Opvoeding & Ouderschap

Terug naar school: Lief kind, het komt goed

Terug naar school: Lief kind, het komt goed
Joyce

Ik voel je angst en zie je gezicht. Maandag moet je weer naar school, maar het liefste blijf je thuis. Al die regels, geen knuffel van de juf en dan ook nog niet volledig naar school. Lief kind, het komt goed.

Een hoop veranderingen

Lief kind, wat heb je hard gewerkt de afgelopen weken. Het was niet makkelijk. De eerste weken waren nog wel leuk, maar toen begon je je vrienden te missen. De juffen op school. En dan waren er ook nog de contacten en lesmomenten online. Wat  een hoop veranderingen in een korte tijd. Je vond het gek en moeilijk. Lief kind, dat begrepen we allemaal. Voor ons was het ook moeilijk, maar we hebben het samen gedaan! Samen zijn we er vol voor gegaan en wat ben ik trots op je, lief kind!

Terug naar school

En nu komt er weer een verandering bij. Je mag weer terug naar school. Sommige vinden het heerlijk, maar andere zijn bang. Bang voor wat gaat komen. Lief kind, ik zie je nadenken. Je hoofd maakt overuren. Wat gaat er straks allemaal gebeuren? Ik zie je nadenken en je verandert elke keer van gedachte. Soms wil je wel en soms wil je niet. Want terug naar school betekent niet terug naar het gewone. Er zijn een hoop regels waar je je aan moet houden. Lief kind, het komt goed. Echt waar

Regels, regels en regels

Ik zag je kijken toen ik je vertelde wat er allemaal ging gebeuren. Dat ik niet mee mag naar binnen. Dat je afstand moet houden van de juf. Dat je vaak je handen moet wassen. Ik zag je gezicht en de tranen in je ogen. En ik zag je hoofd overuren maken. Je wist even niet hoe je dit allemaal moest doen, maar lief kind, het komt goed! Je doet al zoveel van die regels. Buiten bewaar je afstand van de mensen. Je wast al elke dag meerdere keren je handen en lief kind, je bent zelfstandig genoeg. Dit gaat goed komen. Echt waar!

De jongste groepen

Je vraagt je af of de juf je mag knuffelen wanneer je verdrietig bent en of ze je mag helpen als je valt. Helaas moet de juf afstand houden en kan ze er fysiek niet voor je zijn. Maar lief kind, ik weet uit ervaring dat een juf een hoop liefde op afstand kan geven. Hoewel ik heel goed begrijp dat je fysieke aanrakingen gaat missen, zijn er gelukkig andere manieren. Je vriendjes zijn er ook en samen kunnen jullie veel meer dan je denkt! Maar in gedachte zie ik al die kleintjes voor mij:

Je staat op het plein met je tasje. Je moeder mag niet mee. Zo klein als je bent, moet je nu zelf naar binnen. Je bent bang en de tranen staan al in je ogen. Terwijl je om je heen kijkt en langzaam naar de deur loopt zie je jouw juf. Het liefste ren jaar naar je toe, maar met een armgebaar laat ze je weten dat je afstand moet houden. Geen knuffel van je juf, niemand die jouw troost. Je zucht diep en een traan rolt over je wang. “Mama, ik wil weer terug naar jou. Terug naar jouw warme knuffel en aaien over je wang”. Maar dat kan niet. In de klas zie je gelukkig je vriendjes, maar voordat je binnen mag komen moet je eerst je handen wassen. Tijdens de les houdt de juf afstand en wanneer je dan ook nog valt mag de juf je niet troosten. Wat oneerlijk! Was de school maar nooit opengegaan.

Samen kunnen we dit

Lief kind, dit zou kunnen gebeuren, maar weet je? Samen komen wij deze tijd door! Ik leer je kusjes op afstand te geven en te ontvangen. Je wordt steeds beter in het vangen van mijn kusjes en ze neer te leggen op je wang. Het plezier straalt van je af en ik weet zeker dat je juf dit ook leuk vindt. In je tas stop ik een fotootje. Zo kan je altijd naar mij kijken als je even verdrietig bent. Op de binnenkant van je pols teken ik een hartje. Zo weet je dat ik er altijd voor je ben en je knuffelt. Ook al ben ik er niet. Gelukkig mag je knuffel ook mee van de juf voor als je verdrietig bent of boos. Dan kan die knuffel je troosten. Zie je lief kind, zelfs je juf denkt met jou mee!

Lief kind, je bent de thuisperiode goed doorgekomen en ook dit gaat jouw lukken. Samen zijn wij sterk. Jij,wij, je vriendjes en je juf. Samen gaan we dit doen. Lief kind, het komt allemaal goed! Ook wanneer het even niet lukt. Haal diep adem en begin weer opnieuw. Het komt goed. Samen gaan we ervoor zorgen dat dit gaat lukken.

Lief kind, het komt goed.


Lees ook van Joyce: Lieve mama, je doet het goed.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.