10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

( Review en Speluitleg } | Harvest Island van Jumbo

( Review en Speluitleg } | Harvest Island van Jumbo

Een kaartspel dat draait om de vier seizoenen: dat is Harvest Island van Jumbo. In dit artikel lees je de speluitleg van Harvest Island en wat wij van het spel vinden. Wij speelden het spel met 2 volwassenen en twee 10-jarigen.

Speluitleg Harvest Island van Jumbo

De spelregels van Harvest Island zijn, wanneer je de speluitleg leest, best complex. Je moet echt even rustig door de spelregels heen lezen, want er zijn allerlei stappen en handelingen mogelijk. Máár: zodra je na het lezen van de spelregels de eerste keer gaat spelen, wordt er eigenlijk direct veel duidelijk en voelt het helemaal niet als een lastig of moeilijk spel. Onze tip: lees als ouder eerst even de spelregels zelf door (voordat je met z’n allen klaar zit aan tafel om de eerste keer om spelen) en leg het daarna uit aan de kinderen.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk fruit te oogsten. Het geoogste fruit levert namelijk aan het einde van het spel punten op. Daarnaast kun je extra punten verdienen door veel fruit in één keer te oogsten.

fruit harvest island

Spelregels

Harvest Island werkt met de vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter. Voor ieder seizoen is er een stapel kaarten met fruitsoorten. Bepaalde fruitsoorten komen in bepaalde seizoenen voor. Zo vind je aardbeien alleen in de winter en mango’s alleen in de lente en de zomer.

Iedere speler heeft drie velden waar hij fruit kan zaaien. Er kan maar 1 fruitsoort per veld gezaaid worden. Zodra je je fruit van je veld oogst, is er weer ruimte voor een nieuw soort fruitzaad.
Fruit kun je op een veld zaaien door een fruitkaart onder de veldkaart te leggen. Dus leg je mango onder jouw veldkaart, dan kun je vanaf nu mango’s planten.

Iedere speler start het spel met vier fruitkaarten uit de lente. Aan het einde van je beurt vul je je handkaarten altijd weer aan tot vier.

speluitleg harvest Island van Jumbo

In je beurt heb je twee opties: twee kaarten uitspelen óf oogsten:

-Twee kaarten uitspelen

Als je ervoor kiest om twee kaarten uit te spelen, heb je meerdere opties. Je kunt een fruitsoort zaaien (onder je veldkaart leggen), een fruitkaart planten (op de veldkaart leggen), fruit plukken (je legt je fruitkaart in de voorraad) en je kunt bemesten (een bemestingskaart leg je op een veldkaart).

  • Zaaien: je zaait een fruitsoort door hem onder je veldkaart te leggen
  • Planten: Een fruitsoort leg je op je veldkaart en hierdoor heb je dus fruit geplant. Op je veldkaart staat aangegeven hoeveel fruitkaarten er maximaal op het veld geplant mogen worden. Iedere speler heeft een veld voor 3 fruitkaarten, 5 fruitkaarten en oneindig veel fruitkaarten.
  • Plukken: Als je kaarten in je handen hebt waar je niets mee kunt, kun je in je beurt ervoor kiezen om een of twee kaarten af te leggen in de voorraad.
  • Bemesten: Als je een bemestingskaart in je handen hebt, kun je die bij een gezaaide fruitsoort op het veld leggen. Deze kaart telt bij de telling van het aantal fruitkaarten als twee punten.
speluitleg harvest Island van Jumbo

De voorraad en de markt

Zoals aangegeven mag je fruitkaarten in de voorraad leggen. De voorraad ligt naast het speelbord. Zodra er vier kaarten in de voorraad liggen, gaan deze kaarten naar de markt. Op de markt ligt fruit dat voor alle spelers beschikbaar is.

Als je twee kaarten gespeeld hebt, mag je je hand aanvullen tot vier kaarten. Dat kan door een kaart uit de markt te pakken of een kaart van de seizoen-stapel te pakken.

Zodra er in de voorraad opnieuw weer minimaal vier kaarten liggen, gaan de kaarten uit de markt aan het einde van de beurt weg en komen daar de voorraad-kaarten voor in de plaats.

-Oogsten

In plaats van kaarten uitspelen kun je er ook voor kiezen om te oogsten. Je kunt altijd oogsten, ook als er nog geen fruit op je veldkaart ligt. Dit kun je bijvoorbeeld doen wanneer je een zaadje hebt geplant waarvan het fruit al helemaal uit het spel is.
Wanneer je minimaal drie kaarten oogst (fruitkaarten of bemestingskaarten), komen de fruit-fiches om te hoek kijken. Bij het oogsten tel je het aantal fruitkaarten op dit veld (een bemestingskaart telt voor 2). Heb je bijvoorbeeld 6 mango’s geoogst, dan mag je het mango-fiche op het speelbord op 6 leggen. Indien dit betekent dat jij de meeste mango-kaarten in één keer geoogst hebt, krijg jij een speciale bonus: een dier-fiche.
Maar stel dat een andere speler later in het spel 7 mango’s in één keer oogst, dan gaat het mango-fiche op 7 op het speelbord en gaat het dieren-fiche naar deze speler.

Noodweer

Het kan voorkomen dat er noodweer komt. Tussen de fruitkaarten zitten er namelijk in ieder seizoen ook zon- en regenkaarten. Wanneer er drie zonkaarten of regenkaarten liggen, is het noodweer. Stel dat er een regenkaart ligt en er wordt vervolgens een zonkaart getrokken, dan heffen deze kaarten elkaar op en worden ze op de aflegstapel gelegd.

Zodra er wel noodweer ontstaat, moeten alle spelers zelf het noodweer oplossen. Dit doen ze door het veld te pakken met de meeste fruitkaarten/bemestingskaarten. Dit aantal deel je door de helft en dat is het aantal fruitkaarten dat je op de aflegstapel moet leggen.

fruit zaaien harvest jumbo

Harvest Island score berekenen

Zodra alle seizoenskaarten op zijn, wordt de ronde afgespeeld en is het tijd om te tellen. Voor alle fruitkaarten die je nog op je veld hebt liggen, krijg je twee punten. Voor de dierenfiche’s die je verdiend hebt, krijg je 8 punten. En voor alle geoogste fruitkaarten ontvang je het aantal punten dat op de kaart staat. Diegene met de meeste aantal punten is de winnaar.

Go or No Go

Harvest Island van Jumbo is een tactisch kaartspel, waarbij je uiteraard ook wat geluk moet hebben. Het tactische gedeelte zit hem in welke fruitsoorten je op welk veld oogst. Je moet rekening houden met wat je tegenspelers doen: als zij hetzelfde soort fruit zaaien, kan er een strijd ontstaan om de fruitkaarten en het dierenfiche. Daarnaast is niet iedere fruitsoort in elk seizoen beschikbaar en moet je op tijd oogsten, ook voor het noodweer.

Wij vinden het spel leuk! We moesten ons even door de spelregels heen worstelen, maar zodra je het doorhebt, is het gemakkelijk te spelen en leuk voor jong en oud. Het spel ziet er mooi uit en krijgt van ons zeker een GO!!

Harvest Island Facts

  • Leeftijd: vanaf 8 jaar (maar wat ons betreft gezien het tactische gedeelde het leukste vanaf 9 jaar)
  • Aantal spelers: 2 – 4 spelers
  • Speelduur: 35 – 45 minuten
  • Adviesprijs: € 23,95 en bij bol.com te koop
♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.