Opvoeding & Ouderschap

Coronavirus en hoogsensitieve kinderen

hsp Coronavirus en hoogsensitieve kinderen
Joyce

Voor een hoop kinderen is deze periode vrij heftig. Je mag niet naar school, je mag niet naar vrienden en ook de sportclubs zijn dicht. De eerste weken voelde het aan als vakantie, maar nu beginnen ze het steeds vervelender te vinden. Ze gaan mopperen, zeuren en hebben een kort lontje. Voor kinderen die hoogsensitief zijn is het allemaal wat intenser. Ik zie dan ook veel berichten online verschijnen van ouders die niet weten wat ze met hun kind aan moeten. Met deze blog probeer ik jullie te helpen.

Alles valt weg

Hoogsensitieve kinderen varen (meestal) goed bij structuur en laat die nou helemaal weg vallen. Ze gaan niet meer naar school en mogen hun vriendjes niet zien. De meeste ouders maken voor hun kind een mooie schema, maar merken dat hun kind dit toch lastig vindt. Begrijpelijk. Hetgeen waar ze houvast aan hadden is weggevallen. Ze zitten nu thuis en alles is anders dan normaal. Dit kan er voor zorgen dat jouw hoogsensitieve kind net even wat heftiger reageert dan normaal. Waarschijnlijk hebben ze een kort lontje en zijn dingen die moeten een gevecht. Erg vermoeiend voor jullie allebei.

Mijn tip:

Maak samen een schema. Bespreek dit schema en kijk samen wat jullie fijn vinden. Geef elke dag een paar minuten van tevoren aan wat jullie gaan doen. “Lieverd, over vijf minuten (of als de wijzer hier staat) gaan we opruimen en een werkblad maken”. Ik merk dat dit thuis heel goed werkt.

Merk je dat jouw kind toch weerstand gaat bieden, laat het dan even los. Het heeft geen zin om nu het gevecht aan te gaan, maar maak wel afspraken. “Ik zie dat je nu er boos om wordt, zullen we afspreken dat je nu even gaat tekenen en dat we over 10 minuten gaan beginnen?” Klinkt heel gek, want zo lijkt het alsof zij bepalen. Maar je geeft ze even pauze om het in hun hoofd op orde te krijgen. Daarna kan je hen aan hun afspraak maken. Lukt het een keer niet, laat het los…. Is voor jullie allebei beter

Bied vooral structuur

Juist voor onze kinderen is het zo belangrijk dat ze vastigheid hebben. Een vaste dagplanning, zoals ik hierboven beschreef, is heel erg fijn. Maak ook gebruik van pictogrammen. Dat maakt het nog duidelijker. maar nog belangrijker. Hou je aan de planning. Zodra je er maar iets van afstapt, merk je dit aan je kind. Soms is het ook handig om aan te geven, wanneer je niet gestoord mag worden. Bij mij thuis teken ik een roze poppetje en daarnaast wat hij mag doen. Mijn mannetje is heel erg van de afspraken, dus dit werkt erg goed voor hem.

Leg uit wat er gebeurd

Hoogsensitieve kinderen pakken een hoop dingen bewust en onbewust op. Ze horen en zien alles. Ook wanneer je het niet verwacht. Leg vooral, op hun niveau, uit wat er gebeurd. Ik denk dat je heel goed kan aanvoelen en bepalen wat je wel en niet moet zeggen. Als je kind heel bang is voor de dood zou ik bijvoorbeeld niet zeggen dat er veel mensen aan overlijden, maar wel zeggen dat je er erg ziek van kan worden.

Wanneer je jouw kind niks vertelt, gaat het zelf dingen invullen en zich zorgen maken zonder dit te vertellen. Dit uit zich dan in opstandig of boos gedrag. Onthoud… achter boosheid of verdriet gaat altijd iets schuil! Zorg dat je daar achter komt. Door alles goed uit te leggen en te vertellen zorg je ervoor dat ze niet zelf dingen gaan verzinnen.

Laat het los

Ik durf het bijna niet te schrijven, maar laat het los. En dan heb ik het over al dat werk van school. Zeker onze kindjes vinden dat nu heel lastig. Een groot gedeelte van de hoogsensitieve kinderen hebben faalangst en ik merk dat die angst in deze periode heviger is. “Ik kan dit echt niet.” “Ik doe toch alles fout.”  En probeer daar maar als ouder doorheen te komen. Soms lukt het soms niet. Lieve ouders, jullie doen het goed. Laat het maar los! Liever een blij kind, dan elke dag strijd. Het komt vanzelf wel. Zeker als ze weer lekker in hun vel zitten. Laat het los!

Emotiethermometer

Vind jouw kind het moeilijk om aan te geven wat er is? Maak samen een emotiethermometer of haal er eentje van internet. Er zijn zoveel mooie te vinden. Deze vind ik erg mooi. Als je er eentje met alle kleuren hebt gemaakt dan zou je erachter kunnen zetten wanneer ze zich zo voelen en wat ze kunnen doen.

Bijvoorbeeld:

Jouw kind wijst aan dat hij zich oranje voelt. Hij is dus behoorlijk geprikkeld. Erachter hebben jullie samen bedacht dat wanneer hij zich oranje voelt, hij even naar zijn kamer mag om lekker tegen zijn kussen te slaan. Je benoemt wat hij kan doen en geeft hem een compliment wanneer hij dat doet. Daarna laat je hem even. Als het goed gaat komt hij dan rustig terug.

Je doet het goed

Kinderen voelen alles aan. Ook hoe jij je voelt. Ben je gestrest en maak je je zorgen? Dan is dit te merken aan het gedrag van je kind. Helaas, maar waar. Ze spiegelen ons gedrag en gevoel. Dus wees je daar bewust van. Weet vooral dat je het goed doet! Je bent goed genoeg. Het is nu even pittig thuis en niet alles zal lukken, maar weet dat je niet de enige bent. Je doet het goed!

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. En mocht je vragen hebben of nog andere tips willen hebben, stuur ons dan een berichtje.
We helpen graag.


Uitgelichte foto via Shutterstock





♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



3 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.