Educatief Natuur

Leuke proefjes om thuis met kinderen te doen

Leuke proefjes om thuis met kinderen te doen pref bruistablet

Gastblog – Thuis doen wij veel proefjes omdat de kinderen dat altijd leuk vinden en fascinerend, en ik zelf eigenlijk ook wel. Het is altijd leuk om iets te maken maar het is nog leuker als er ook iets gebeurt en dan ook te leren waarom dat dan gebeurt. Want het is leuk om een raket te knutselen maar nog leuker om een raket te knutselen die ook echt de lucht in schiet. Ik heb onze favoriete proefjes om thuis met kinderen te doen op een rijtje gezet. Ze zijn simpel en geschikt voor alle leeftijden en waarschijnlijk heb je er alles al voor in huis.

Leuke proefjes om thuis met kinderen te doen

Proefje 1: Maak een stuiter ei

Hoe leuk is het om een ei te maken dat niet kapot gaat wanneer je hem laat vallen? Daarmee kan je iemand ook nog eens flink foppen. Je hebt alleen een ei nodig en een glas met keuken azijn, en wat geduld… Doe het ei in het glas met azijn en wacht 2 dagen. Was vervolgens het ei voorzichtig schoon met water en stuiteren maar!
Wat er is gebeurt? De schil van het ei is van kalk en dit lost op door de azijn nu zit alleen het vliesje nog om het ei. Let op, het is geen echte stuiterbal!

Leuke proefjes om thuis met kinderen te doen

Proefje 2: De magische waterzak

Normaal zou het water toch uit de zak lopen als je er een gat in prikt? Nee hoor, op deze magische wijze gebeurt dat niet. Neem een zip-lock zakje en neem een paar potloden met scherpe punt, even goed slijpen dus. Vul de zak met water. Nu prik je de potloden één voor één dwars door de zak. Magisch toch?
Wat er is gebeurd? Je prikt wel een gat maar de potloden en de druk van het water zorgen ervoor dat de gaten netjes afgedicht zijn en het water er niet uitloopt.

proefje magische waterzak

Proefje 3: Maak een bruisraket

Super cool om je eigen raket te lanceren. Gevaarlijk? Nee hoor, dit kan op een simpele en veilige manier. Je neemt een bruistabletten koker met druk dop(!), bruistabletten en water. Doe één bruistablet in de koker giet er een klein beetje water bij zodat het bruistablet net onder staat, doe de dop er heel snel en goed vast op en zet de koker met de dop omlaag neer.
Neem afstand en wachten maar, 3..2..1 GO! Je raket is gelanceerd!
Wat er is gebeurd? Wanneer een bruistablet met water in aanraking komt vormt deze koolzuurgas, dit zit ook in prik frisdranken zoals Cola en Fanta. De druk binnenin de koker wordt telkens groter totdat die zo groot is dat de dop er met een knal vanaf schiet. Zo schiet de koker de lucht in.

Leuke proefjes om thuis met kinderen te doen pref bruistablet

Leuke tip: versier de koker met karton en maak er een punt op, zo lijkt het net een echte raket.

Laat weten als je een proefje hebt gedaan en of het gelukt is of laat een reactie achter als jij nog meer tips hebt voor leuke proefjes.

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze leuke proefjes voor thuis met kinderen op Pinterest bewaren ♥

Bekijk hier 3 proefjes die leuk zijn om thuis met kinderen te doen. Proefjes voor kinderen: een bruistablet raket, zakjes water en een stuiterend ei maken.


Gastblog geschreven door Liselore van Mamalies.nl

Lees ook: Mad Science kinderfeest: vol proefjes!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.