Opvoeding & Ouderschap

Thuisscholing en schermtijd: een hele uitdaging!

Thuisscholing en schermtijd: een hele uitdaging!

Een bijzondere periode, dat is deze Corona periode met recht te noemen. Met kinderen in de basisschool-leeftijd is het een rare, soms lastige maar soms ook juist extra leuke tijd. We botsen vaker, dat zeker. Want moeder én juf zijn, dat is een behoorlijke uitdaging bij twee 10-jarigen kan ik je zeggen. “Op school hoeven wij dat nooit”, “jij bent veel te streng”, “ik hoef deze opdracht nooit te maken van de juf” zijn veel gehoorde uitspraken hier in huis.
Tsja, als op het weekoverzicht van school staat dat les 6 in het werkboek gemaakt moet worden, dan moet van mij die hele les gemaakt worden. Dat Daan dan op school altijd de laatste opdracht op school over mag slaan, dat kan, maar bij mij niet. Dat levert dus discussies op.

1 op 1 les geven

Tegelijkertijd merk ik ook dat het wel echt een luxe is: 1 op 1 les geven. In de klas van onze jongens zitten 25 kinderen en het is compleet logisch dat de juf of meester niet dezelfde aandacht kan geven dan wanneer je een kind 1 op 1 les geeft. Nu kun je bij iedere som of vraag indien nodig rustig uitleg geven of het samen bespreken. Ik heb ook op best wat forums en social media gelezen dat er ouders zijn die merken dat hun kind echt stappen maakt in de lesstof, ook vanwege het feit dat je eigenlijk privéles aan het geven bent. Dus, het heeft ook zo z’n voordelen. En wat mij betreft zou het mooi zijn als die ouders die dat nu merken, thuis hun kind blijven helpen en samen extra opdrachtjes maken, zodra de school weer gewoon open gaat!

Schermtijd

Naast al het huiswerk hebben we natuurlijk ook veel meer vrije tijd over. De ochtend staat bij ons thuis in het  teken van school en na de lunch zijn de dus klaar. Dat betekent veel meer buitenspelen én veel meer gamen. Buitenspelen doen ze hier volop, we hebben natuurlijk echt geluk dat het al ruim een maand prachtig weer is. Dus iedere dag zijn we een paar uur buiten te vinden.
Maar iedere dag zijn mijn kids ook gemiddeld zo’n uur of twee op een schermpje te vinden. Aan het gamen op de Switch of Playstation, aan het internetten op hun telefoon of games op hun tablet.
Het is voor nu even zo. Ik heb besloten daar in deze periode niet teveel strijd van te maken en twee uur is veel, maar voor nu acceptabel.
Daarnaast probeer ik ook deze twee dingen te combineren: buiten spelen én op een schermpje. Hoe? Nou, onze kids vinden Pokémon Go en het nieuwe Harry Potter: Wizards Unite. Voor deze spellen heb je wel een telefoonabonnement nodig, aangezien je hier internet voor gebruikt. Met je 4G aan krijg je namelijk tijdens het wandelen Pokémon of tovenaars, zonder internet werken deze spellen niet.
Bijvoorbeeld met een Sim Only Abonnement bij Simyo kun je 1GB internet per maand aanzetten. Dit is voor Pokémon Go wel voldoende. Je bent daarvoor 9 euro per maand kwijt, en je krijgt er ook nog 200 belminuten/smsjes bij.
Je kunt overigens ook heel gemakkelijk je Sim Only vergelijken op de site, zodat je precies het abonnement kiest dat bij jou of je kind past.
En mocht dan achteraf blijken dat de GB’s toch te weinig waren, kun je altijd aanpassen zodat het abonnement beter aansluit.

Quality Time

Ook quality time is toch wel een voordeeltje aan deze vervelende periode. Want het aantal spelletjes dat we hier de afgelopen maand gespeeld hebben is enorm! Nu is het natuurlijk zo dat niet alle kinderen blij worden van gezelschapsspellen spelen en daarnaast moet je kind ook nog maar net de leeftijd hebben waarop dit leuke gezelschapsspellen zijn. Want met jonge kinderen kun je natuurlijk simpele bordspelletjes spelen die voor de kids heel leuk zijn, maar voor jou als ouder zit daar weinig uitdaging in natuurlijk.
Maar met kinderen vanaf een jaar of acht kun je leuke spellen spelen die wij zelf ook gewoon met volwassenen spelen. Denk aan Ticket to Ride of de Kolonisten van Catan.

Back to School

Onlangs werd bekend gemaakt dat de basisschoolkinderen vanaf 11 mei weer naar school mogen. Niet direct volledig, maar een aantal momenten per week. Ik merk bij mijn kinderen dat ze hier blij mee zijn. Enerzijds vinden ze de ‘thuisschool’ wel prima, maar anderzijds missen ze toch wel echt de leraar of lerares, hun vriendjes en gewoon het ‘op school zijn’.
Ook voor mij voelt het als een opluchting. Iets meer ruimte om weer te kunnen werken. En stiekem vind ik het ook niet zo erg dat er nog een paar dagen thuisscholing bij komen kijken, want eigenlijk vind ik het best wel gezellig zo, die schoolochtenden samen met mijn kids!


Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.