nu, dat ‘doodlen’. Met de kaarten en dobbelsteen kies je de vorm die je op jouw blad moet invullen. Kies een goede plek, want je wilt de meeste punten! Passen en meten dus!

Nog veel meer

Goh, wat houden wij toch van korte gezinsspelletjes. Kennen jullie het typische West-Friese ‘Sjekken’? Op een groot speelbord schiet je jouw schijfjes in de gaten (net als bij poolen). Met 4 personen ga je met 2 teams tegen elkaar strijden. Je krijgt wel wat zere vingers.
Wellicht komen we binnenkort met nog meer leuke spellen bij je terug. Dan meer over de zoektocht naar El Dorado (review) (soort Junior Catan achtig, lees hier onze review van dat spel) en Mandela en het dobbelspel Keer op Keer. Oh en vergeet Speed cups niet!

Tot zover dit overzicht van vijf leuke korte gezinsspelletjes!

Wil je graag korte spelletjes met kinderen spelen? Wij hebben een top 5 gemaakt van leuke korte gezinsspelletjes die wij graag spelen. Kijk maar mee!

Lees ook de volgende spel reviews:

Architecten van het Westelijk Koninkrijk
Toffe Turner
 La Cucaracha Loop
Poepspel
Monopoly bouwen

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.