10 jaar Opvoeding & Ouderschap

De wonderlijke wereld van een 10-jarige

Tieners: zo kunnen ze veilig internetten De wonderlijke wereld van een 10-jarige
Joyce

Sinds dit schooljaar ben ik vier dagen de juf van een stel heerlijke pubers. En daarmee ben ik in een totaal andere wereld gestapt. De wonderlijke wereld van een 10-jarige. Samen met mijn klas neem ik je mee naar wat hen interesseert. En hoe jij, als ouder, het beste met hen om kan gaan…volgens mijn klas.

TikTok

Op TikTok kun je filmpjes maken van 15 tot 60 seconden op muziek. Je kunt zelf een leuk nummer kiezen, maar je kunt ook het nummer weglaten. De bedoeling is dat je een zo’n leuk mogelijk dansje of bewegingen maakt en likes scoort. Maar mijn jongens gebruiken het meer om een comedy filmpje te maken. Daar heb je al gelijk het verschil tussen mijn jongens en mijn meiden. Er schijnen wereldberoemde TikTokkers te zijn die miljoenen likes hebben. De bewegingen worden veel door mijn meiden in mijn klas gedaan. Soms tot het irritante toe. Je kunt net als op Facebook en Instagram mensen volgen of gevolgd worden. Een tip voor de ouders: zorg ervoor dat je kind er een privé-account van maakt, zodat ze toestemming moeten geven als iemand hen wil volgen!

“Go” op Netflix

Vooral onder mijn meiden is deze Netflix serie populair. De serie gaat over Mia die bij haar peettante woont omdat haar moeder is overleden. Ze gaat naar een nieuwe school waar ze al heel lang naar toe wilde, maar haar peettante hield haar tegen. Uiteindelijk mag ze en gaat ze naar de workshop “Go”. Daar zit ook de dochter van de directrice bij die heel gemeen tegen Mia doet. Kortom, genoeg te zien. Een serie om helemaal bij weg te dromen. En het leuke is, er is ook een film van! De meiden uit mijn klas zijn er helemaal weg van.

Niet meer met elkaar “spelen”, maar chillen

Buitenspelen met je vrienden doe je niet meer op deze leeftijd. Ze noemen het chillen of lekker met elkaar ergens hangen. En ik moet vooral benoemen dat ze er veel bij eten! Chocola, chips en snoepjes. Er wordt van alles meegenomen om lekker te kunnen chillen. Regelmatig kom ik ze na schooltijd tegen op het plein.

Grenzen verleggen

Je bent nu eenmaal een echte tiener, dus tijd om je grenzen te verleggen. Regelmatig hoor ik dat ze vinden dat ouders teveel zeuren. Over hun telefoon, over dat ze gelijk moeten slapen, over vriendjes, over het spelen, over de series die ze kijken. Ze proberen steeds meer. Ook het omzeilen van de huisregels is er eentje die erbij hoort. Het leven van een tiener is zwaar, maar het wordt nog zwaarder als ze de discussie met je aan gaan. Want dat kunnen ze goed. Overal hebben ze een weerwoord op en hun conclusie? Tja, toch dat wij teveel zeuren. Sterkte lieve ouders

Roblox

Ik heb er echt nog nooit van gehoord, maar mijn klas heeft mijn meegenomen in het spel Roblox. Wat het is? Je hebt allemaal verschillende werelden die door andere mensen zijn gemaakt. Je kan ze als speler dus zelf ook maken met een speciaal programma. Ook heb een valuta genaamd Robux. Daarmee kan je dingen kopen zoals dingen voor je poppetje. In bepaalde werelden kan je exclusieve dingen kopen. In een chat kan je met elkaar “praten”. Eigenlijk is dit spel een virtuele wereld waarin je kan doen wat je wil. Heerlijk om je fantasie in kwijt te kunnen… Of misschien wel om jezelf erin te verliezen.  Sommige kinderen kunnen dit namelijk uren achter elkaar spelen.

Tips voor ouders van tieners

Ik vroeg of de kinderen nog tips hadden voor ons als ouders. Dus hou jezelf vast, want hier komen ze:

 • Een goede bedtijd, volgens de kinderen, is 22.00 of 22.30. Vroeger naar bed gaan is echt geen optie, want moe zijn ze dan echt nog niet.
 • Taakjes is voor slaven. Laat je kind dus niet afwassen of stofzuigen als je discussies wil voorkomen
 • Een groot gedeelte van de klas vindt dat ouders sommige kinderen beter moeten opvoeden. Schelden kan en mag gewoon niet!
 • Probeer je kind beter te begrijpen. “Ouders snappen ons gewoon niet” is een veel gehoorde zin.
 • Zeg vooral niet dat ze hoofdpijn krijgen van teveel televisie kijken of op hun telefoon zitten. Dat is volgens de kinderen echt niet waar.
 • Laat los, laat gaan! “We zijn nu echt al tieners en kunnen veel meer zelf dan onze ouders denken. Zelf een boodschap doen, zelf naar de sport fietsen, alleen thuis blijven. Dat kunnen we best al.

Kort gezegd, ze weten al heel goed wat ze wel en niet willen. Een beetje meer vrijheid, maar duidelijk afspraken is bij deze groep zeker van belang. Ik ben erg benieuwd of jullie je kind hier ook in herkennen? Ik heb erg gelachen om de dingen die ze zeiden. Vooral de tips waren geweldig. Ze gaven mij er nog veel meer, maar dan werd mijn blog echt te lang. Wie weet schrijf ik daar nog een blog over: Tips van tieners voor ouders!

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment

 • Reply
  Kinderen en de Gevaren van de Smartphone - Go or No Go
  10 maart 2020 at 13:38

  […] ik altijd nog een paar minuutjes lezen voordat het licht uitging. Tegenwoordig laten veel ouders hun kind nog even op de smartphone om een spelletje te doen of een filmpje te kijken. Niet alleen gaat […]

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.