Creatief & Knutselen DIY

{ DIY } | Zelf klei maken: zo doe je dat!

{ DIY } | Zelf klei maken: zo doe je dat!
Rosie

Kleien: welk kind wordt daar nou niet vrolijk van? Potjes met felgekleurde, lekker-chemisch-ruikende klei erin waar kinderen vormpjes mee kunnen maken, wafels mee kunnen ‘bakken’, mee kunnen rollen/drukken/knippen en wat al niet meer. Als je kind klaar is met kleien moet alle klei netjes terug in de potjes en vooral: de potjes goed afsluiten, want anders heb je over een paar dagen harde klei die je direct weg kunt gooien. Begrijp me trouwens niet verkeerd: ik vind kleien met mijn kinderen leuk, maar ik wilde wel eens wat anders.

Zelfgemaakte klei

Ik ben juffrouw van 20 ontzettend lieve kleuters en in onze klas hebben wij alleen rode klei. De kinderen gebruiken hun fantasie en maken de leukste en mooiste dingen van deze klei, maar toch…alles is en blijft rood. Natuurlijk is 1 kleur klei handig, maar echt interessant maak je het op deze manier niet voor de kinderen. Dus ik ging op zoek naar een (goedkoop) alternatief. Thuis test ik af en toe wat opdrachten/materialen bij mijn eigen kleuter, zodat ik merk of het in de smaak valt en of het handig/bruikbaar is. Zo ook met de klei. Sara (4 jaar) en ik zijn onze eigen blauwe smurfenklei gaan maken. Je kunt allerlei soorten klei maken: verschillende kleuren klei, pepernotenklei of glitterklei.

Zelf klei maken

Het klinkt misschien ingewikkeld: klei maken. Maar eigenlijk is het heel simpel. En, wat ik ook een voordeel vind: je hebt geen chemische goedjes of ingewikkelde materialen nodig, maar alleen maar huis-tuin-en-keuken-producten en -materialen. Kijk in je keukenkastjes en ga op zoek naar bloem, zout, citroensap, olie en eventueel voedselkleurstoffen. Voor pepernotenklei heb je nog cacao voor de kleur en speculaaskruiden voor de geur nodig.

Zelf klei maken: Wat heb je nodig?

 • 125 gram bloem
 • 70 gram zout
 • 2 eetlepels citroensap
 • 125 ml water (eventueel 2 eetlepels voedselkleurstoffen toevoegen aan het water als je gekleurde klei wilt)
 • 1 eetlepel olie (je kunt gewone zonnebloem olie gebruiken of babyolie voor een speciale/lekkere geur)

En zo maak je het:

 1. Voeg de bloem, het zout, de citroensap, het water en de olie bij elkaar in een pannetje.{ DIY } | Zelf klei maken: zo doe je dat!
 2. Zet het pannetje op het vuur. Zet het vuur niet te hoog, anders gaat het veel te snel.
 3. Roer met een houten lepel het mengsel goed door. Blijf roeren, want de klei brandt snel aan.
 4. Als je mengsel een bal vormt en droger wordt, leg je de klei op je aanrecht/de tafel neer.
 5. Kneed de klei. Maar let wel op! Het is nu nog wel heet/warm.
 6. Is je klei te nat? Voeg er dan nog wat bloem aan toe. Is het juist veel te droog? Voeg er dan nog wat water aan toe.
 7. Je klei is klaar! En je kind(eren) kunnen heerlijk kleien. Heb je een kind in huis die graag alles in de mond stopt? Dit is niet heel erg. Het zal niet lekker smaken, maar het is niet giftig wat je kind binnenkrijgt. Weer een voordeel ten opzichte van klei uit de winkel.
 8. Bewaar je klei in een goed afsluitbare bak. Je kunt je klei ongeveer 1 maand bewaren.

In deze DIY leggen we je uit hoe je zelf klei kunt maken. Zelf klei maken in allerlei kleuren kan gemakkelijk en in dit artikel lees je hoe je klei maakt!


Lees ook: Zelf zout kleuren met stoepkrijt

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.