Creatief & Knutselen Moederdag

Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag

Rosie

Over een paar dagen is het weer Moederdag. Op deze dag staan we officieel stil bij de rol van de moeder, maar de commercie speelt hier al jaren mooi op in. De winkels komen met de prachtigste producten en ‘aanbiedingen’ voor de liefste mama. Maar zelf knutselen is natuurlijk veel leuker. In deze blog leg ik je uit hoe je voor mama een zoutdeeghanger kunt maken.

De oorsprong van Moederdag

Waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? Moederdag is ontstaan in Amerika. Anna Jarvis, een Amerikaanse vrouw, verloor haar moeder op 9 mei 1905. Precies een jaar later (op 9 mei 1906) organiseerde zij, om haar eigen moeder te herdenken, de eerste ‘algemene herdenkingsdag van alle moeders’. Acht jaar later, in 1914, besloot president Wilson dat elke 2e zondag van mei voortaan een nationale feestdag zou zijn, namelijk ‘Mother’s Day’. In Nederland kennen wij deze traditie sinds, ongeveer, 1925.

Knutselen voor Moederdag

Naast dat het belangrijk is dat je op Moederdag stil staat bij de rol van je moeder in jouw leven, vindt ze het vast ook ontzettend leuk om een zelfgemaakt cadeau van haar kinderen/kleinkinderen te krijgen.

Dit jaar een makkelijk, maar oh zo’n leuk cadeau: een zoutdeeghanger. Deze hanger kun je al met de allerjongsten maken!

Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag

Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag

Wat heb je nodig?

 • 3 kopjes bloem (ongeveer 450 gram)
 • 1 kopje water (ongeveer 150 ml)
 • 1 theelepel olie
 • 1 kopje zout (ongeveer 150 gram)
 • uitsteekvormpjes van bijvoorbeeld een hartje, sterretje of letters
 • elastiek/een mooi koord voor de hanger en eventueel kralen

Hoe maak je een zoutdeeghanger?

 1. Meng de bloem met het zout.
 2. Voeg daar vervolgens de olie en het water aan toe. Gebruik niet teveel olie, want dan zal het zoutdeeg niet drogen/hard worden. Merk je tijdens het mengen dat het deeg te nat is? Voeg er dan wat meer bloem aan toe. Merk je juist dat je deeg te droog is? Voeg er dan wat water aan toe. Uiteindelijk voelt het deeg als klei.
 3. Maak met je hand of met een deegroller het deeg wat platter.
 4. Nu kun je met je verschillende vormpjes er mooie figuurtjes uit drukken.Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag
 5. Voor de hanger moet je er ook voor zorgen dat er een gaatje in je deeg zit. Op het laatst kan er dan een touwtje doorheen.
 6. Je kunt de figuurtjes op een droge plek in huis laten drogen, maar dit duurt wel een paar dagen. Een snellere manier is bakken in de oven.Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag
 7. Leg je figuurtjes op een bakplaat en bak ze in de oven ongeveer 1 uur lang op 100 graden. Let op! Bij figuurtjes die wat dikker zijn kan het wat langer duren.
 8. Als de bovenkant van je figuurtjes na ongeveer 1 uur klaar is, dat merk je als ie hard is, dan draai je de figuurtjes om en dan bak je deze nog ongeveer 10 minuten. Laat daarna de zoutdeeg figuurtjes goed afkoelen.
 9. Als de zoutdeeg figuurtjes zijn afgekoeld kun je deze gaan verven. Laat je verf goed opdrogen.Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag
 10. Als laatste kun je er een touwtje doorheen halen en mooi versieren met bijvoorbeeld kralen.
 11. Heb je nog wat deeg over? Dit hoef je helemaal niet weg te gooien. Je kunt je deeg in een luchtdichte verpakking een weekje in de koelkast bewaren. Dan kun je er in de komende week nog meer leuks van maken.

Fijne Moederdag allemaal en veel plezier met knutselen!

Like it? Pin it!

Wil je knutselen voor Moederdag? Deze leuke en simpele knutsel is voor de allerkleinsten! Knutsel een zoutdeeghanger voor Moederdag


Lees ook: Moederdag knutsels en een Moederdag bloem op hout knutselen.

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.