Opvoeding & Ouderschap

Kinderen (4-6 jaar) en helpen in het huishouden

Kinderen laten helpen in het huishouden, natuurlijk kunnen kinderen dat. Nee, niet alles kun je aan ze overlaten, maar bepaalde taken kunnen ze prima!

Helpen in huishouden, natuurlijk kunnen kinderen dat. Nee, niet alles kun je aan ze overlaten maar bepaalde taken kunnen ze prima! En, ze vinden het vaak nog ontzettend leuk ook.
Zeker nu we verplicht thuis zitten met z’n allen vanwege het Coronavirus, zien ze heel goed wat er allemaal moet gebeuren en waar ze in kunnen helpen. Welke klusjes doen de kinderen hier thuis? Ik heb een lijstje gemaakt met welke klusjes de kinderen hier in huis geregeld doen.

4-jarigen tot 6-jarigen helpen in het huishouden

Speelgoed opruimen

Na het spelen meteen opruimen. Daar begin je natuurlijk vanaf kleins af aan al wel een beetje mee. Het liefst ruimen we eerst op waar we mee bezig zijn voor we iets anders pakken. Om de mega stapel troep te voorkomen. Maar dit blijkt altijd lastig, vast herkenbaar, want voor je het weet liggen er 3 verschillende dingen op tafel of op de grond.
Maar, soms gaat het ook wel goed! En die momenten, daar doen we het dan voor.

Groentes snijden

Als ik genoeg tijd heb met koken en de kinderen willen meehelpen dan mogen ze gaan zitten aan de eettafel. Ze krijgen dan een eigen snijplank en hun kindermesje. Komkommer/paprika/courgette/wortel is allemaal prima voor te snijden. Ik snij een aantal stukjes voor, zodat ze weten hoe groot de stukjes ongeveer zijn. Daarna gaan ze lekker zelf aan de slag. Ik calculeer al in dat er een deel de eettafel niet haalt, want er word een hoop geproefd tussendoor.

Tafel dekken/ afruimen

Tafel dekken hebben ze hier altijd al leuk gevonden. Door herhaling leren ze precies wat waar op tafel moet. Zo hebben we plastic gekleurde bordjes voor de kinderen en leggen ze hun eigen kleur bij hun eigen plekje. Ook hun eigen bestek, met hun naam erin, word dan naast het bord gelegd. En natuurlijk een bijpassende kleur beker. Nu ze wat groter zijn mogen ze ook het bord van papa en mama op de plek zetten en de glazen.

Vuile kleding in de wasmand

Als ze in de avond zich uitkleden in de badkamer, mogen ze zelf hun kleren in de wasmand doen.
Ze weten inmiddels ook goed het verschil tussen de 3 verschillende wasmanden. Witte was/Gekleurde was/Fijne was. De fijne was is voor al die mooie wrijfshirts bijvoorbeeld. Ook het helpen van de was aanzetten in de wasmachine kan een leuke klusje zijn.

Brood smeren

Nu we geen haast hebben om op tijd in de auto te zitten, nemen we wat meer tijd voor het ontbijt. Nu ben ik niet meer degene die elke dag het brood smeert, maar ze doen het lekker zelf. Dit vinden ze geweldig! Natuurlijk help ik even mee zodat er niet 1 klont boter op de linkerkant zit en rechts niets, maar grotendeels doen ze het zelf. Trots dat ze dan zijn op zichzelf!!

huishouden met kinderen

Stofzuigen

Ik weet niet hoe het bij anderen is, maar na elke broodmaaltijd is het hier raak. Kruimels, hagelslag, geen idee wat er allemaal ligt, maar er ligt altijd wel wat. Nu hebben wij een snoerloze stofzuiger die niet veel weegt. Dus na het eten mogen ze een rondje onder de tafel doen als ze dat willen. Ze vragen er dan zelf om.

Schooltas inpakken/ uitpakken

Als ik in de ochtend op het aanrecht alle spullen klaar zet, mogen ze dit zelf in hun rugzakje doen. Dus de drinkbeker/ fruit/ broodtrommel netjes in de tas. Nu hoeft dat natuurlijk even niet, maar zodra we weer naar school mogen gaan we dit weer gewoon doen 😊

Poetsen

Ik heb geleerd van de zeiknatte kastjes die ik de eerste keer had toen ik mijn dochter liet meehelpen met poetsen. Eerst gaan we met de stofdoek over alle kastjes, daarna met een doekje die ik uitwring. Poetsen is iets wat zij erg leuk vind, maar mijn zoontje vind er meestal niets aan. Dus dit is vaak een meidending hier. Eerst het geurtje uitkiezen, want vaak heb ik meerdere geuren schoonmaak middel in huis. Kiezen is altijd leuk, dus dat daar begint de lol dan ook mee. We zetten dan een leuk muziekje op en gaan samen aan de slag. Zij doet lekker haar eigen speelgoedkast uit en ik de rest. Ontzettend leuk zo samen!

helpen in het huishouden

Schone was in eigen kast leggen

Dit is iets wat vooral mijn dochter erg leuk vind. Het liefst wil ze ook helpen met vouwen van de was. Dan legt ze alles op verschillende stapeltjes en als we klaar zijn neemt ze haar stapel mee naar boven en legt ze het in de kast. Als ze het echt leuk vind neemt ze het stapeltje van haar broertjes ook nog mee om in te ruimen!

Tot zover deze leuke klusjes voor kinderen om te helpen in het huishouden. Laat jij je kind meehelpen in het huishouden?

Met deze afbeelding kun je heel gemakkelijk deze kinderen helpen in het huishouden tips op Pinterest bewaren ♥

Kinderen laten helpen in het huishouden, natuurlijk kunnen kinderen dat. Nee, niet alles kun je aan ze overlaten, maar bepaalde taken kunnen ze prima!

Lees ook: Kinderen belonen voor klusjes in het huishouden?

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.