Huis & Tuin

Waar let je op bij het kopen van een zandbak

Waar let je op bij het kopen van een zandbak

Als je van plan bent om deze zomer een zandbak te kopen voor je kind(eren), dan moedig ik je graag aan! Ik zou het zeker doen, want een zandbak is super leuk om in de achtertuin te hebben! Met zand spelen is erg leuk, leerzaam en het verveelt nooit! Je ziet vaak dat speelgoed na een paar keer spelen aan de kant belandt, maar een zandbak wordt in de zomer vrijwel dagelijks voor kinderen gebruikt. Dus, een zandbak kopen is zeker een goed idee! Maar weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een zandbak? Dat lees je in dit artikel!

Het materiaal van de zandbak

Om te beginnen moet je een keuze maken wat betreft het materiaal van de zandbak. Ga je voor een plastic of een houten zandbak. Iedere soort heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Zo is een plastic zandbak gemakkelijk te verplaatsen en je kunt de deksel gebruiken om te vullen met water, wat leuk is voor de afwisseling. Het nadeel is dat het materiaal wat poreuzer is en daarnaast is een plastic zandbak ook vaak wat kleiner.
Een houten zandbak heeft een mooie uitstraling en is vaak wat groter. Daarnaast hebben de houten zandbakken vaak een fijne rand waar je kindje op kan gaan zitten.

Een deksel

Het is belangrijk dat je de zandbak af kunt dekken. Bij een plastic zandbak zit er vrijwel altijd een deksel bij, dus dat is gemakkelijk. Bij een houten zandbak is het verstandig om een zeil te kopen, zodat je de zandbak kunt afsluiten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat het een modderpoel wordt wanneer het regent én dat buitenkatten er geen kattenbak van maken.

Er zijn ook houten zandbakken waarbij je het deksel openklapt en dit vervolgens zitbankjes vormen! Die zag ik op de website Wickey.nl. Daar hebben ze trouwens sowieso onwijs veel zandbakken en andere houten speeltoestellen die er echt onwijs gaaf uit zien.

Het formaat van de zandbak

Ook het formaat is belangrijk. Gaat er één kindje in spelen of meerdere kindjes? Het zou jammer zijn als je een te kleine zandbak koopt waar niet alle kinderen in kunnen spelen. Als je helemaal all the way wil gaan, kun je ook hele speelhuisjes en speeltoestellen met een zandbak erin kopen. Als je rondkijkt op de website van Wickey.nl, kom je echt hele gave tegen!

Worteldoek

Als je een houten variant koopt, leg dan onderin (dus voor je het zand erin doet) worteldoek. Dit voorkomt dat er van onderen ongedierte en wortels doorheen komen. Je kunt het worteldoek met een nietmachine vastzetten in de onderkant van de zandbak. Een snel en simpel klusje waar je écht heel veel profijt van hebt, want het is super vervelend als je na een jaar onkruid en ongedierte tegenkomt tijdens het spelen!

Speelzand

Zodra je eruit bent welke zandbak het wordt, vergeet dan niet speelzand te kopen. Maar let op, ook hierin is er nog onderscheid tussen goed en minder goed speelzand. Wat belangrijk is, is dat het zand geen leem bevat en dat het fijn zand is (dus niet grof).

Plaatsen in je achtertuin

Plaats je zandbak op een goede plek in je achtertuin. Het beste is een plek die midden op de dag in de schaduw is, maar het begin van de ochtend of juist later op de dag in de zon komt. Je wil natuurlijk het liefste dat je kinderen, wanneer ze in de zandbak spelen, niet in de volle zon zitten te spelen. Maar je wil ook voorkomen dat je de zandbak plaatst op een plek waar hij altijd in de schaduw staat, omdat het zand dan vochtig wordt en daarmee de kans op schimmelvorming ontstaat.
Als je geen schaduwrijke plek hebt, dan kun je natuurlijk ook met een parasol zorgen voor schaduw wanneer je kinderen in de zandbak spelen.

Tot zover deze tips voor het kopen van een zandbak. Veel plezier met het maken van de mooiste zandkastelen!

Ben je van plan om een zandbak te kopen? Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een zandbak? Dat lees je in dit artikel! 


Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ ♥ ♥ Op Go or No Go wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.