Opvoeding & Ouderschap

Hooikoorts bij kinderen: klachten verminderen én verhelpen

Hooikoorts bij kinderen: klachten verminderen én verhelpen

Kinderen kunnen op jonge leeftijd al last hebben van hooikoorts. Bij een milde hooikoorts kun je de klachten door de war halen met verkoudheidsklachten, alleen vaak zit het verschil in de periode: hooikoorts houdt lang aan, te lang voor een normale verkoudheid. Tegenwoordig wordt er ook nog wel eens getwijfeld: heb ik hooikoorts of corona? Begrijpelijk, want milde corona klachten lijken ook weer op verkoudheidsklachten en dus ook op hooikoortsklachten.
In dit artikel lees je wat de symptomen van hooikoorts bij kinderen zijn en hooikoortsbehandelingen voor kinderen.

Wat is het nu eigenlijk?

Als je kind hooikoorts heeft, dan heeft hij een allergie voor pollenkorrels van stuifmeel van grassen, bomen of planten. Je kind kan voor meerdere pollen allergisch zijn en dus meerdere periodes in het jaar last hebben van hooikoorts.

Symptomen hooikoorts bij kinderen

De symptomen van hooikoorts bij kinderen zijn niet verschillend als bij volwassenen. Zoals eerder benoemd lijken hooikoorts klachten op verkoudheidsklachten en lichte corona klachten.

Het gaat om de volgende symptomen die voor kunnen komen (niet allen hoeven aanwezig te zijn) :

 • Niezen
 • Jeukende ogen
 • Jeukende neus
 • Tranende ogen
 • Vermoeidheid

De belangrijkste klachten van bovenstaande, die duiden op hooikoorts, zijn de ogen en het niezen. Bij hooikoorts raken de slijmvliezen van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp geïrriteerd zodra ze in aanraking komen met de pollen.
He heftigheid van de klachten hangt ook af van de hevigheid van de hooikoorts allergie van je kind. De een heeft er (veel) meer last van dan de ander.

Hoe weet ik dat mijn kind hooikoorts heeft?

Een normale verkoudheid duurt gemiddeld twee weken. Indien je kind langer dan drie weken veel alle kenmerken van een flinke verkoudheid heeft, kan het dus zo zijn dat het om hooikoorts gaat. Let op: hooikoorts kan zomaar op een bepaalde leeftijd ontstaan. Heeft je kind al zes jaar nergens last van, maar nu voor het eerst wel? Ook dan kan het zeker hooikoorts zijn dus.

Je kunt het beste, om zeker te weten of je kind hooikoorts heeft, een test laten doen bij de huisarts. Je kunt hooikoorts vaststellen door middel van een bloedonderzoek of een allergiehuidtest.
Met een bloedonderzoek krijg je precies te horen voor welke pol of pollen je kind allergisch is en zo weet jij dus ook in welke periode je de klachten kunt verwachten.

Welke pollen in welk seizoen?

Er bestaan handige pollen-apps die je precies vertellen in welke periode welke pollen het meeste voorkomen. Daarnaast zijn er apps waar je dagelijks kunt aangeven hoeveel last je hebt van hooikoorts-klachten. Op deze manier meet de app door het hele land waar de pieken zitten wat betreft klachten.

De klachten zijn namelijk helemaal afhankelijk van het weer. Wanneer we een warme winter hebben, is de kans groot dat je veel eerder last krijgt van hooikoorts. Dit omdat de planten, grassen en bomen eerder in bloei staan.

Normaal gesproken zijn de bomen pollen het ergste van januari tot en met maart, de graspollen vanaf mei tot en met augustus en de bloemen rond juli/augustus.

Hooikoorts behandeling voor kinderen

Je kunt hooikoorts bij kinderen gelukkig redelijk goed behandelen. Er zijn meerdere mogelijkheden. Wanneer je naar de huisarts belt, zal deze vaak beginnen met het voorschrijven van een neusspray.
Mocht deze neusspray voor hooikoorts bij kinderen niet goed genoeg helpen, dan kan het aangevuld worden met oogdruppels. Mochten ook deze niet volstaan, dan kan de huisarts overstappen op een tablet. Meestal wordt hiervoor een tablet met cetirizine voorgeschreven.

Hooikoorts medicijnen voor kinderen zijn veilig te gebruiken vanaf 2 jaar. Je kunt de neusspray ook vinden bij een drogisterij en dus niet op voorschrift van de huisarts, maar het is raadzaam om altijd te overleggen met de huisarts voor je ermee begint. Daarnaast kan het schelen in de kosten, aangezien cetirizine tabletten voor kinderen vaak worden vergoed door de zorgverzekering.

Het is aan te raden om op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie en deze ook standaard elke dag te geven. Ook als je kind een dag start zonder klachten, kun je het beste toch de hooikoortsmedicatie geven.

Tapen tegen hooikoorts (medical taping)

Het is ook mogelijk om te tapen om hooikoorts te verminderen. Deze vorm van medical taping zorgt voor verlichting van de hooikoortsklachten, zonder dat er medicijnen ingenomen hoeven te worden.
Medical taping kan ook bij kinderen. De tape wordt op de rug geplakt. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt dit ook laten doen bij een fystiotherapeut. Medical Taping wordt door sommige zorgverzekeringen vergoed, dus kijk dit vooraf even na.

Hooikoorts bij kinderen verlichten

Heeft je kind veel last van hooikoortsklachten, dan kun je wellicht de klachten iets verminderen.

 • Probeer met het buiten spelen erop te letten waar je kind buiten speelt. Heeft je kind bijvoorbeeld een berk-allergie, zoek dan de speeltuintjes op waar geen berken staan.
 • Smeer vaseline aan de binnenkant van zijn neus. Hierdoor komt het stuifmeel minder snel de slijmvliezen binnen.
 • Voor het slapen gaan even douchen helpt het stuifmeel uit de haren spoelen.
 • Plaats een hor met pollengaas voor het raam van de slaapkamer van je kind.
 • Hang het wasgoed van je kinderen binnen om te drogen. Zo komt er geen stuifmeel op gewaaid
 • Een kinder zonnebril tijdens het buitenspelen zorgt ervoor dat pollen minder snel de ogen in waaien
 • Heeft je kind veel last, koel dan met een koud washandje de ogen.

Hooikoorts bij kinderen: lees hoe je hooikoorts klachten kunt verminderen/verhelpen. Hooikoorts, Corona en verkouden lijken op elkaar. Bekijk de symptomen.


♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.