Huis & Tuin

Hoe maak je een kindvriendelijke tuin?

kindvriendelijke tuin? leuke tuin voor kinderen

Je hebt een mooi huis met een heerlijke tuin maar, daar is eigenlijk al tijden niets meer aan gedaan. De kinderen worden ouder en je wil graag dat zij zich veilig kunnen vermaken in de tuin. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je voor een tuin die kindvriendelijk is; die de nodige planten/bloemen heeft staan maar er ook voor zorgt dat de fantasie voor je kind(eren) geprikkeld wordt? In dit artikel leg ik het je allemaal uit!

Zorg voor een duidelijke afscheiding

Wanneer jij graag je eigen plek wil in de tuin maar er ook voor wilt zorgen dat je kinderen onbezorgd kunnen spelen is het handig wanneer er een duidelijke afscheiding is. Dit kun je maken door bijvoorbeeld een stuk van de tuin te betegelen voor het terras, en de rest te vullen met gras. Maar je kunt ook een soort muur creëren met buxussen of andere hagen. Wel is dan het nadeel dat jij je kinderen niet meer goed kunt zien. De grens tussen het terras en het speelgedeelte kun je ook aangeven met een pergola. Wanneer je daar vervolgens een druivenplant of andere klimplant overheen laat groeien staat het nog leuk ook!

Schaduw door een parasol

Belangrijk is ook om in je tuin voldoende schaduw te regelen. In de zomer is in de tuin spelen heerlijk, maar je hebt wel echt schaduw nodig voor je kinderen. Want in de volle zon spelen is echt te warm, niet gezond en ook gewoon niet fijn voor je kind. Met een groot schaduwdoek kun je op een vaste plek veel schaduw creëren. Daarnaast is een grote parasol erg fijn om in de tuin neer te zetten. Je kunt een parasol ook gemakkelijk verplaatsen, bijvoorbeeld als je een zwembad in de tuin op zet waar ze ‘s middags in gaan spelen. Je plaatst dan gemakkelijk de parasol op de juiste plek, zodat de kinderen lekker in het water kunnen spelen in de schaduw.
Let bij een parasol kopen ook goed op de stevigheid: je wil geen parasol die omwaait als er een windje staat. Daarnaast is het goed om erop te letten dat het frame gemaakt is van aluminium, wat een hoge weerstand heeft tegen corrosie.

Speeltoestellen

Speeltoestellen horen natuurlijk in een kindvriendelijke tuin! Kies voor een leuke zandbak maar zorg er wel voor dat deze goed afgedekt kan worden. Op die manier voorkom je dat je zandbak vies wordt of dat de katten uit de buurt hem als kattenbak gaan gebruiken. Geloof me, dat wil je niet. Ook een schommel mag eigenlijk niet ontbreken. Dit kun je natuurlijk doen in combinatie met een speelhuis maar als je niet zoveel ruimte hebt kun je ook prima kiezen voor een enkele schommel. Zorg er wel voor dat je speciale rubberen matten onder de toestellen legt. Wanneer het dan gebeurt dat je kind eens valt, komt hij/zij zachter neer. Ook een trampoline in de tuin zie je steeds vaker en wanneer je hier de ruimte voor hebt is dat ook zeker een leuke aanvulling. Zorg ook hier wel voor rubberen matten rondom de trampoline en een net. Dit voorkomt dat je kind eruit kan vallen. Andere speeltoestellen waar over nagedacht kan worden is bijvoorbeeld een wip wap, glijbaan, klimmuur of een picknicktafel.

Moestuin

Een moestuin is leuk, zorgt ervoor dat je samenwerkt en je kunt er uiteindelijk je eigen eten uit halen! Veel kinderen zijn gek op een moestuin en willen je dan ook maar al te graag helpen. Daarom een perfecte aanvulling voor een kindvriendelijke tuin! En het hoeft ook niet al teveel plek in beslag te nemen. Maak samen een moestuin en kies samen uit wat jullie daar gaan laten groeien. Voor je het weet kunnen jullie samen gaan genieten van tomaten, cherrytomaten, wortelen, radijsjes, waterkers en noem het maar op. Ook een werktafel is een leuk idee. Het kan helpen bij de moestuin maar ook wanneer er geklust moet worden zal jouw kind hier graag te vinden zijn. En speelt hij/zij in de zandbak? Dan kan de werktafel natuurlijk ook als aanrecht worden gebruikt om zandkoekjes op te bakken.

Giftige planten

Bij een kindvriendelijke tuin horen natuurlijk ook kindvriendelijke planten. Hoe mooi sommige planten ook zijn, soms zijn ze giftig. Onderstaand een lijst met bekende giftige planten:

 • Blauwe monnikskap
 • Blauwe regen
 • Doornappel
 • Gevlekte aronskelk
 • Goudenregen
 • Herfsttijloos
 • Kardinaalsmuts
 • Lelietje-van-dalen
 • Oleander
 • Buxus
 • Papaver
 • Peperboompje
 • Taxus
 • Thuja
 • Vingerhoedskruid
 • Wolfskers
 • Wonderboom

Wanneer je één van deze planten toch graag in je tuin wilt hebben kies er dan voor dat ze in hoge bakken zitten waar je kinderen niet bij kunnen.

Een kindvriendelijke tuin

Genoeg leuke tips voor het kindvriendelijk maken van je tuin. Het is helemaal niet zo moeilijk, wanneer je logisch nadenkt kom je al een heel eind. Het belangrijkste is dat kinderen graag spelen en hun fantasie de vrije loop laten maar ze willen ook graag meehelpen. En of dit nou met het maaien van het gras is, het werken in de moestuin of een makkelijk timmerwerkje ze doen het met alle liefde!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 No Comments

  Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.