Creatief & Knutselen

DIY | Zelf een schuifpuzzel maken

Zelf een schuifpuzzel maken

In deze DIY leg ik je uit hoe je zelf een schuifpuzzel kunt maken! Een schuifpuzzel is een klein puzzeltje met stukjes die je heen en weer kunt schuiven. Het plaatje op de puzzel zit helemaal door elkaar en aan jou de taak om het plaatje goed te krijgen. Dit doe je door de puzzelstukjes in de schuifpuzzel te schuiven. Wil je zelf zo’n leuke schuifpuzzel maken met of voor je kinderen? In deze DIY leg ik uit hoe je de schuifpuzzel maakt!

Zelf een schuifpuzzel maken

Een tip van mij: heb je kinderen onder de 10 jaar, dan is het de vraag of deze DIY leuk is om samen met je kinderen te maken. Het resultaat is super leuk voor ze, maar het maken zelf is best lastig. Je kunt je kids natuurlijk wel een aantal stappen mee laten helpen, zoals het inkleuren van de tekening van de schuifpuzzel en het versieren van de buitenkant. Maar omdat sommige stappen wel even duren, is het ook de vraag of je kind genoeg geduld heeft om te wachten tot er een taakje te doen is.

Stap 1

Teken de vorm van de schuifpuzzel op karton. Je kunt een iets dikkere kartonnen doos hiervoor gebruiken uit de supermarkt, bijvoorbeeld een chips-doos. Teken in de vorm in een vierkant 9 vakjes van 4 bij 4 centimeter. Boven de 9 vakjes maak je nog een extra vakje van 4 bij 4 cm. Op de foto hieronder kun je goed zien wat ik bedoel. Gebruik hier een liniaal bij!

Stap 2

Snijd de volledige vorm uit (de vakjes ga je pas in de volgende stap eruit snijden) met een stanleymes. Leg even iets eronder tijdens het snijden, want je gaat door het karton heen snijden.
Zodra je de vorm hebt uitgesneden, teken je nog een keer de omtrek van de hele schuifpuzzel-vorm en deze snijd je ook uit. Deze wordt dadelijk voor de achterkant van de schuifpuzzel.

Zelf een schuifpuzzel maken

Stap 3

Snijd nu met je stanleymes het vierkant van 12 bij 12 centimeter uit. Dus nog niet de vakjes van 4 bij 4 centimeter los snijden, maar alleen het grote vierkant waar je de vakjes in getekend hebt.
Snijd hierna het ene losse vakje van 4 bij 4 centimeter ook uit de vorm.

Stap 4

Pak de tweede omtrek van de hele puzzelvorm die je uitgesneden hebt erbij en plak deze aan één kant van je legpuzzel-vorm.

Stap 5

Teken op een blaadje een vierkant van 12 bij 12 centimeter. Dit wordt de tekening voor op de schuifpuzzel. Teken een leuke, grote tekening. Hoe meer details, hoe lastiger het te zien is welk stukje waar hoort als je aan het puzzelen bent. Ik tekende Pikachu op de tekening en de kids hebben hem ingekleurd.
Zodra je klaar bent met het inkleuren van de tekening, plak je deze op het kartonnen vierkant van 12 bij 12 centimeter. Plak deze op de kant waar je niet de vakjes van 4 bij 4 centimeter getekend hebt.

pikachu tekenen

Stap 6

Pak je stanleymes er weer bij, want we gaan nu de vierkantjes van 4 bij 4 centimeter los snijden.

schuifpuzzels maken

Stap 7

Leg de losse vierkantjes in je puzzelvorm. Het kan zijn dat je losse puzzelstukjes nét passen en de puzzel daardoor wat krap schuift. Snijd dan nog een (heel) klein randje van de betreffende puzzelstukjes af. Op deze manier passen de stukjes beter in de vorm en kun je gemakkelijk heen en weer schuiven.

Zelf een schuifpuzzel maken

Stap 8

Versier je puzzelvorm! Dit kun je doen door hem netjes met papier te bekleden, maar dat kan ook wat gemakkelijker met stiften of stickers.

Klaar! Je zelfgemaakte schuifpuzzel is helemaal af!

Met onderstaande afbeeldingen kun je heel gemakkelijk deze DIY zelf een schuifpuzzel maken op Pinterest bewaren ♥

In deze DIY leg ik je uit hoe je zelf een schuifpuzzel kunt maken! Wil je zelf zo'n leuke schuifpuzzel maken met of voor je kinderen? Bekijk het stappenplan

schuifpuzzel hoe maak je een schuifpuzzel diy


Bekijk ook: DIY Gekleurde zoutlaagjes maken

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.