Gastblog Opvoeding & Ouderschap

Zo leer je je kind veilig fietsen

Zo leer je je kind veilig fietsen
Linda - Go or No Go

Leren fietsen in een grote mijlpaal in de ontwikkeling van elk kind. Denk je dat jouw kind er klaar voor is, hoe pak je dit dan aan? In dit artikel advies en handige tips voor het veilig leren fietsen van jouw kleintje. Van de juiste kinderfiets tot het eerste rondje zonder zijwieltjes, het is een mooie ervaring om je kind te leren fietsen.

Zorg dat je kind er klaar voor is

Wanneer je denkt aan het kopen van de eerste fiets voor je kind, zorg er dan voor dat ze er ook echt klaar voor zijn. Net zoals bij leren lezen, ontwikkeld elk kind zich op haar of zijn eigen tempo. Het heeft geen zin met veel fanfare een fiets te introduceren, wanneer jouw kleintje er eigenlijk (nog) geen zin in heeft of regelrecht angst heeft voor het gebeuren. Ook is het belangrijk dat het kind fysiek klaar is om te leren fietsen.

Er bestaat niet echt een optimale leeftijd waarop een kind kan leren fietsen. Het gemiddelde ligt ongeveer op 5 jaar, maar sommige zijn er al vanaf 3 jaar bij, terwijl andere kids pas rond de 7 of 8 jaar helemaal zelfstandig op de tweewieler zitten. Let dus op de signalen bij jouw kind, als je bijvoorbeeld in het park andere kinderen ziet fietsen of bij de oudere zus of broer die er al met de fiets op uit gaat.

Schaf de juiste fiets aan

Merk je dat jouw kind inderdaad graag wil leren fietsen en er klaar voor is, dan ga je op zoek naar een kinderfiets. Het is aan te raden om dit samen te doen, zodat het kind ook enthousiast is bij de keuze van de fiets en er maar al te graag mee op pad gaat. Wat wellicht triviaal lijkt in onze ogen, aspecten zoals de kleur van de fiets of een bepaalde accessoire, kunnen voor jouw kleine erg belangrijk zijn. Ga hier gewoon in mee, zolang de fiets die je uiteindelijk selecteert goed en veilig is.

Waar let je op bij het kopen van een kinderfiets? Ten eerste is de maat belangrijk, bepaald door de grootte van het wiel en het frame. Zorg ervoor dat je niet gelijk te groot gaat, je wilt dat je kind zich comfortabel op de fiets voelt en gemakkelijk nog met beide benen op de grond kan staan. Dit is belangrijk voor het veilig en snel leren fietsen!

De eerste kinderfiets kan erg simpel zijn. Laat de versnellingen achterwege, maar zorg er wel voor dat het fietsje een terugtraprem heeft. Een terugtraprem is veiliger in gebruik en geeft betere controle over de fiets. Zorg voor een stevige kettingkast, zodat er niets tussen de ketting kan komen en een lage instap voor makkelijk op- en afstappen.

Let op het kind en geef ze de ruimte

Het hangt van het karakter van jouw kind af voor welke aanpak je kiest bij het oefenen met de fiets. Sommige kinderen hebben constante bevestiging en nabijheid nodig om zich veilig te voelen, anderen willen juist zoveel mogelijk alles zelf doen, tot het vallen aan toe. Tijdens de eerste paar sessies zal het er in feite op neer komen dat je heel hard mee rent, terwijl jouw kindje vooruit trapt. Goed ook voor je eigen conditie!

Hoe lang je je kind hierbij vast moet houden, hangt af van de motorische ontwikkeling en het evenwichtsgevoel van jouw kind. Sommige hebben de balans gelijk te pakken, anderen vinden het super eng als ze ook maar het idee hebben dat ze er alleen voor staan. Geef jouw kind hierin de ruimte, wees geduldig en laat vooral geen frustratie zien. Er is geen goed of fout hier, elk kind neemt haar of zijn eigen tijd om dingen aan te leren.

Laat je kindje sowieso een fietshelm dragen, wat in vele landen al verplicht is zelfs.

Tips bij het leren fietsen

Ga je oefenen met je kleintje, zorg dan dat de omgeving rustig en veilig is, in het park bijvoorbeeld, of op een leeg parkeerterrein. Wanneer het, naast het leren omgaan met de fiets en de nieuwe bewegingen, ook nog op andere weggebruikers moet letten, kan dit al snel teveel worden. Pas als het kind meer zelfvertrouwen heeft, kun je een iets drukkere omgeving introduceren. Besteed hierbij dan gelijk aandacht aan verkeersregels en veilig weggebruik.

Moedig je kleintje er vanaf het begin op aan vooruit te kijken en niet naar de voeten, waar ze de neiging naar hebben. Zo kunnen ze de richting beter bepalen en zullen ze minder snel van de stoep af roetsjen. Oefen ook gelijk het stoppen en afstappen aan, dit schept betere controle over de fiets en een veiliger gevoel. Begin je met zijwieltjes, dan kun je deze gaandeweg steeds hoger afstellen.

Op een gegeven moment merk je dat je kind al trappend balanceert en vooruit blijft gaan, terwijl je (stiekem) hebt losgelaten. Roep hierbij niet gelijk uit, maar laat het kind langzaam wennen aan het gevoel zelf op de fiets te zitten. Dit is echter een belangrijk moment en voor je het weet hoef je niet meer mee te rennen. Je kind kan fietsen!


Fietsfoto via Shutterstock


logo


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.