Gastblog Voeding en gezondheid

{ Recept } | Cupcake-uil uit kinderbakboek Bakken als de Beste

{ Recept } | Cupcake-uil uit kinderbakboek Bakken als de Beste
Linda - Go or No Go

Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen in de keuken of om zelf te bakken. Nu zijn er al diverse kinderkookboeken, maar dit kinderbakboek ‘Bakken als de beste’ gaat nog een stapje verder. Met duidelijke foto’s en uitleg van de verschillende stappen kan je kind de lekkerste koekjes, cakes, taarten of zelfs brood bakken. De moeilijkheidsgraad staat bij elk recept vermeld, bij de moeilijke recepten is het soms nodig om even te helpen.

Kinderbakboek Bakken als de Beste

Achterin het boek staat ook een woordenlijst met een uitleg of extra informatie over de gebruikte woorden en technieken in de verschillende recepten.
Finn (mijn zoon van 10) wilde voor zijn verjaardag zelf iets bakken en koos de cupcake-uil uit het kinderbakboek. De grootste voorbereiding was het verzamelen van alle ingrediënten voor de decoratie. Uiteraard moest alles een uitgebreide smaaktest ondergaan en toen alles door de strenge keuring was gekomen, kon Finn aan de slag met het bakken.

Een Cupcake-uil maken

Volgens het boek, heb je voor 24 cupcakes nodig:

 • 150g zachte ongezouten boter
 • 150g fijne kristalsuiker
 • ½ tl vanille extract
 • 3 eieren
 • 150g zelfrijzend bakmeel

Zo maak je een Cupcake-uil

Verwarm de oven voor op 180°C en zet vast de papieren cupcake vormpjes in het cupcakeblik. Pak dan de mixer en klop de boter en suiker in een kom tot het licht en luchtig is. Mix vervolgens het vanille-extract erdoorheen.
Voeg dan de eieren een voor een toe. Klop steeds goed door en voeg het volgende ei pas toe als het goed gemengd is.
Zeef dan het meel boven de kom en meng het voorzichtig door het deeg met een spatel of metalen lepel.
Verdeel het deeg nu over de cupcakevormpjes en bak ze in de oven voor 15 minuten tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.
Maar het bleek dat we hier geen 24 cupcakes uit konden halen, dus we hebben het recept uiteindelijk twee keer gemaakt.
Laat de cupcakes op een rooster afkoelen voor je begint aan de decoratie.

Voor de decoratie heb je nodig:

 • 200g zachte ongezouten boter
 • 400g poedersuiker
 • gele voedingskleurstof
 • groene voedingskleurstof
 • 1 pak Pim’s koekjes
 • 200g ronde witte chocolaatjes
 • 75g chocoladestaafjes
 • 25g geraspte melkchocolade
 • 11 grote chocoladeflikken
 • 100g melkchocoladedruppels

uil van cupcakes maken

Het glazuur

Begin dan met het maken van het glazuur: Mix de boter en de helft van de poedersuiker tot een mooi geheel. Voeg dan de rest van de poedersuiker toe en mix tot het mooi luchtig is geworden. Doe vooral niet alle poedersuiker in eens erbij, dan wordt het een grote poedersuikerwolk in de keuken!
Als het glazuur klaar is, verdeel je het in 2 porties en kleur je de ene helft met de gele kleurstof tot ene lichtgeel glazuur en de andere helft met de groene kleurstof.

Snijd dan met een scherp mes de bolle bovenkant van de cupcakes af, om ze mooi glad en vlak te maken.
Voor de grote uil heb je 16 cupcakes nodig. Van de overige 8 cupcakes kan je baby-uiltjes maken, ook deze staan in het kookboek beschreven  hoe je die moet maken.
Het makkelijkste is om te beginnen met alle cupcakes te voorzien van glazuur, 12 gele en 12 groene.

De uil!

Snijd 4 Pim’s koekjes doormidden en 1 koekje in vieren. De halve koekjes worden de vleugels, en van de kwarten kun je de snavel en pootjes maken van de uil. Breek (of snijd) de chocolade staafjes in stukken, deze worden het nest waar de uil op zit. De witte chocolaatjes worden de buik van de cupcake-uil.
In het kookboek staat precies beschreven welke versiering op welke kleur cakeje moet komen, om zo de grote uil te kunnen maken van 16 cupcakes.

Het is even wat werk, maar het resultaat van de Cupcake-uil mag er zeker zijn!

Like it? Pin it!

Recept voor een cupcake-uil! Hier vind je het recept voor een uil van cupcakes, gevonden in het kinderbakboek Bakken als de Beste.


Deze gastblog is geschreven door Marleen van Chicamoms.nl

Lees ook: Recept voor Stroopwafel Truffels
Nog meer bakken!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.