Gastblog Opvoeding & Ouderschap

Mijn kind wil op internet! Hoe ga ik daarmee om?

Mijn kind wil op internet! Hoe ga ik daarmee om?
Linda - Go or No Go
Laatste berichten van Linda - Go or No Go (alles zien)

Het moment gaat een keer komen, of is al gekomen, dat jouw kind aangeeft dat hij of zij het internet op wil. Gezien de enorme rol die het internet in onze wereld gekregen heeft de afgelopen decennia kun je die toegang niet eeuwig ontzeggen, ondanks de risico’s die je wellicht voorziet. Maar hoe ga je om met een kind dat toegang tot het internet wil? We geven een aantal tips.

Wanneer is het tijd?

Voordat jouw kind zelf aangeeft het internet op te willen, hoef je het ook niet aan te bieden, tenzij dit op een bepaald moment ondersteunend kan zijn voor zijn of haar schoolwerk. Op het moment dat jouw kind zich meldt met de wens om het internet op te mogen, kun je je gaan afvragen of dit te vroeg komt, of dat de tijd inderdaad rijp is. Dit kun je ook afmeten aan klasgenootjes van je kind. Vraag de leerkracht van je kind hoeveel kinderen in de klas al het internet op mogen. Het is voor jouw kind immers moeilijk te verkroppen om een van de weinigen te zijn die moet achterblijven.

Hoe te reguleren?

Dat je jouw kind toegang tot het internet niet meer wilt ontzeggen, wil natuurlijk niet zeggen dat het vrij spel hoeft te zijn. Zeker ook niet omdat het erg verslavend kan werken met alle spelletjes, content en communicatiemiddelen die het internet biedt. Het is niet de bedoeling dat jouw kind uren achter elkaar gefixeerd is op een scherm. Daarom kun je afspreken dat jouw zoon of dochter bijvoorbeeld een uur per dag op internet mag. Zo kun je ook uittesten wat het is dat jouw kind trekt aan het internet en of dat acceptabel is en op een ongevaarlijke manier gebeurt. Vanuit goed gedrag kun je meer vrijheid gaan bieden, waarbij je nog altijd bij het overtreden van grenzen vrijheden weer kunt terugdraaien. Komt de tijd dat jouw kind actief YouTube gaat kijken, dan wordt overigens je internetverbinding een stuk zwaarder belast dan voorheen. Om frustraties over en weer te voorkomen kun je dan een ander gecombineerd internet tv abonnement zoeken met een hogere downloadsnelheid.

Wat te doen met social media?

Een integraal onderdeel van de manier waarop we met elkaar communiceren in deze tijd is social media. Daar schuilen ook meteen de gevaren van cyberpesten en louche figuren met verkeerde bedoelingen. Toch moet je er ook hier voor waken dat je je kind niet uitsluit voor iets wat de meeste klasgenootjes wel mogen. Sta je kind bijvoorbeeld enkel toe om Facebook en Instagram te gebruiken, onder de voorwaarde dat hij of zij jouw vriendschapsverzoek accepteert. Controleer bij opvallende stilte of je kind niet geblokkeerd heeft dat jij zijn of haar berichten kunt zien. Dwing eventueel ook af dat je het wachtwoord van het account weet.

Software voor ouders om toezicht te kunnen houden

Een nuttige manier om onder controle te kunnen houden wat jouw kind digitaal doet, is software voor ouderlijk toezicht. Er bestaan hiervoor verschillende apps met verschillende mogelijkheden. De betaalde app My Mobile Watchdog geeft je bijvoorbeeld toegang tot de sms’jes, contacten en belgeschiedenis van je kind. Verder kun je er websites en apps mee blokkeren, evenals achterhalen waar je kind zich bevindt. De app Screen Time helpt jou de tijd die je kind op de smartphone of tablet doorbrengt te beheren. Met behulp van je eigen telefoon kun je het dagelijks gebruik en zelfs specifieke apps blokkeren. Met de app Safe Lagoon kun je jouw kind beschermen tegen cyberpesten. Dit is namelijk een van de weinige apps waarmee je de berichten die je kind plaatst op Snapchat, Instagram en andere apps kunt monitoren.

 





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.