Inspiratie

Wat als de scholen weer open gaan?

Wat als de scholen weer open gaan?
Joyce

Wat gaat er gebeuren als Mark Rutte gaat vertellen dat de scholen weer open mogen? Mag jouw kind dan van jou naar school of houd je hem of haar liever thuis? En gaan de scholen allemaal in één keer open of wordt het opgebouwd? Ik neem je mee met mijn gedachtes hierover.

Langzaam opbouwen

Stel, de scholen gaan dus weer open. Hoe gaan ze dat doen? Ik las dat ze het in Duitsland langzaam opbouwen vanaf 4 mei. Als eerste laten ze alle examenklassen naar school gaan. Dan het laatste jaar van de basisschool. En zo van boven naar beneden gaat uiteindelijk iedereen weer naar school. Dus de jongste kinderen als laatste. Op zich een goed idee, want de examenklassen kunnen het goed gebruiken en het laatste jaar op de basisschool wil je ook graag met zijn allen afsluiten. Het idee om de jongste als laatste te laten gaan, lijkt mij slim. Probeer jij als juf een kleuter van vier maar uit te leggen dat hij op anderhalve meter van zijn vriendje vandaan moet spelen.

Maar in welk tijdbestek wil je dit alles laten gebeuren? Elke week een extra klas erbij? Of om de dag? En wat gebeurd er als het aantal besmettingen weer gaat stijgen? Toch alles weer dicht?

De klassen in groepen verdelen

Nog een optie (en een enkele school doet dit al) zou zijn dat je de klassen in groepen verdeeld. Deze groepen worden dan verdeeld over de dagen. Elke groepje kan dan een uur of twee op school les krijgen. In de klas is er dan genoeg ruimte om ze goed op afstand te laten werken. Een groep via de voordeur erin en de groep die les heeft gekregen via de achterkant er weer uit. Op zich een goed idee, want zo zijn de kinderen er weer even uit en kunnen ze “in het echt” les krijgen van de leerkracht. Voor de leerkracht is het alleen nog meer werk. Meerdere keren per week hetzelfde uitleggen en dan ook nog de kinderen online volgen. Ik kan je zeggen, ik als juf maak nu al overuren!

Alleen bepaalde kinderen mogen naar school

Een lastige, maar er zijn nu kinderen die het thuis niet goed hebben. En er zijn kinderen die door het thuiszitten een nog grotere achterstand oplopen omdat ouders hen niet kunnen helpen. Voor deze kinderen zou het heel fijn zijn als de school weer mag beginnen. Maar hoe bepaal je wie daar aan voldoet en wie er mogen komen? Kinderen van ouders met vitale beroepen mochten al komen. En hoe hou je in de gaten dat je er niet teveel gaat krijgen? Kort gezegd, als deze optie het gaat worden, moeten er heel duidelijke regels komen.

Looproutes door de school

Gaan straks de scholen weer open, dan is het misschien handig om looproutes te maken met pijlen op de grond. Zo loopt niemand elkaar in de weg. Een goed idee voor scholen met veel ruimte en brede gangen, maar bij ons op school is het echt heel smal. Ik zou niet weten hoe ze dat gaan doen en dan die wc’s. Moet je dan elke keer alles schoonmaken als iemand is geweest? En dan gaat de hele school dus gewoon allemaal weer aan de slag. Gaat iedereen zich aan de pijlen houden? Ik zie dit echt niet voor mij.

Wat doen andere landen?

Zoals je al las gaat Duitsland geleidelijk weer alles open gooien. Met wel als regel 15 kinderen per groep en afstand houden. In Frankrijk gaan ze vanaf 11 mei weer beginnen en in Denemarken mogen alle kinderen tot 11 jaar sinds kort weer naar school. Italië houdt alles voorlopig nog op slot. Zij gaan pas in september weer open. Ik denk dat het een goed idee is om nog even af te wachten en te kijken hoe het in Duitsland gaat. Liever iets langer wachten, dan dat het fout gaat en alles weer dicht moet.

Wat vind jij? Ik ben benieuwd wat jouw gedachte is over het open gaan van de scholen.


Lees ook: Tips voor thuisonderwijs
Lees ook: Een hart onder de riem in deze rare tijd
Lees ook: Corona en HSP kinderen

Foto scholen dicht via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 5 Comments

 • Reply
  Coronavirus: Lieve mama, je doet het goed - Go or No Go
  21 april 2020 at 14:30

  […] Wat als de scholen weer open gaan? – 17 april 2020 […]

 • Reply
  Lotte
  21 april 2020 at 09:52

  Het blijft lastig. Mijn neefje van drie mag ik niet knuffelen maar ik mag wel kinderen van vier in mijn lokaal hebben. Als die vallen kan ik ze toch moeilijk niet troosten, of hun rits niet dichtmaken of geen vetersstrikken als deze losgaan.. Bij bovenbouwleerlingen kan je nog uitleggen dat ze 1,5m afstand moeten houden, maar bij kleuters? Ik zie dat niet gebeuren.

 • Reply
  Claudia Diependaal
  19 april 2020 at 17:24

  Mijn kleinkinderen van mijn stiefdochter, konden niet naar de gast ouder deze was punt 1 voor vitale beroepen en 2 ze had Corona verschijnselen. Mijn kleinzoon van 9 gaat elke dag gewoon op schooltijden naar school. Omdat mama her anders niet trekt. En het meisje wordt half augustus 3. Ze heeft hoorapparaatjes, ze gaat nu naar de peuterspeelzaal, waar ze het geweldig vindt. Anders kon ik inspringen, maar ik heb Secundaire Progressieve MS. Ze komen wel als het mooi weer is we hebben een trampoline van 4 meter doorsnede in de voortuin. Deze is van hun oom hij is 16. Dus zo kunnen ze op afstand als het mama teveel wordt toch op bezoek komen. Kinderen van ouders waarvan jij dus zegt bepaalde kinderen mogen naar school. Ze hebben het niet slecht thuis maar mama zou aan therapie beginnen die ook nu niet doorgaat door Corona. Maar die bepaalde kinderen mogen dus al naar school. En examen leerlingen naar school is geen optie. De officiële laatste schooldag van mijn jongste was afgelopen vrijdag. Hij heeft 4 mei nog 1 examen en dan is hij klaar. Er is geen CS Centraal Schriftelijk dit jaar. Ik weet niet hoe ze het willen gaan doen. Maar ik vind als risico patiënt het maar eng, als ze de scholen weer open gooien terwijl ze nog niet helemaal weten hoe het nu zit met basisschool leerlingen en van her voorgezet onderwijs hoe dat zit met besmetten. En Rutte wilt een 1.5 meter samenleving, dat gebeurt al niet hier in het park op het voetbal veldje. Laat staan als ze al hun vriendjes en vriendinnetjes weer gaan zien na zo’n lange tijd.

  Sorry is een beetje lang geworden. Maar ik moest ook dingen er bij uitleggen.

 • Reply
  MarjonS
  17 april 2020 at 07:51

  Ik werk ook als juf. Wij kregen deze week al de opdracht erover na te denken, wat zou een oplossing kunnen zijn? Dit is en blijft lastig.
  Onze school heeft wel ruimte, maar 3 kleutergroepen, volle klassen.
  Ik ben echt benieuwd. Vooral leerkrachten die wat ouder zijn (2 gaan met pensioen) zijn risico groep, zij vinden het nogal “eng” wanneer scholen weer open gaan.

  • Reply
   Joyce
   17 april 2020 at 13:46

   Heb je dingen bedacht? En ik snap de oudere leerkrachten. Ik ben heel erg benieuwd wat Rutte gaat zeggen dinsdag.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.