10 jaar 11 jaar 12 jaar 13 jaar 14 jaar 15 jaar 16 jaar 8 jaar 9 jaar Gezelschapsspellen

NOPE! | { Review } | Exploding Kittens

exploding kittens review
Linda - Go or No Go

“Hey! Lees deze regels niet! Lezen is namelijk de slechtste manier om een spel te leren spelen!” Dat is het eerste wat je leest wanneer je de speluitleg van Exploding Kittens erbij pakt. Het is ons meteen duidelijk: dit is geen standaard spelletje…LEUK!!

Hoe werkt Exploding Kittens

Goed, zoals dus aangegeven in de speluitleg: niet gaan lezen, maar bekijk de instructievideo op de website en leer het spel door het zelf te spelen. Eerlijk is eerlijk, dat voegde voor ons niet zo veel toe. We gingen het spel namelijk met de kinderen spelen en de instructievideo is Engelstalig. Zou dus top zijn als deze ook in een Nederlandse versie gemaakt wordt.
Wij pakten dus vervolgens op de ouderwetse manier de spelregels erbij. Na een kleine 5 minuten wisten we al hoe het spel werkt en konden we beginnen!

Speluitleg Exploding Kittens

De spelregels van Exploding Kittens zien er duidelijk en simpel uit, met veel tekeningen erbij. Het spel is eenvoudig te leren. Zo legden Daan en Jesse zelfstandig na een paar keer spelen het spel uit aan een vriendje dat kwam spelen.
Bij Exploding Kittens krijgt iedere speler 7 kaarten. Voordat je deze kaarten uitdeelt, haal je eerst even de Exploding Kittens (4 stuks) en de Ontmantelkaarten (6 stuks) uit de stapel, zodat niemand die gedeeld krijgt. Vervolgens geef je iedere speler 1 ontmantelkaart. De overige ontmantelkaarten en Exploding Kittens schud je in de afpakstapel. Let op: het aantal Exploding Kittens dat in de afpakstapel moeten is afhankelijk van het aantal spelers.

Iedere kaart in je hand staat voor een bepaalde actie. Wanneer je aan de beurt bent kun je twee dingen doen. Je kunt passen óf je kunt een of meerdere kaarten uit je hand uitspelen. Wanneer je een kaart uitspeelt, lees je hardop de actie voor die op de kaart staat. Vervolgens wordt de actie uitgevoerd.

 • Aanval: met deze kaart beëindig je je eigen beurt direct zonder een kaart van de afpakstapel te trekken én dwing je de volgende speler om 2 beurten uit te voeren.
 • Sla over: Met deze kaart kun je een beurt overslaan en hoef je dus geen nieuwe kaart van de afpakstapel te trekken.
 • Kateautje: Als je deze kaart uitspeelt mag je een speler noemen die jou een kaart uit zijn hand cadeau moet geven.
 • Schud: Met deze kaart zorg je ervoor dat de afpakstapel direct geschud moet worden.
 • Voorspel de toekomst: Met deze kaart mag je de bovenste drie kaarten van de afpakstapel bekijken en in dezelfde volgorde weer terugleggen.
 • Katten: Kattenkaarten hebben geen waarde of actie, ténzij je minimaal twee dezelfde hebt. Als je deze twee dezelfde kattenkaarten gelijktijdig uitspeelt, mag je bij een andere speler een kaart trekken.
  (Wanneer je het spel vaker gespeeld hebt, is deze regel uit te breiden: met drie dezelfde kattenkaarten mag je een actiekaart opnoemen. Als de speler aan wie je deze kaart vraagt deze kaart bezit, moet hij hem aan jou geven.
  De volgende uitbreiding is dat je met vijf verschillende kattenkaarten een willekeurige kaart uit de stapel mag kiezen.)
 • Exploding Kitten: deze kaart wil je absoluut niet van de afpakstapel pakken! Die zorgt er namelijk voor dat je ontploft en af bent….tenzij:
 • Ontmantelkaart: tenzij je een ontmantelkaart hebt dus! Deze kaart is jouw bescherming tegen een Exploding Kitten kaart. Je legt de ontmantelkaart op de aflegstapel. De Exploding Kitten kaart mag je zelf terug stoppen in de afpakstapel. Zorgt ervoor dat de andere spelers niet zien waar je de kaart stopt!
 • NOPE: tot slot hebben we mijn favoriete kaart: de Nope kaart! Deze kaart zorgt ervoor dat een kaart die door een andere speler uitgespeeld wordt, ongedaan wordt gemaakt. Let op: je kunt de Nope kaart niet uitspelen tegen een Exploding Kitten of een ontmantelkaart.

De Nope kaarten

De Nope kaart is dus een waardevolle kaart. Je kunt hiermee bijvoorbeeld ervoor zorgen dat een speler geen beurt over kan slaan. Waarom je dat zou willen? Stel dat je weet dat er bovenop een Exploding Kitten kaart ligt (bijvoorbeeld omdat je dat gezien hebt met een Voorspel  de toekomst kaart) en de andere speler wil dus zijn beurt overslaan, dan zorg jij er met de Nope kaart voor dat hij dit niet mag.
De tegenstander kan overigens op jouw Nope kaart ook weer een Nope kaart spelen, die jouw Nope kaart weer ongedaan maakt (volg je het nog ;-)?!)

Vormgeving van de kaarten

Ik kan deze review echt niet afsluiten zonder iets te zeggen over de kaarten zelf. De speelkaarten zijn namelijk echt hilarisch en daarom extra leuk om ook bij het uitspelen even voor te lezen. Let op, het gaat om niks zeggende quotes tot zeer droge humor. Enkele voorbeelden:

“Nope! Een antiNOPE springt de kamer binnen”
“Kateautje: Smeer pindakaas op je buik en maak nieuwe vrienden”
“Nope! Win de Nopebelprijs voor de vrede”
“Sla over: Trek een kat-oenen broekje met panterprint aan”
“Aanval: Zet je woelig woekerende rughaar in”

Uiteraard hoort bij alle quotes een rare, maffe, grappige afbeelding. Heerlijk!

exploding kittens review

Exploding Kittens 18+

Dan hebben we nog de Exploding Kittens 18+ versie. Je raadt het al, deze versie is net wat kindonvriendelijker. Je kunt je voorstellen dat onze tieners énorm in een deuk lagen toen wij besloten om ze dan toch maar een keer de 18+ versie mee te laten spelen.
Het spel werkt exact hetzelfde, enige verschil zijn de afbeeldingen en quotes op de kaarten. Onze conclusie: Inderdaad geen versie voor een 10-jarige, hahaha. Natuurlijk ook hier weer enkele voorbeelden voor je:

“Aanval: Laat wat schattige pinguïndiarree vliegen”
“Kateautje: Kots je beste vriend onder”
“Voorspel de toekomst: kruip in de kont van een geit en ontdek veel wonderlijke dingen”
“Sla over: Gebruik slappe oude wijven tieten voor het parachutespringen”
“Voorspel de toekomst: hang een vlinder aan je geslachtsdelen en kijk waar deze jou brengt in het leven”

exploding kittens 18+ review

Dus…je vraagt je dan toch wel af wat voor persoon er achter deze op z’n zachtst gezegd bijzondere quotes zit, haha! Anyway, deze versie wordt bij ons netjes opgeborgen in een la in en de gewone Exploding Kittens versie krijgt een plekje in de spellenkast!

NOPE! | { Review } | Exploding Kittens

Go or No Go

Exploding Kittens is een super makkelijk én erg leuk spel. Je kunt elkaar lekker in de weg zitten door op het juiste moment kaarten uit te spelen. Het is een tactisch spel en zowel voor jong als oud leuk. De 18+ versie is een grappige variant om mee te nemen op vriendenweekend. Met een drankje op is ie vast nog hilarischer.
Exploding Kittens krijgt van ons een GO!

Exploding Kittens Facts

Lees ook: Review exploding Kittens Good VS Evil (2023)

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 4 Comments

 • Reply
  sansa
  20 augustus 2023 at 11:46

  We spelen met 2.
  Speler 1 speelt een aanvalkaart, de tweede speler speelt ook een aanvalkaart. Waarop speler 1 een nope kaart legt.
  – ik veronderstel dat speler 2 dan twee kaarten moet nemen?
  – Wat als er maar 1 kaart (de exploding kitten) meer is. Speler 2 heeft 1 ontmantelkaart.
  Is het spel dan gedaan en wint speler 1?

 • Reply
  Benjamin
  31 januari 2022 at 08:59

  als je een aanvalskaart legt en er legt iemand vervolgens een stop kaartr op. Aan wie is het dan?

  • Reply
   Linda - Go or No Go
   31 januari 2022 at 09:24

   Hoi Benjamin,
   Elke kaart
   (of paar of speciale combinatie)
   die eerder gespeeld is
   voorafgaand aan een Nope
   kaart, komt hiermee te vervallen. Oftewel, de aanvalkaart komt te vervallen en diegene die de aanval speelde is opnieuw aan de beurt.

 • Reply
  Vakjury Winnaars Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021 - Go or No Go
  7 september 2021 at 06:00

  […] Throw Burrito is een grappig partyspel van de makers van Exploding Kittens. Het is een combinatie van een kaartspel en trefbal. Het spel is geschikt is voor de hele familie […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.